Timp de trei ani, grupul infracţional, coordonat de Daniel Lucian Lupu, încasase ilegal subvenţii în valoare de 1,76 milioane lei lei, bani însuşiţi şi folosiţi în interes personal de către liderii grupării. O parte a banilor ajungeau şi la angajaţii fictiv. Tot în baza unor acte falsificate se încasaseră ilegal, 606.000 lei cu titlu de ajutor de şomaj. În total, AJOFM avea de recuperat 2,37 milioane lei. „Afacerea” a funcţionat atât de mult timp pentru că verificarea modului de folosire a subvenţiilor acordate se făcea prin sondaj.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului în aprilie 2013, inculpaţii urmând să fie judecaţi pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Iar dosarul a început să se subţieze de la bun început.
Citește și: VIDEO Șicane periculoase între două TIR-uri pe Valea Oltului. Internauții: „Amândoi în puşcărie”
O parte a inculpaţilor şi-au recunoscut vina, cauza lor fiind disjunsă şi judecată separat. Între 2016 şi 2017, şase inculpaţi au decedat, iar patru firme au fost radiate. Până în 2019, au mai decedat 7, iar în cazul a 75 de inculpaţi persoane fizice şi a şase firme s-a constatat prescrierea faptelor. S-a ajuns însă şi la condamnări.
Lupu, recidivist, a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare. Nouă administratori de firmă au primit pedepse cu executare, între 2 şi 5 ani. Un număr de 30 de angajaţi fictiv şi 42 de şomeri fictiv au primit pedepse de 6 sau 10 luni, cu suspendare. Un număr de şase firme au fost şi ele condamnate la afişarea sentinţei la sediu timp de câteva luni şi la plata unor amenzi penale. Au fost pronunţate şi 5 achitări.
Citește mai multe pe Ziarul de Iași.