5.000 euro mită unui polițist de la un avocat. Cum voia să-și ajute clienții să aibă pedepse blânde

DE Catinca Doboș | Actualizat: 15.10.2024 - 13:27
5.000 euro mită unui polițist de la un avocat. Cum voia să-și ajute clienții să aibă pedepse blânde - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
5.000 euro mită unui polițist de la un avocat. Cum voia să-și ajute clienții să aibă pedepse blânde - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Un avocat a dat mită 5.000 de euro unui polițist. Cum voia să-și ajute clienții să aibă pedepse mai blânde?

SHARE

Un avocat din Baroul Olt este cercetat, sub control judiciar, de DNA, pentru date de mită, după ce i-a oferit unui poliţist 5.000 de euro pentru a schimba încadrarea juridică în cazul unor clienţi ai săi, pentru ca aceştia să primească o pedepsă mai blândă.

În acest caz a fost organizat un flagrant, iar la audieri avocatul şi-a recunoscut fapta, scrie News.ro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din 14 octombrie, faţă de un avocat în cadrul Baroului Olt, pentru dare de mită.

Citește și: Fostul ministru Nelu Tătaru, acuzat că ar fi luat mită de 100 de ori. Demis de Nicolae Ciucă

„La începutul lunii octombrie 2024, în calitate de apărător ales a doi cetăţeni moldoveni cercetaţi de I.P.J. Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice pentru comiterea infracţiunii de contrabandă calificată, inculpatul ar fi oferit cu titlu de mită suma de 5.000 de euro unui ofiţer de poliţie pentru ca acesta să schimbe încadrarea juridică a faptelor comise de clienţii săi din contrabandă calificată în contrabandă simplă, faptă pedepsită mult mai blând”, a arătat, marţi, DNA, într-un comunicat de presă.

Astfel, luni s-a făcut constatarea infracţiunii flagrante.

La audieri, avocatul a recunoscut în totalitate comiterea faptei astfel cum a fost reţinută de procurorii DNA.

Citește și: Când a apărut mita la români? Mihai Viteazul a plătit 1.500.000 de galbeni pentru a obține tronul

Pe timpul cât se află sub control judiciar, el trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să se prezinte ori de câte ori este chemat la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu exercite profesia de avocat.

Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Totodată, acestuia i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi Brigăzii de Operaţiuni Speciale Craiova.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te