Iordache, care a plagiat masiv în teza de doctorat, va elabora Legea Cercetării. Furt din 10 surse

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.03.2023 - 12:44
Legea cercetării va fi elaborată de Florin Iordache - Foto: INQUAM PHOTOS, Adrian Neagoe

Florin Iordache va contribui la elaborarea noii Legi a Cercetării. Iordache a plagiat masiv în teza de doctorat, susținută la Chișinău în timp ce era parlamentar la București. Iordache a „furat” din UE, NATO, comunicate de presă.

SHARE

Legea cercetării va fi întocmită nu peste foarte mult timp, a anunțat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

Legea cercetării va fi elaborată de Florin Iordache

Ea a anunţat că s-a format un grup de lucru la Senat, împreună cu Consiliul Legislativ şi Ministerul Cercetării, pentru elaborarea unei legi a cercetării. Ea a menţionat că în momentul acesta nu avem o lege, avem o ordonanţă a guvernului, veche de 20 de ani, în baza căreia se desfăşoară întreaga activitate de cercetare şi de inovare.

„Am reuşit să constitui, împreună cu preşedintele Consiliului Legislativ, Florin Iordache, la propunerea ministrului Digitalizării, Sebastian Burduja, un comitet de lucru care are ca obiectiv elaborarea cât de urgent se poate a unei legi a cercetării”, a spus Gorghiu.

România are, potrivit unor estimări, zeci de mii de cercetători și profesori care își desfășoară activitatea în afara granițelor României. Aceștia și-ar putea aduce un aport semnificativ la elaborarea unei Legi a Cercetării, fiind cunoscători ai modului în care acest domeniu vital funcționează.

A fost, însă, desemnat Florin Iordache, un om care nu a scris nicio lucrare științifică și care a intrat în lumea academică prin furt.

Ce mai dorește doamna Gorghiu

„Senatul a decis să contribuie în mod activ la realizarea acestui deziderat (lege a cercetării n.red.), motiv pentru care, în calitate de preşedinte al Senatului, conform regulamentului, am lansat această rugăminte şi propunere Consiliului Legislativ, care deja, împreună cu experţi din Consiliul Legislativ (codus de Florin Ioradche n.red.), cu colegi din Ministerul Digitalizării, desemnaţi de ministrul Burduja şi cu colegi din Senat care au experienţă în acest domeniu, au constituit acest grup de lucru hibrid, format din specialişti, din cele trei instituţii”, a mai spus Alina Gorghiu.

Iordache, un plagiat grobian

Florin Iordache, care va elabora Legea Educației, nu este doar autorul Ordionanței 13 care a scos lumea în stradă deoarece se dădea o amnistie de care ar fi beneficiat și Liviu Dragnea.

Florin Iordache este autorul unui plagiat grosolan în teza sa de doctorat făcută la Chișinău într-un domeniu care îi era, până atunci, necunoscut.

Ioradche era parlamentar PSD. În pofida evidențelor, Iordache a fost albit de CNATDCU care a stabilit că fostul ministru a furat prea puțin. Președintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop a fost scandalizat de decizie și a pretins că cineva i-a falsificat semnătura.

Un plagiat care bate la ochi

În ianuarie 2017 am scris pentru prima oară despre faptul că minisitrul Justiției de la acea vreme, Florin Iordache, a copiat din numeroase surse în teza sa de doctorat fără să indice sursa.

Florin Iordache a copiat pagini întregi dintr-un interviu-fluviu pe care Mihai Răzvan Ungureanu, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea în UE. Iordache nu precizează sursa și nu folosește niciodată ghilimele. Mai mult, un sfert din articolele trecute în bibliografie sunt scrise de el însuși, iar 10% sunt comunicate de presă și rapoarte.

De asemenea, Florin Iordache a copiat din alte zece surse în lucrarea sa de doctorat, în afara pasajelor consistente pe care le-a plagiat dintr-un interviu pe care fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, l-a acordat în 2007. Florin Iordache și-a însușit pasaje întregi din comunicate de presă, din programul de aderare la Uniunea Europeană, dar și din ziarele românești.

Fostul ministrul Justiţiei preia, din aceste surse, paragrafe care depășesc uneori întinderea unei pagini.

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a obținut titilul de doctor cu lucrarea “Impactul Corporaţiilor transnaţionale asupra proceselelor de integrare economică a României în UE” în Republica Moldova.

Dovezile PLAGIATULUI sunt AICI

Citește și: DOCUMENTE. Dovezile plagiatului masiv din doctoratul lui Florin Iordache, ignorate de CNATDCU

CNATDCU: UE a furat de la Iordache

În pofida dovezilor, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a decis că Florin Iordache nu a plagiat în teza de doctorat pe care a susținut-o în Republica Moldova.

La acea dată, fostul ministru al Justiției era deputat, iar între București și Chișinău sunt 430 de kilometri.

Raportul de analiză“ a Comisiei CNATDCU a fost publicat la finalul lui 2019, la peste un an de la data la care am prezentat probele plagiatului din teza de doctorat a lui Florin Iordache.

Comisia menționează că documentul „care susține nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv existența plagiatului în cadrul tezei de doctorat, a fost depus după 11 ani“.

O precizare nerelevantă

 Un plagiat rămâne un plagiat dincolo de coordonatele temporale. Analiza a fost făcută de Comisia de Economie și Afaceri Internaționale din CNATDCU.

Care crede că „seria de pasaje similare preluate de la alți autori din literatura de specialitate… nu sunt susținute de rezultatele verificării cu diferite programe disponibile de analiză a similitudinii, care au evocat procente de similaritate ce nu depășesc nivelul maxim admis.“

Din pasajul de mai sus aflăm că, în România, există un nivel al furtului intelectual care este tolerat.

Câteva rânduri mai jos aflăm și care este procentul de plagiat acceptabil de CNATDCU. „Sursele de similitudine identificate sunt în proporție de 25% din perioada de după susținerea tezei și numai 4% din perioada anterioară susținerii. Un procent de 4% similitudine nu sunține plagiatul“.

L-au furat pe „Ciordache“

Teza de doctorat a lui Iordache are 130 de pagini. CNATDCU admite că Iordache a furat șase pagini. Și mai spune că un sfert (25%) din teza de doctorat a lui Florin Iordache a fost plagiată de alți autori.

CNATDCU ne spune că nu Iordache este cel care a plagiat strategia Uniunii Europene, ci UE a furat-o din teza de doctorat. Nu fostul ministru și-a însușit pasaje din documente ale Națiunilor Unite, ci ONU l-a furat pe Iordache.

Citește și: CNATDCU susține că UE și ONU l-au plagiat pe Florin Iordache

Șeful CNATDCU se dezice de verdictul CNATDCU

Președintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, nu recunoaște semnătura de pe documentul prin care instituția pe care o conduce i-a dat verdict de neplagiat lui Florin Iordache. Pus în fața probelor, Ioan-Aurel Pop spune că, în opinia sa, pesedistul a plagiat în teza de doctorat. 

Președintele CNATDCU a declarat pentru revista noastră următoarele:

„Nu am avut cunostință despre acel document. 

Eu nu recunosc acea semnatură. 

Personal, cred ca este vorba despre un plagiat (afirmație făcută după ce i-am prezentat lui Ioan-Aurel Pop articolele cu dovezile plagiatului lui Iordache - n.r.). 

Nu-mi amintesc să se fi discutat o asemenea decizie în prezența mea (de plagiat n.red.)”.  

Citește și: Șeful CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, acuză fals în documentul prin care Florin Iordache scapă de plagiat

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te