Unde se află mormântul lui Vlad Țepeș? Un mister de peste 500 de ani și o variantă surprinzătoare

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.01.2024 - 12:33
Misterul mormântului lui Vlad Țepeș, la fel de mare ca și al personajului istoric - Foto: Arhiva
manastirea snagov
manastirea comana
manastire napoli

Unde se află mormântul lui Vlad Țepeș? Este un mister la fel de mare ca și personajul istoric, unul pe care specialiștii s-au tot chinuit să-l descifreze. Au existat câteva variante, dar cea mai neașteptată a apărut în urmă cu doar zece ani.

SHARE

Unde se află mormântul lui Vlad Țepeș? A rămas un mister vechi de peste 500 de ani ce a incitat periodic imaginația arheologilor, istoricilor, dar și a publicului larg. De-a lungul timpului au existat câteva variante de răspuns, dar cea mai surprinzătoare a apărut cu doar un deceniu în urmă.

Unde se află mormântul lui Vlad Țepeș? Un mister de peste 500 de ani și o variantă surprinzătoare

Despre sfârșitul lui Vlad Țepeș se știe că domnuln Țării Românești a fost omorât după o bătălie cu turcii care veneau să-l pună pe tron pe Laiotă Basarab cel Bătrân.

Lupta ar fi avut loc în decembrie 1476 sau începutul lui ianuarie 1477. Există și varianta conform căreia Drăculea a fost asasinat chiar de boierii partizani ai aceluiași Laiotă.

Acest lucru este menționat și într-una dintre anecdotele slave, culese la sfârşitul secolului al XV-lea, după moartea acestuia, într-un manuscris intitulat „Skazanie o Drakule voevode“ („Povestire despre Dracula voievod“), potrivit adevarul.ro.

Dincolo de aceste variante, românii și, mai ales bucureștenii au știut timp de secole că trupul domnitorului a fost înmormântat în biserica din ostrovul de la Snagov.

Capul i-a fost trimis sultanului la Constantinopol, așa cum era obiceiul, pentru a fi expus, iar eventualii răzvrătiți să ia aminte la pedeapsa Înaltei Porți.

Legenda creată în jurul mormântului teribilului domnitor spunea că, după uciderea acestuia, călugării mănăstirii Snagov ar fi găsit trupul acestuia și l-ar fi dus pentru a-l înmormânta creștinește, în mare secret, fără fast, sub o lespede din biserica menționată

Citește și: Care a fost bătălia pierdută de Ștefan cel Mare ce a salvat Moldova? Lupta: 1 moldovean la 10 turci

Biserica mănăstirii Snagov - Foto: Arhiva

Dar, în 1933, reputatul arheolog Dinu V. Rosetti a fost însărcinat cu aflarea adevărului și a făcut săpături la Biserica Snagov. Iar rezultatele acestora au infirmat legenda, cercetările scoțând la iveală alte elemente interesante, precum trupurile decapitate ale mai multor boieri executați de domni.

Dar, sub lespedea indicată ca fiind „mormântul lui Vlad Țepeș”, Rosetti nu a descoperit decât gunoaie și resturi de animale, după cum precizează ziarul Adevărul din 11 decembrie 1933.

„Sub piatra funerară, atribuită ca fiind așezată pe mormântul lui Vlad Țepeș, nu s-a aflat niciun mormânt. În schimb, s-a aflat o groapă în care s-au găsit gunoaie – în felul gropilor de prin veacul I, înainte de Hristos. S-au găsit resturi de cal, oae, etc.

Legenda spune că egumenii greci de pe vremuri ar fi săpat aci mormântul lui Vlad Țepeș, lăsând însă oasele ca o bătaie de joc pentru crudul domnitor”, se arăta în articolul semnat de Dinu Dumbravă, potrivit b365.ro

Însuși Rosetti,  confirmă acest lucru, în studiul “Săpăturile Arheologice de la Snagov”, ce a fost publicat  în anul 1935.

Când ajunge în interiorul bisericii, arheologul cercetează în naos „o singură lespede în fața Porților Împărătești (lespedea zisă a lui Țepeș) și pisania închinată odinioară Bunei Vestiri”. Doar că mormântul fusese “deplasat și jefuit”.

