Ionel Arsene susţine că nu poate fi extrădat. Ar avea probleme neurologice şi se poate sinucide

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.11.2023 - 08:34
Ionel Arsene susţine că nu poate fi extrădat - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Avocaţii lui Ionel Arsene spun că acesta nu poate fi extrădat în România. Arsene, care este rezident în Italia, în acte, de peste cinci ani, ar avea probleme neurologice şi s-ar putea sinucide, dacă este adus în România, susţin avocaţii săi.

SHARE

Aceştia vorbesc despre faptul că instanţa română ar fi vinovată de „încălcarea gravă a legislației interne și europene, în contrast cu regulile procesului echitabil europeanm sub aspectul încălcării art. 2, 3, 6 și 8 CEDO".

Situaţia, continuă avocaţii, "integrează detaliile nulității sentinței, atacate în temeiul art. 18 bis, co. 2, bis, Legea 22 din aprilie 2005, nr. 69".

Ionel Arsene spune că nu poate fi extrădat

Atunci când a decis extrădarea lui Arsene, instanţa nu ar fi "constatat reședința legitimă și efectivă a recurentei, în mod continuu, timp de cel puțin cinci ani în Italia, în aplicarea recentelor modificări legislative introduse în Italia, prin Legea nr. 10, din 10 august 2023, precum și ţinând cont de jurisprudența internă recentă a Curții Constituționale și a Curții de Casație".

Avocaţii lui Arsene vorbesc despre "persecutarea politică a lui Ionel Arsene", care ar fi fost "cel mai important lider politic al grupului de conducere al guvernului român anterior, căruia i s-a opus puternic cel aflat în prezent”, conform Corriere della Calabria.

Citeşte şi: Ionel Arsene, condamnat la aproape 7 ani de închisoare, va fi extrădat în România. Ce spune Gorghiu

Extrădarea lui Ionel Arsene ar contrasta „cu scopul reeducativ al pedepsei, întrucât executarea în străinătate a pedepsei aplicate unei persoane care și-a stabilit ferm relațiile familiale și sociale în Italia ajunge să împiedice reintegrarea socială a individului. la sfârşitul executării pedepsei, deci scopul reeducativ către care trebuie să vizeze sancţiunea”.

Arsene, continuă avocaţii acestuia, suferă de patologii grave, inclusiv neuropsihiatrice, iar acest lucru a fost constatat și documentat de consultanții Apărării, dr. Nicolò Falchi Delitala, un medic neuropsihiatru de la Spitalul San Giovanni, din Roma, dr. Roberta Russo, psiholog criminalist din Roma, specialist în observare științifică și tratament în circuitele penitenciare, şi dr. Gian Francesco Mureddu, medic specialist cardiolog la Spitalul San Giovanni din Roma.

Citeşte şi: Arsene, afaceri în Italia alături de cumătru. În România i-a dat contracte grase din bani publici

Afecţiunile lui Ionel Arsene ar fi din cauza "procesului suferit în România, considerat în mod sumar nedrept, de acesta, afecţiune clinică care integrează cele cinci criterii de diagnostic necesare pentru diagnosticarea tulburării depresive majore severe cu caracteristici melancolice".

Inculpatul Arsene "prezintă risc crescut de sinucidere, în caz de acceptare a cererii de predare". Avocaţii fostului baron PSD de Neamţ se exprimă exact astfel: "Riscul de sinucidere este foarte mare și ar crește exponențial, în cazul extrădării".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te