EXCLUSIV Stelian Ion nu a făcut nimic pentru a-l aduce în țară pe condamnatul Rizea de la Chișinău

DE Petru Zoltan, Alexandru Pop | Actualizat: 30.08.2021 - 15:58
Stelian Ion nu a făcut nimic pentru a-l aduce în țară pe condamnatul Rizea de la Chișinău/FOTO: Facebook/Stelian Ion & Spovedania lui Rizea
Stelian Ion nu a făcut nimic pentru a-l aduce în țară pe condamnatul Rizea de la Chișinău/FOTO: Facebook/Stelian Ion & Spovedania lui Rizea

Condamnat la patru ani și opt luni de închisoare în România, fostul deputat PSD Cristian Rizea duce o viață de lux la Chișinău și le dă cu tifla autorităților române, postând zilnic pe Facebook inclusiv video-uri de la piscină. Ministrul Justiției admite că nu face nimic pe temă.

SHARE

În martie 2019, fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la București la patru ani şi opt luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Rizea era acuzat că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

Citește și: VIRAL Fotografia libertății: o fetiță afgană evacuată din Kabul, pe un aeroport din Belgia

În mai 2019, Ministerul Justiţiei a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a lui Cristian Rizea. 

Pe 7 iunie 2019, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis o adresă Ministerului Justiţiei din România, prin care a informat că nu poate fi iniţiată procedura de extrădare, întrucât Cristian Rizea este şi cetăţean al Republicii Moldova.

Rizea a pierdut cetățenia Moldovei

Dar, în noiembrie 2020, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis o scrisoare Ministerului Justiţiei din România, prin care informează că, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 285 din 3 noiembrie 2020, i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană lui Cristian Rizea. Fostu deputat PSD a și fost arestat la Chișinău, dar eliberat ulterior.

"În consecinţă, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiţiei din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei - Convenţia Europeană de extrădare din 1957), a întocmit şi transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetăţeanului român Cristian Rizea, în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani şi 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cererea este însoţită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internaţional aplicabil menţionat. Termenele şi modalitatea de soluţionare a cererii sunt supuse legislaţiei statului solicitat, în speţă, legislaţia Republicii Moldova", anunța Ministerul Justiției de la București printr-un comunicat de presă.

La aproape zece luni de la acel moment, Rizea este încă la Chișinău. Ba chiar, între timp, a încercat să candideze pentru un loc de parlamentar. O candidatură care nu a putut fi depusă, tocmai pentru că Rizea nu mai este cetățean moldovean.

Stelian Ion, absent

Dar ministrul Justiției de la București, Stelian Ion, nu are nici un interes să urgenteze procesul, deși regimul politic de la Chișinău este unul pro-democratic, pro-european și în relații foarte bune cu România.

Răspunzând unei solicitări a Newsweek România, Ministerul Justiției a confirmat că, în mandatul lui Stelian Ion, nu a fost făcut nici un demers pentru extrădarea lui Rizea.

Astfel, Ministerul Justiției s-a referit la o cerere de extrădare făcută deja (este vorba de cea din noiembrie 2020, când Stelian Ion nu era încă ministru).

Newsweek România a întrebat și dacă ministrul Justiției a încercat să beneficieze de schimbarea de regim politic din Republica Moldova, dar răspunsul MJ a fost sec: "excedează competențelor Ministerului Justiției".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te