. Asta în contextul în care Primăria București are departament juridic.
Proiectul de hotărâre aprobă încheierea unor acorduri-cadru având ca obiect achiziţionarea serviciilor de consultanţă, asistenţă şi/sau reprezentare juridică a intereselor Municipalităţii, primarului general al Capitalei şi ale aparatului de specialitate al acestuia.
Citește și: Ciucă întrebat dacă România va livra arme: Analizăm solicitările Ucrainei
În mod curent, Municipalitatea este parte în peste 10.000 de dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, în diverse stadii procesuale. În această calitate, reprezentanţii Municipalităţii trebuie să formuleze apărări, să propună administrarea unor probatorii, să redacteze cereri de chemare în judecată, să promoveze căi de atac. Toate aceste obligaţii procesuale sunt supuse unor termene imperative scurte în noul Cod de Procedură Civilă, astfel încât Municipalitatea poate ajunge în imposibilitatea de a respecta aceste termene, raportat la numărul mare de cauze în care este parte. Volumul de muncă implicat de asistenţa şi/sau reprezentarea juridică în litigii nu poate fi asigurat exclusiv prin personalul propriu de specialitate juridică, prevede proiectul de hotărâre.
Citește și: AGITAȚIE Separatiștii din Transnistria susțin că s-a tras asupra depozitului de arme de la Cobasna
În acest moment, Primăria București are un aparat de lucru foarte stufos, lucru remarcat nu o dată de presă.
Dan cumpără servicii de reprezentare juridică, deși are departament juridic cu salarii 10.000 lei
Structura organizatorică a Primăriei Municipiului București cuprinde 32 de compartimente. Unul dintre acestea este serviciul asistență tehnică și juridică legislativă. (îl găsiți la poziția 39)
Printre atribuții regăsim: „Asigură asistenţă tehnică şi juridică pentru proiectele de hotărâri iniţiate de Primarul General, prin direcţiile de specialitate, precum şi pentru cele iniţiate de către consilierii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în vederea respectării prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare și a celorlalte prevederi legale în vigoare.”
Potrivit documentelor, cel mai mare salariu la departamentul de asistență juridică este de puțin peste 10.000 lei/lună.
O practică moștenită și pe care a blamat-o
Nicușor Dan perpetuează o practică care a existat și pe vremea Gabrielei Firea. Primăria Capitalei a plătit în ultimii 4 ani peste 70 milioane lei unor case de avocatură deși are departament juridic să o reprezinte în instanță, potrivit datelor furnizate de Primăria Capitalei la finalul anului 2020. Adică, imediat după ce Firea a plecat de la primărie și a fost înlocuită de Dan.
Departamentul juridic al municipalității este format din circa 50 de juriști, dintre care 28 o pot reprezenta în instanță. Pe rol, în prezent, sunt 4.300 de procese. O parte sunt cu cetățeni care cer accesul la informațiile de interes public sau reclamă abuzuri făcute de Primărie, a scris hotnews.ro în 2020.