Dragoș Sprînceană a fost numit emisar al României în SUA, fiind considerat un apropiat al Partidului Republican și al administrației lui Donald Trump.
Afacerile lui Sprînceană, 45 de ani, au intrat recent într-un puternic declin după ce pe rolul instanțelor din această țară au fost înregistrate o serie de procese din cauza neplății unor credite și datorii către partenerii comerciali.
Citește și: VIDEO Sprânceană, emisarul României în SUA: „Sunt de acord cu viziunea lui Călin Georgescu”
Emisarul Sprînceană, dator vândut unor firme de leasing
Sprînceană, care e înregistrat drept votant republican și s-a pozat alături de Donald Trump la o serie de evenimente electorale, se prezintă ca proprietarul unei companii de transport și un investitor în imobiliare.
Citește și: Ilie Bolojan îi cere explicații lui Ciolacu, după scandalul anti-UE declanșat de emisarul Sprînceană
Documente și fotografii obținute de Newsweek România arată că sediul uneia din principalele lui firme de transport din SUA, Goaldcoast Logistic Group LLC, din Elgin, Illinois, a fost închis recent, iar pe intrarea în clădire este afișat următorul anunț:
“Vă rugăm să fiți informat, această clădire este închisă pentru toate operațiunile. Orice întrebare poate fi adresată agentului proprietarului, Hiffman National“.
Vezi mai jos fotografia de la principalul sediu al uneia din companiile lui Sprînceană din SUA.
Vânat de creditori pe tot cuprinsul Statelor Unite
Nu este singura lui firmă cu probleme.
Conform unor documente din instanțele americane, consultate de Newsweek România, companiile deținute de Dragoș Sprînceană, de apropiații și rudele acestuia sunt date în judecată și căutate în mai multe state de către investigatorii privați din SUA.
Numele lui Sprînceană, ale rudelor și asociaților săi apar în procese intentate de diferiți creditori în Illinois, Florida, Arizona, New York etc.
Astfel, într-un proces intentat de către o firmă de leasing, lui Sprînceană și principalei lui companii i se cer despăgubiri de nu mai puțin de 206 milioane de dolari.
În februarie 2024, noul emisar al României în SUA și o altă companie deținută de acesta, Goldcoast Carriers, erau convocați la o instanță din Illinois într-un proces intentat de compania M&K Truck Leasing LLC.
Newsweek România i-a trimis o serie de întrebări lui Dragoș Sprînceană legat de problemele afacerilor sale din SUA.
Domnia sa nu ne-a răspuns nici uneia din aceste întrebări, preferând să facă, mai degrabă, o declarație politică: "România are nevoie de oameni patrioți care aleg să se implice cu seriozitate — oameni care pot deschide căi de comunicare reale pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale, atât economice, cât și strategice. Nu are nevoie de cei care aruncă vina în toate direcțiile.
Nu eu am transformat politica în spectacol de CanCan, ci exact lipsa de asumare și populismul fără soluții reale care circulă zilnic în mass media. În loc să căutăm vinovați, poate ar fi mai util să căutăm căi de abordare constructive — mai ales cu cineva ca mine, care își iubește țara și încearcă să ajute benevol, fără interese ascunse.
Vă invit sincer să îmi spuneți concret cum puteți ajuta România ca jurnalist — prin idei, fapte și sprijin real. Până acum, din păcate, tot ce se vede este indignare și negativitate. România are nevoie de construcție pozitivă, nu de zgomot negativ inutil".
Vezi mai jos documentul convocării lui Sprânceană la instanța din Illinois.
2025-02-14 Summons Issued and Returnable by Stelian Negrea
Portăreii l-au căutat acasă, dar nu l-au găsit
Astfel, în iunie 2024, într-un proces de pe rolul unei instanțe din New Mexico, aflăm cum judecătorul este informat de compania care-l dăduse în judecată pe Sprînceană și pe o rudă a acestuia că acesta nu a putut fi găsit acasă pentru a i se înmâna documentele pentru a se apăra în instanță:
“Curtea nu are nicio îndoială că Inland PacLease (.n.r. compania de investigatori privați angajată de compania care are de recuperat bani de la Sprînceană) a depus eforturi ample în serviciul tuturor agenților posibili pentru entitățile pârâte.
Cu toate acestea, câteva căi rămân deschise. Și anume, 1) adresele lui Gabriela Sprinceana, Illinois Street și Golf Road, 2) adresa N 2nd Avenue a lui Dragoș Sprinceana și 3) adresa N 2nd Avenue a Gherghinei Sprinceana. Înainte ca Curtea să permită comunicarea alternativă, va necesita încercări de comunicare la aceste adrese. În consecință, Curtea suspendă această moțiune și ordonă Inland PacLease să depună o actualizare cu privire la încercările sale de a comunica aceste adrese în termen de treizeci (30) de zile de la intrarea în vigoare a acestui Memorandum de Opinie și Ordin.”
Numele lui Sprînceană și ale rudelor și asociaților acestuia apar în alte zeci de procese pe rolul instanțelor de judecată din SUA.
Aceștia au fost implicați ca asociați în zeci de companii americane.
Sprînceană afișează un stil de viață opulent cu ceasuri de sute de mii de dolari și proprietăți imobiliare de milioane de dolari.