CSM, favorabil sesizării depuse de Iordache la CCR: 13 curți de apel au completuri specializate

DE Mircea Marian | Actualizat: 19.04.2019 - 11:59
Lia Savonea, președintele CSM Foto: Inquam

Într-un răspuns transmis de CSM, sub semnătura președintelui Lia Savonea, către CCR, se arată că „un număr de 13 curţi de apel şi 34 de tribunale au comunicat faptul că (...) au (...) completuri de judecată specializate în soluţionarea cauzelor de corupție”.

SHARE

„După modificarea Legii nr. 304/2004 prin Legea nr. 76/2012, în vigoare de la 15 februarie 2013, un număr de 13 curţi de apel şi 34 de tribunale au comunicat faptul că, la nivelul acestora, au funcţionat în continuare completuri de judecată specializate în soluţionarea cauzelor de corupţie, stabilite prin ordin/decizie a preşedintelui instanţei sau prin hotărâre a colegiului de conducere.

Unele instanţe au comunicat că în compunerea acestor completuri specializate au figurat toţi judecătorii secţiei penale, iar în alte cazuri doar o parte dintre judecătorii care compun secţia penală.

Un număr de 7 tribunale şi o curte de apel au comunicat că nu au completuri specializate pentru soluţionarea cauzelor de corupţie, conform 29 alin. (1) din Legea nr. 78/2000”, se arată în răspunsul trimis de Lia Savonea către CCR, potrivit unui document publicat de G4Media. 

Acum câteva zile, președinta ICCJ, Cristina Tarcea, a scris CCR, susținând că doar în Austria există completuri specializate pe corupție, la nivelul Curții Supreme. 

Vineri, CCR a amânat pentru a treia oară o decizie asupra sesizării privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie. 

Pe 10 aprilie, Curtea a luat în dezbatere sesizarea formulată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, context în care acesta a afirmat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

În replică, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a arătat că Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.

Anterior, ea declarase că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.