„Până acum am numit 32 de procurori delegați din 7 țări: Slovacia, Germania, Estonia, Lituania, Olanda, Republica Cehă și România. Evaluăm candidați din Bulgaria. În majoritatea celorlalte țări procesul este în desfășurare, în timp ce în Italia nu a început încă”, a declarat Kovesi pentru publicația italiană, citată de G4 Media.
Ea a mai spus că Parchetul European ”va investiga persoane puternice și bogate”, precizând că nu se teme de acest lucru. ”Nu mi-e frică. Dacă eşti curajos și respecți întotdeauna legea, rezultatele bune sunt asigurate”, a mai spus Kovesi.
Citește și: Procurorii români cer mandat de arestare pentru interlopul Rechinu din Mexic. El e liber în Cancun
Parchet European (EPPO), un organism independent al UE, va fi responsabil de investigarea și urmărirea penală în fața instanțelor din statele participante a infracțiunilor precum fraudă, corupție și fraudă transfrontalieră a TVA care au ca rezultat daune ce depășesc 10 milioane de euro, care lezează interesele financiare ale Uniunii.
Italia nu a început procesul de numire a procurorilor delegați europeni
E vorba despre Infracțiuni semnificative – doar fraudele TVA variază între 30 și 60 miliarde de euro pe an – împotriva cărora autoritățile statelor individuale pot face puțin, din moment ce puterile lor se opresc la frontierele naționale.
Reporter: Acum trebuie să înceapă activitatea Parchetul European. Ar fi trebuit să fie operațional la sfârșitul anului 2020, însă data a fost amânată. Când va începe?
Citește și: EXCLUSIV 1.233 de instituții de stat au cerut spor de antenă: comune, ansambluri folclorice, cantine
Laura Codruța Kövesi: Dacă ar depinde de noi, am fi început de mâine. La nivel central suntem pregătiți: procurorii europeni au fost numiți în iulie 2020. Cu toate acestea, lipsește un element cheie: procurorii europeni delegați care trebuie să efectueze investigații în cadrul statelor. Suntem deosebit de îngrijorați de Italia, deoarece este foarte târziu. Mă bazez pe noul ministru al justiției pentru a accelera procedurile.
Șefa Parchetului European, deosebit de îngrijorată
Reporter: În ce alte țări lipsesc procurori europeni delegați?
Laura Codruța Kövesi: Până acum am numit 32 de procurori delegați din 7 țări: Slovacia, Germania, Estonia, Lituania, Olanda, Republica Cehă și România. Evaluăm candidați din Bulgaria. În majoritatea celorlalte țări procesul este în desfășurare, în timp ce în Italia nu a început încă, potrivit Il Sole.