Cât a pus deoparte Dorneanu, în 6 ani, la CCR: o mașină, 200 mii euro. Pensia i-a crescut de 11 ori

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.06.2020 - 11:19
Inquam Photos

Când a ajuns judecător la Curtea Constituțională, Valer Dorneanu nu avea niciun leu în cont și avea o pensie un pic mai mare decât media pe țară. După șase ani la CCR, Dorneanu se laudă cu venituri uriașe de ordinul sutelor de mii anual.

SHARE

Valer Dorneanu a fost deputat până în anul 2008, ptrivit cv-ului. Din acel an a devenit secretar general adjunct la Camera Deputaților, iar din 2010 adjunctul Avocatului Poporului. În 2012 a fost numit Avocat al Poporului, poziție din care a demisionat, în 2013 pentru a ocupa funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Dorneanu a devenit președintele Curții în 2016.

În declarația de avere, depusă pe 15 aprilie 2013, Dorneanu scria că nu are niciun leu în conturi.

În ultima sa declarație de avere, din 26 iunie 2019, Valer Dorneanu menționează că are în conturi suma de 171.000 de lei (35.000 euro) și 159.308 euro, în total aproximativ 195.000 de euro.

În cei șapte ani de mandat la Curtea Constituțională, Valer Dorneanu a rămas cu aceleași patru terenuri și două case. În 2014 și-a cumpărat, în leasing, un autoturism Nissan și a vândut vechiul Ford (din 2008).

Salariul s-a triplat, pensia a crescut de zece ori

În 2012 Dorneanu câștiga modest. A încasat ca Avocat al Poporului și profesor la Universitatea Titulescu suma de 22.700 euro (pe anul 2013).

În 2018, Dorneanu a câștigat ,doar ca președinte al Curții de Conturi, suma de 289.159 lei/ an, adică 60.000 de euro. 

În 2012, Dorneanu a câștigat o pensie anuală de numai 7.200 de euro.

În 2018, Dorneanu a ridicat două pensii: una de 322.220 de lei și alta, în calitate de fost parlamentar, de 74.424 de lei. În total, Dorneanu a câștigat, numai din pensii, suma de 82.500 de euro.

Pensia lui Dorneanu a crescut de 11 ori în numai șase ani.

Citeșllte și: Cât ne costă Dorneanu.

În calitatea sa de președinte a CCR, Valer Dorneanu va decide dacă impozitarea pensiilor speciale este constituțională.

Un servitor al regimului comunist

Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu este și autorul unei cărți de propagandă care abundă în citate din Nicolae Ceaușescu și documente elaborate de Partidul Comunist Român. „Participarea sindicatelor la elaborarea și aplicarea legislației muncii“, apărută în 1981, fusese elaborată „în sprijinul activității organizațiilor de partid, de masă, obștești și a consiliilor oamenilor muncii“, scrie Dorneanu.

Prima frază din „Cuvântul înainte” este: „Partidul (Comunist Român n.r.) nostru a acordat și acordă o atenție deosebită dezvoltării democrației socialiste, considerând-o ca o latură esențială a construcției socialiste.

În acest sens, tovarășul Nicolae Ceaușescu sublinia că «democrația socialistă constituie nu numai o parte inseparabilă a socialismului, ci și o necesitate obiectivă pentru făurirea cu succes a noii orânduiri sociale.

Esența democrației socialiste constă în asigurarea tuturor condițiilor pentru exercitarea de către popor a dreptului său suveran de a participa la conducerea treburilor țării, în antrenarea maselor largi populare și înflorirea societății socialiste»”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te