Înalta Curte confirmă clasarea dosarului Rompetrol. Menține sechestrul pe rafinăria Petromidia

DE Elena Andrei | 11.07.2020 - 16:56

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis ieri, 10 iulie 2020, să confirme decizia DIICOT de clasare a marelui dosar Rompetrol și a menținut sechestrele în valoare de peste 106 milioane de dolari asupra bunurilor Rompetrol Rafinare, potrivit site-ului ÎCCJ.

SHARE

Decizia de a clasa dosarul Rompetrol a fost luată de procurori pe 5 decembrie 2019, după o anchetă de mai bine de 13 ani.

Procurorii i-au exonerat din diverse motive pe americanii George Philip Stephenson, fost vicepreședinte al Rompetrol pe vremea lui Dinu Patriciu, și Richard Colin Hart, și el din fosta conducerea a Rompetrol, pe foștii miniștri Dan Ioan Popescu zis DIP, Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea. În cazul americanilor, pentru că a intervenit prescripția penală.

Totuși, procurorii au menținut sechestrul pe rafinăria Petromidia.

„Procurorii DIICOT au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite asupra bunurilor aparținând inculpaților și suspecților, asupra sumei de 457.483 lei aflată în contul S.C. Rompetrol Rafinare SA, asupra bunurilor identificate la punctul de lucru Năvodari, județul Constanța, precum și menținerea măsurilor asiguratorii până la concurența sumei de 106.485.365 USD asupra unor bunuri imobile aparținând Rompetrol RafinareS.A.(„RRC”) – punct de lucru Năvodari, Platforma Petromidia.

Această măsură urmează a înceta de drept dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și Faber Invest&Inc. nu vor introduce acțiune în fața instanței civile în 30 de zile de la comunicarea soluției dispuse de procurorarăta DIICOT într-un comunicat din 10 decembrie 2020.

Decizia de închidere a dosarului penal a fost atacată în instanță cu plângere împotriva soluţiei de netrimitere în judecată formulată de companiile Balkan Petroleum, Faber Invest & Trade, Rompetrol Rafinare, Kazmunaygas International N.V., Oilfield Exploration Business Solutions , dar și de către americanii George Philip Stephenson și Richard Colin Hart, ambii din fosta conducere a Rompetrol de pe vremea lui Patriciu.

Americanii intenționau să schimbe temeiul de clasare din „fapta este prescrisă” în „fapta nu există” ca să fie exonerați și în cazul unei acțiuni în instanța civilă pentru recuperarea presupusului prejudiciu de peste 106 milioane de dolari. Potrivit legii, latura civilă (privind banii) a unui proces penal nu se prescrie.

„Respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petentele  Balkan Petroleum şi Faber Invest & Trade INC.

Respinge, ca nefondate, plângerile formulate de petenţii Stephenson George Philip, Hart Colin Richard, Rompetrol Rafinare, Kazmunaygas International N.V., Oilfield Exploration Business Solutions, împotriva soluției de clasare dispusă prin ordonanța din data de 5 decembrie 2019, emisă în dosarul nr. 225/D/P/2006 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Structura Centrală, Secția de Combatere a Criminalității Organizate”, au decis însă magistrații ÎCCJ pe 10 iulie 2020.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te