Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,95 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

EXCLUSIV Florin Prunea, condamnat la 9 luni de închisoare

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 06.02.2020 - 19:01
Florin Prunea/FOTO: eurosport.ro
Florin Prunea/FOTO: eurosport.ro

Nu e destul că echipa sa de-abia o duce de pe o zi pe alta: la sfârșitul anului trecut, managerul general al echipei de fotbal Dinamo, fostul internațional Florin Prunea, a fost condamnat la o pedeapsă de 9 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei.

SHARE

Infracțiunea: conducerea sub influența băuturilor alcoolice.

Prunea (52 de ani) a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București pe 19 iunie 2019 pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

La ora două din noapte

În rechizitoriu, procurorul a prezentat faptul că, la data de 17 decembrie 2018, în jurul orei 2.00 noaptea, Prunea a condus băut un autoturism marca Mercedes Benz pe o stradă din București.

„În urma controlului efectuat în cauză, organele de poliție au constatat că inculpatul emana vapori de alcool în aerul expirat, motiv pentru care au procedat la testarea acestuia cu aparatul alcooltest, care la ora 02.06 a indicat o concentrație de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, aceste aspecte reieșind din procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante și buletinul de analiză toxicologică emis de aparatul etilotest.

Inculpatul a fost condus la INML în vederea prelevării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei. În urma prelevării mostrelor de sânge la INML, s-a stabilit că inculpatul avea la ora 03.00, o alcoolemie de 1,40 gr. ‰, la ora 04.00, o alcoolemie de 1,25 gr. ‰, astfel cum rezultă din buletinul de analiza toxicologică (...)”, se scrie în sentința prin care Prunea a fost condamnat.

Ulterior, pentru stabilirea alcoolemiei la momentul depistării, s-a dispus și efectuat un raport de expertiză medico-legală privind calculul retroactiv al alcoolemiei, din care a reieșit că, la ora 02.00, alcoolemia era de 1,55 gr ‰ ce provine dintr-un consum de băutură mai mare decât cel declarat.

La primul termen de judecată, fostul portar al Naționalei a cerut judecata în procedură simplificată, recunoscând fapta.

Judecător: „O problemă gravă în societate”

În stabilirea pedepsei, judecătorul a menționat faptul că ”Urmarea imediată (a faptei n.r.) o constituie vătămarea relațiilor sociale referitoare la siguranța circulației rutiere pe drumurile publice și constă în nașterea unei stări de pericol pentru ceilalți participanți la trafic.”

În condițiile în care limitele de pedeapsă pentru infracțiunea pentru care fostul fotbalist a fost trimis în judecată, reduse potrivit recunoașterii, sunt închisoare de la 8 luni la 3 ani și 8 luni sau amendă, Prunea a primit, pe 9 noiembrie 2019, 9 luni cu amânarea aplicării pedepsei cu un termen de supraveghere timp de 2 ani.

Magistratul a luat în calcul, pe de o parte, faptul că ”obiceiul conducerii sub influența băuturilor alcoolice reprezintă o problemă gravă în societate, legiuitorul evidențiind și încercând să descurajeze această faptă prin stabilirea unor limite de pedeapsă ridicate în logica Noului Cod Penal. (...) instanța are în vedere valoarea alcoolemiei constatate, aspect care ilustrează comportamentul iresponsabil al inculpatului în calitate de participant la traficul rutier”, dar că „Totuși, în concret, instanța are în vedere că fapta a fost săvârșită la o oră de trafic nu foarte aglomerat, în timpul nopții, iar inculpatul a fost oprit pentru un control de rutină, nu ca urmare a săvârșirii unei contravenții sau infracțiuni, alcoolemia înregistrată nefiind foarte ridicată.”

I-a dat permisul înapoi

A contat și că Prunea nu are antecedente penale, ”este foarte bine integrat în societate, are studii superioare, este căsătorit, are un loc de muncă stabil, a recunoscut fapta încă din momentul depistării, s-a prezentat ori de câte ori a fost chemat în fața organelor de urmărire penală și judiciare, a fost sincer și a regretat comiterea faptei.

De asemenea, în privința circumstanțelor personale, instanța reține că inculpatul a fost sportiv de performanță, decorat în semn de apreciere pentru activitatea fotbalistică de Președintele României, deține permis de conducere din anul 1991, iar în ultimii cinci ani nu a săvârșit abateri grave la regimul circulației rutiere, astfel cum rezultă din istoricul sancțiunilor contravenționale (...) instanța apreciază că fapta săvârșită reprezintă un derapaj izolat în comportamentul inculpatului”.

În ceea ce privește permisul de conducere, judecătorul a decis ca acesta să-i fie restituit, după un an în care i-a fost suspendat dreptul de a conduce. Posibilitatea anulării documentului, a menționat magistratul, ”ar reprezenta o sancțiune excesivă a acestuia, raportat la circumstanțele reale și personale anterior menționate.”

Pe durata termenului de supraveghere, Prunea trebuie să respecte următoarele măsuri:

a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune București, la datele fixate de către acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului său de muncă;

e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

Patru campionate de prim rang

Florin Prunea a jucat la Dinamo, Universitatea Craiova, Erzurumspor (Turcia), Litex Loveci (Bulgaria) și Skoda Xanthi (Grecia), precum și în echipa națională de fotbal a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1994 și 1998, precum și la Campionatele Europene din 1996 și 2000.

După retragerea din activitate, a lucrat la FRF și la cluburi de Liga I. Din iunie 2019 este manager general la Dinamo.

În 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.

El a mai fost trimis în judecată într-un dosar penal, în 2009, fiind acuzat de trafic de influență în dosarul numit generic ”Mită la arbitri”. În acest dosar, el a fost achitat definitiv.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te