Citește și: Enigma morții lui Ștefan cel Mare: De ce niciun medic al lumii nu a reușit să-l vindece pe domnitor

„Sub lespedea zisă a lui Țepeș nu s-a aflat niciun mormânt. În schimb, numeroase oseminte și fălci de animal, de cal. Această descoperire confirmă tradiția care ne spune că sub lespedea lui Țepeș s-ar fi aflat oseminte de cal și de măgar, puse acolo, zice-se, ca bătaie de joc la adresa acestui crud domnitor, din partea călugărilor greci.

Bănuiala aceasta, păstrată de tradiție, s-a adeverit ca întemeiată. Cercetând în mod amănunțit terenul am aflat aici o groapă pristorica (XVII) în care, pe lângă obișnuitul material ceramic se aflau numeroase oseminte de animale”, notează Dinu V. Rosetti în studiul menționat.

Biserica mănăstirii Comana - Foto: Arhiva

O altă variantă pentru locul de îngropăciune a devenit, ulterior, Mănăstirea Comana. Și asta, datorită locului unde se presupune că ar fi fost asasinat Țepeș, undeva pe drumul Bucuresti-Giurgiu.

Conform obiceiului, după ce capul i-a fost trimis la Stambul, sultanului, trupul ar fi trebuit transportat pentru înmormântare în cea mai apropiată ctitorie a fostului domnitor, conform manastireacomana.ro.

În acea zonă, un astfel de loc este mănăstirea Comana, ce aparținea pe atunci județului istoric Vlașca. Era așezată și într-un punct strategic, în stânga si spre mijlocul vechiului drum care merge de la Bucuresti la Giurgiu.

Dar aici intervine o altă problemă. După ceva mai mult de un secol de la moartea lui Vlad Țepeș, la 1588, viitorul domn Radu Șerban, a demolat vechea ctitorie a lui Drăculea (biserica, turnul clopotnitei si chiliile(, pentru a înălța o nouă mănăstire Comana.

Se presupune că în cadrul acestor lucrări, mormântul domnitorului ar fi fost mutat într-un loc necunoscut sau, pur și simplu, a fost distrus, iar urmele acestuia, inclusiv rămășițele pământești ale lui Țepeș, spulberate în vânt.

Mănăstirea Santa Maria La Nova din Napoli, în a cărei biserică s-ar afla mormântul domnitorului - Foto: Facebook/Complesso Monumentale di Santa Maria La Nova 

Ar fi înmormântat într-o mănăstire din Napoli, Italia

Cu toate acestea, acum un deceniu a apărut o nouă variantă, absolut surprinzătoare. Astfel, unii cercetători au susținut că mormântul lui Vlad Țepeș s-ar afla într-o mănăstire din Italia.

Mai mult, aceștia erau convinși că acest lucru s-a întâmplat pentru că domnitorul n-a fost ucis în acea luptă din 1476, ci luat prizonier. Ulterior, ar fi fost răscumpărat de fiica sa și adus în Italia.

Citește și: Câte capitale au avut Țările Române, de fapt? Când a preluat Bucureștiul acest rol?

„Vlad al III-lea a fost prinț al Țării Românești uneori între 1448 și 1476. Din cauza reputației sale de cruzime excesivă și sadism, Vlad a primit porecla de Țepeș și mai târziu avea să devină inspirația personajului Dracula.

În toamna anului 1476 a fost învins de otomani – unii savanți sugerează că a fost ucis, capul său fiind dus la Constantinopol și trupul îngropat într-o mănăstire din România. 

Cu toate acestea, cercetătoarea Erika Stella, care își face cercetările de doctorat la Universitatea din Tallinn, a descoperit dovezi care sugerează că a fost luat captiv și răscumpărat de fiica sa.

Vlad a fost apoi adus să fie alături de ea la Napoli, unde s-a stins din viață și a fost înmormântat la biserica Santa Maria La Nova”, informa site-ul de istorie medievală Medievalists.com.

Cercetătorii maii arătau că un anumit mormânt din biserica veche din secolul al XIII-lea, din Napoli, are simboluri care ar fi fost folosite de voievodul Vlad Țepeș.

„Când te uiți la sculpturile în basorelief, simbolismul este evident. Dragonul înseamnă Dracula, iar cei doi sfincși opuși reprezintă orașul Theba, cunoscut și sub numele de Tepes. În aceste simboluri este scris chiar numele contelui Dracula Tepes”, arăta Raffaello Glinni, un alt cercetător, potrivit sursei citate.

Totuși, după un deceniu, n-a apărut nicio informație nouă care să susțină aceste afirmații din 2014. Prin urmare, locul unde a fost îngropat Vlad Țepeș a rămas la fel de misterios ca și personajul istoric.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te