Consiliul Europei: România nu respectă recomandările GRECO pentru prevenirea corupției

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 06.05.2021 - 00:08
Consiliul Europei: România nu respectă recomandările GRECO pentru prevenirea corupției. Foto Pexels.com
Consiliul Europei: România nu respectă recomandările GRECO pentru prevenirea corupției. Foto Pexels.com

Organismul anticorupție al Consiliului Europei (GRECO) arată într-un raport publicat miercuri că nivelul de conformitate al României cu recomandările sale de prevenire a corupției în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii rămâne nesatisfăcător.

SHARE

GRECO menționeză că în ciuda unor progrese și reformele planificate care se află încă într-un stadiu incipient, nivelul de conformitate al României cu recomandările sale de prevenire a corupției în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii rămâne la nivel global nesatisfăcător.

România a implementat în totalitate doar 5vdin cele 18 recomandări care rezultă dintr-o evaluare din 2015 și dintr-o procedură de evaluare ad hoc a Regulii 34 lansată în 2017 cu privire la aspecte legate de reforma judiciară, arată raportul GRECO publicat miercuri.

Citește și: FOTO Columbeanu a sărăcit. Stă în chirie, are mașină de 30 de ani, bea cafea la plic și bere la doză

În ceea ce privește membrii Parlamentului, nivelul de implementare rămâne neschimbat, cu excepția unor cerințe procedurale, cu doar 2 din cele 9 recomandări implementate.

„Având în vedere importanța acestor recomandări pentru prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, GRECO subliniază că sunt necesare acțiuni mai hotărâte pentru a le pune în aplicare”, menționează Consiliul Europei.

În ceea ce privește prevenirea corupției din rândul judecătorilor și procurorilor, în urma reformelor puternic criticate ale sistemului de justiție penală (2017-2018) din România și a deciziei GRECO de a aplica procedura ad-hoc, GRECO recunoaște acum că au fost luate unele măsuri și mai promițătoare sunt în curs inițiative care au potențialul de a remedia multe dintre neajunsurile în așteptare.

Citește și: Interlopul Mircea Nebunu ar putea face 9 ani de închisoare după ce a condus fără permis

Un proiect promițător de Lege privind statutul magistraților români este în curs de desfășurare și în prezent este supus consultării publice.

„Acesta prevede o procedură mai transparentă și criterii de evaluare mai obiective pentru numirea procurorilor în funcțiile cele mai înalte, etc. și se ocupă, de asemenea, de răspunderea judecătorilor.

Un rol mai puternic pentru Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) în acest proces este încă necesar, iar implicarea puterii executive, adică a ministrului justiției, în numirea sau revocarea celor mai înalți procurori ar trebui diminuată pentru a asigură independența judiciară.

De asemenea, trebuie stabilite criterii obiective și clare, bazate pe merit și calificare, pentru promovarea judecătorilor și procurorilor la funcții superioare”, se arată în comunicatul Consiliului Europei.

GRECO menționează, la aspectele pozitive, consolidarea în continuare a competențelor de supraveghere ale CSM și ale Inspectoratului Judiciar și desfășurarea inițiativelor de formare și sensibilizare care vizează consolidarea, consolidarea integrității judiciare și asigurarea unor proceduri disciplinare mai uniforme și mai rapide în sistemul judiciar.

GRECO a solicitat autorităților române să furnizeze o actualizare a măsurilor luate pentru punerea în aplicare a recomandărilor în așteptare până cel târziu la 31 martie 2022.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te