Procurorii DNA, îngrijorați de modalitatea pripită de adoptare a modificărilor din justiție

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.02.2019 - 14:40
Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a criticat, miercuri, ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiție adoptată marți de Guvern la propunerea lui Tudorel Toader. DNA și-a exprimat îngrijorarea referitor la conținutul OUG-ului, dar și la modalitatea de adoptare.

SHARE

DNA atrage atenția că proiectul de act normativ nu a fost discutat cu reprezentanții magistraților, iar transmiterea spre avizarea CSM în aceeași zi în care ordonanța a fost adoptată de Guvern denotă o lipsă de preocupare pentru un dialog onest între puteri cu privire la prevederi de o importanță deosebită, care vor afecta semnificativ funcționarea autorității judecătorești, potrivit unui comunicat al instituției.

„Trebuie menționat că Direcției Naționale Anticorupție nu i-a fost comunicată nici în prezent o versiune oficială a actului normativ adoptat, observațiile fiind formulate pe baza textelor apărute în mass media”, se arată în sursa citată.

Citește și: Toader: Guvernul a adoptat ordonanța care scoate Secția specială a magistraților de sub control

Procurorii anticorupție subliniază că nu există nicio urgență și nicio situație extraordinară care să justifice adoptarea prin ordonanță de urgență a unor prevederi referitoare la eliberarea din funcție a magistraților.

„Singura urgență în acest sens ar putea fi constituită de intenția de a influența proceduri disciplinare în curs sau care urmează să fie exercitate, argument care nu poate fi acceptat. În același sens, nu există nicio urgență referitoare la schimbarea modului de organizare a parchetelor”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Iohannis: „PSD a acționat din nou împotriva Justiției și a statului de drept”

De asemenea, DNA critică avizarea propunerilor de numire a procurorilor cu funcții de conducere care va fi făcută de Plen și nu de către Secția de procurori din cadrul CSM, ca în prezent, ceea ce reprezintă o încălcare a principiului separării carierelor, consfințit de Parlament prin modificările recente aduse legilor justiției și însușit de Curtea Constituțională.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că executivul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției. Una referitoare la înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției. 

Cea mai periculoasă modificare este cea prin care Tudorel Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme actele de urmărire penală ale procurorilor din Secția Specială de Investigare a Magistraților, dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te