EXCLUSIV L-a anchetat fără drept pe denunțătorul lui Oprea și vrea să fie șef la Parchetele Militare

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 02.01.2020 - 14:38
Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Marius Museanu, procurorul care l-a anchetat timp de nouă luni, fără a avea competențe, pe ofițerul care a denunțat faptul că Gabriel Oprea folosește serviciul secret al Armatei în scopuri politice candidează pentru postul de șef al procurorilor militari.

SHARE

Procurorul Marius Museanu, unul dintre candidații la funcția de șef al Secţiei Parchetelor Militare, este cel care l-a anchetat fără drept, în intervalul aprilie- decembrie 2016, pe singurul ofițer din Armata Română care a denunțat folosirea, în scopuri politice, a serviciului secret al Armatei de către fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea.

Museanu este cel mai bine plasat în cursa pentru câștigarea acestei poziții, el fiind numit, pentru două luni, interimar în fruntea Secției Parchetelor Militare.

Post a fost vacantat odată cu pensionarea procurorului militar Gheorghe Coșneanu, căruia i-a fost refuzată prelungirea mandatului. Decretul de pensionare al lui Coșneanu intră în vigoare vineri, 3 ianuarie 2020.

Numirea lui Marius Museanu a fost făcută de procurorul general interimar Bogdan Licu, un alt apropiat al lui Gabriel Oprea. În cazul lui Licu, un procuror a ajuns la concluzia că și-a plagiat în proporție de 27% lucrarea de doctorat, coordonată de Oprea.

Marius Museanu l-a anchetat fără drept pe ofițerul de contra-informații militare care avut curajul să denunțe faptul că Gabriel Oprea folosea personalul Direcției Generale de Informații a Apărării în scopuri politice, mai precis la spionarea rivalilor politici ai acestuia, la protecția ședințelor UNPR de eventuali spioni etc.

Numele avertizorului de intelligence este colonelul (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare, despre cazul căruia Newsweek România a scris pe larg.

Citește și:

Seful serviciului secret al Armatei joacă în piesa „Un ordin pierdut” | CAZUL PARASCHIV

EXCLUSIV Șeful serviciului secret al Armatei, umilit de DIICOT | CAZUL PARASCHIV

Un ordin al șefului spionilor MApN este suspect de fals | CAZUL PARASCHIV

În aprilie 2016, Marius Museanu era procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel și ocupa, prin cumul, și funcția de șef al Biroului documente clasificate din cadrul instanței.

Col. Doru Paraschiv era deja de trei ani în conflict cu gruparea Gabriel Oprea- Marian Hăpău, care l-a dat afară ilegal din Armată, fiind acuzat că ar fi sustras și furnizat către terți informații militare secrete. 

”L-am cunoscut pe acest procuror cu ocazia anchetei, pe 1 aprilie 2016, când, fără a avea probe, mi-a spus că sunt suspect și, apoi, inculpat. Cred că a făcut asta pentru a mă intimida să renunț la acțiunile mele împotriva grupării Oprea- Hăpău. În orice caz, a făcut asta fără să respecte Codul de Procedură Penală și legislația din domeniul securității militare și naționale, respectiv prevederile Legii 182/2002 și ale HG 585/2002, ambele vizând protecția informațiilor clasificate”, a declarat Newsweek România col. Doru Paraschiv.

El a precizat că, fiind vorba de o infracțiune din domeniul securității naționale, procurorul Marius Museanu nu avea competențe legale să-l ancheteze, ci trebuia să și le decline de la bun început în favoarea DIICOT.

În cele din urmă dosarul a ajuns la DIICOT, așa cum era normal, care, în septembrie 2019, a clasat acuzațiile potrivit cărora Doru Paraschiv ar fi sustras și furnizat către terți informații secrete ale Armatei Române. Rezoluția DIICOT: ”Infracțiunea nu există”.

”Procurorii DIICOT mi-au spus că tot ce derulaseră cei de la Parchetele Militare se lovea de nulitate, pentru că numai DIICOT avea competență de anchetă pe securitate națională”, ne-a spus col. Paraschiv.

”I-am pus (procurorului Museanu- n.red.) probele pe masă și le-a ignorat. După ce dosarul a ajuns la DIICOT, am prezentat aceleași probe. N-am avut altele. Au fost însă suficiente pentru ca procurorii DIICOT să claseze acuzațiile împotriva mea”, a adăugat col. (r) Doru Paraschiv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te