Seful serviciului secret al Armatei joacă în piesa „Un ordin pierdut” | CAZUL PARASCHIV

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 04.10.2019 - 13:37
Gen. Marian Hăpău (stânga) și col. (r) Doru Paraschiv, la confruntarea de la DIICOT

Un ofițer de contra-informații militare nu poate pune capăt în justiție abuzurile împotriva sa, orchestrate de șeful serviciului secret al Armatei, gen. Marian Hăpău, deoarece un document de importanță deosebită este de negăsit.

SHARE

UPDATE. Newsweek România a reușit în cele din urmă să-l contacteze pe fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa. El susține că a semnat ordinul de trecere în rezervă a col. Doru Paraschiv în data de 24 ianuarie. ”L-am semnat, sigur că l-am semnat. Nu mai țin minte exact. Parcă dimineața. Oricum, puteam să-l semnez și seara, după ce mă întorceam”, ne-a spus Dușa.

El este contrazis însă de un angajat de un angajat al Cabinetului Ministrului Apărării, care a dat o declarație notarială în care susține că Mircea Dușa nu ar fi fost la serviciu în acea zi și că și-a delegat atribuțiile către secretarul de stat, Otilia Sava.

Întrebat de ”Newsweek România”, dacă a semnat ordinul în baza vreunui document, un raport de anchetă asupra cazului Paraschiv, Dușa a negat că i s-a înaintat așa ceva. ”Nu. Nu aveam eu treabă cu asta, ci instituțiile abilitate”, a spus fostul ministru.

Potrivit art. 86, alin. (s) și (t), din Hotărârea de Guvern nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România,

”Conducătorul unității care gestionează informații secrete de stat (în speță Ministerul Apărării Naționale- n. red.) este obligat să sesizeze instituțiile prevăzute la art. 25 din Legea nr. 182/ 2002, conform competențelor, în legătură cu incidentele de securitate și riscurile la adresa informațiilor secrete de stat” și ”să dispună efectuarea de cercetări și, după caz, să sesizeze organele de urmărire penală în situația compromiterii de informații clasificate”.

-------------------------------------

”Pierderea” de documente este o practică obișnuită folosită de serviciile secrete din România atunci când acestea doresc să obstrucționeze o anchetă sau un dosar în curs.

Nimeni nu știe unde este Ordinul de trecere în rezervă MDGP 7/ 24.01.2014. Prin acest ordin, col.(r) Doru Paraschiv, fost ofițer al Direcției de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM), a fost dat afară din Armată, după ce, în prealabil, i s-a ridicat certificatul de acces la informații secrete de stat de importanță deosebită (SSID).

El a fost acuzat de superiorul său, gen. Marian Hăpău, șeful Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) și sluga prea-plecată a lui Gabriel Oprea, de ”facilitarea scurgerii de informații clasificate”.

Trecerea în rezervă s-a făcut fără ca acest presupus incident de securitate să fie anchetat și fără ca colonelului paraschiv să i se aducă oficial la cunoștință acuzațiile aduse.

În fapt, col. Paraschiv nu a văzut niciodată ordinul de trecere în rezervă, nici în copie, nici în original. Documentul îi este util în justiție, unde col. Doru Paraschiv încearcă să-și demonstreze nevinovăția. Deja a obținut o victorie de etapă. DIICOT a clasat acuzațiile că ar fi sustras și furnizat către terți informații secrete ale Armatei Române. Această ”infracțiune” a fost invocată de gen. Marian Hăpău drept motiv al trecerii în rezervă.

Cum procurorii DIICOT au stabilit că infracțiunea nu există, ordinul de trecere în Justiție ar trebui anulat. Numai că Ord. de trec. în rez. MDGP 7/ 24.01.2014 este de negăsit.

Foarte puține lucruri se știu despre acest ordin care ar putea pune capăt abuzurilor suferite de col. (r) Doru Paraschiv. Se știe că a fost secretizat drept secret de serviciu, deși acest lucru nu reiese din numărul care i-a fost atribuit. În mod normal, ordinul trebuia să aibă înaintea cifrei ”7” litera ”S”, așa cum sunt numerotate toate documentele ”secret de serviciu” la întocmirea lor.

Faptul că ordinul de trecere în rezervă a col. Doru Paraschiv nu începe cu litera ”S” poate însemna faptul că documentul a fost secretizat ulterior emiterii sale. O ciudățenie juridică. Niște informații nu pot deveni secrete...ulterior.

Oricum, col. Paraschiv a cerut în instanță desecretizarea lui. În moemntul de față, intervalul de 5 ani în care sunt clasificate informațiile ”secret de serviciu” a expirat, deci ordinul nu mai are acest regim. Problema este că nici măcar instanțele de judecată nu au avut acces la ordinul de trecere în rezervă în original, ci i-au fost prezentate niște copii, după cum au declarat pentru Newsweek România surse judiciare. Astfel, magistrații au fost obstrucționați în limpezirea cauzei. 

Mircea Dușa a semnat, când...nu era la birou

Un alt aspect important care se cunoaște este fapțul că ordinul ar fi fost semnat de ministrul Apărării de la acea dată, Mircea Dușa, de la PSD. Gen. Marian Hăpău a declarat, în cadrul confruntării cu col. Doru Paraschiv de la DIICOT, că Dușa l-a semnat în cursul dimineții de 24 ianuarie 2014, iar apoi ”s-a urcat în elicopter și a aplecat la Iași și Focșani, pentru a participa la manifestările prilejuite de Ziua Principatelor Unite.

De altfel, Ministerul Apărării Naționale, a transmis, într-un răspuns către lumeajustiției.ro din aprilie 2015 că: ”Referitor la perioada 23- 26 ianuarie 2014, menţionăm faptul că în ziua de 24 ianuarie, ministrul Apărării Naţionale s-a aflat în garnizoanele Iaşi şi Focşani, la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, delegând în acest sens atribuţiile către secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava.”

Asul din mâneca col. Doru Paraschiv

Numai că un un angajat al Cabinetului Ministrului Apărării neagă că Mircea Dușa ar fi fost la serviciu în acea zi.

El a dat o declarație notarială (vezi facsimil) în care precizează următoarele ”La data de 2.01. 2014... am fost prezent permanent la serviciu în ziua respectivă. În acea zi, domnul Dușa Mircea, ministrul Apărării Naționale la acea dată, nu a fost prezent la birou (sediul M-100)”.

”M- 100” este indicativul militar al MApN. Sediul ministerului este, în fapt, o unitate militară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te