Magistrații Judecătoriei Ploiești au dispus liberarea condiționată a Elenei Udrea, aflată în Penitenciarul Târgsor ca urmare a condamnării din dosarul “Gala Bute”. Udrea îndeplinește toate condițiile pentru a fi pusă în libertate: a plătit prejudiciul, a executat fracția obligatorie din pedeapsă, a prestat muncă după gratii și a avut un comportament exemplar.
DNA ar putea ataca decizia cu recurs.
La termenul din 26 iunie, Judecătoria Ploieşti amânase decizia pentru 1 iulie, cu privire la cererea de liberare condiţionată înaintată de fostul ministru al Turismului.
Ea se află internată după ce a suferit o operație zilele trecute.
Elena Udrea poate fi eliberată din închisoare. De ce nu poate pleca imediat?
Însă, Udrea nu va ieși imediat din închisorare deoarece hotărârea Judecătoriei Ploiești poate fi contestată de DNA. Udrea îndeplinește însă condițiile eliberării: a plătit prejudiciul, a executat fracția obligatorie din pedeapsă, a prestat munca după gratii și a avut un comportament exemplar, spun surse judiciare
În plus, în alte situații similare, DNA a renunțat să atace decizia instanței de liberare condiționată, tocmai întrucât deținutul îndeplinea toate condițiile pentru a fi eliberat, iar o opoziție din partea parchetului nu ar fi însemnat decât un abuz, scrie Luju.ro.
Iată minuta instanței:
„În temeiul art. 587 Cod procedură penală, cu aplicarea art. 59 din Codul penal din 1969 și art. 5 Cod penal, admite cererea de liberare condiționată formulată de persoana condamnată Udrea Elena Gabriela, ....... Dispune liberarea condiționată a persoanei condamnate Udrea Elena Gabriela, în prezent deținută în Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, din executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr. 116/27.05.2025 a Tribunalului Prahova, Mandat de executare a pedepsei închisorii nr. 130/17.06.2025 emis de Tribunalul Prahova, dacă nu este arestată în altă cauză.
Se atrage atenția asupra dispozițiilor art. 61 din Codul penal din 1969 privind efectele liberării condiționate, respectiv cu privire la faptul că pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la liberare și până la împlinirea duratei pedepsei, 28.08.2027, persoana condamnată nu a săvârșit din nou o infracțiune, precum și la consecințele la care se expune dacă comite din nou o infracțiune în acest termen.
În temeiul 275 alin. (3) Cod procedura penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare, în temeiul art. 587 alin. (3) Cod procedura penala. Pronunțată astăzi, 01.07.2025, prin punerea soluției la dispoziția persoanei condamnate și a procurorului prin mijlocirea grefei instanței. Document: 1202/2025 01.07.2025”.