Lazăr atacă în instanţă procedura de revocare declanşată de ministrul Justiţiei

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 02.11.2018 - 17:40
Lazăr nu renunță la luptă. Foto Inquam Photos/George Călin
Lazăr nu renunță la luptă. Foto Inquam Photos/George Călin

Procurorul general a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, așa cum a anticipat Newsweek România.

SHARE

Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba Iulia solicitarea de suspendare a raportului de evaluare întocmit de ministrul Justiției, documentul care a stat la baza procedurii declanșate de Tudorel Toader pentru revocarea sa din funcție.

Potrivit informațiilor Digi24, procurorul general a înaintat și la Ministerul Justiției o solicitare prealabilă de retragere a acestui document, un pas obligatoriu solicitat de Legea contenciosului administrativ.

Este o procedură civilă inițiată de Augustin Lazăr prin intermediul instanței de judecată din Alba Iulia, pentru că acolo are domiciliul Augustin Lazăr.

Raportul de evaluare a fost prezentat public de ministrul justiției la 24 octombrie și a anunțat că în baza lui va cere președintelui României revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general. Raportul a fost transmis și CSM, pentru că Statutul magistratului prevede, în cadrul acestei proceduri, și un aviz consultativ din partea Secției pentru procurori a CSM. Avizul ar urma să fie dat în 13 noiembrie. Rămâne de văzut dacă magistrații vor mai lua în discuție raportul, în condițiile deschiderii procesului civil de la Alba Iulia.

Conform Legii contenciosului, se va judeca în regim de urgență, așadar este de așteptat ca în termen de câteva săptămâni instanța să se și pronunțe cu privire la solicitare.

Newsweek România a anticipat mișcarea

În articolul „Cum se poate salva Lazăr de revocare. Chichița legală care nu a fost aplicată în cazul Kovesi”, Newsweek România a arătat că Augustin Lazăr poate câștiga pe chestiuni de procedură bătălia cu ministrul Toader, care a inventat, de fapt, o „procedură ad-hoc” în cazul evaluării și revocării Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA și pe care vrea să o aplice și în cazul procurorului general. „Orice act al unui ministru poate fi contestat în justiție, cel vătămat putând să ceară instanței de contencios administrativ să anuleze actul, dacă nu s-a respectat procedura de emitere a sa”, potrivit judecătorului Cristi Danileț. 

Actul ministrului Justiției, de evaluare a procurorului general, care a dus și la solicitarea lui Tudorel Toader de revocare a acestuia, este unul administrativ, astfel că acesta poate fi atacat de Augustin Lazăr la Curtea de Apel, în contencios administrativ. Ca parte vătămată, procurorul general îi poate cere președintelui Iohannis ca, până la soluționarea, în instanță, a cauzei, să suspende aplicarea acestui act administrativ. Conform hotărârii CCR date în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi, șeful statului nu are un termen de comunicare a deciziei de revocare, astfel că poate aștepta, așa cum ar fi firesc, o pronunțare a instanței de contencios administrativ, dacă aceasta va fi sesizată de procurorul general, arăta Newsweek România.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te