Studiul a constatat că activitatea geologică pe Pământ pare să urmeze un ciclu stabilit, de 27,5 milioane de ani.
Oamenii de știință au analizat, prin tehnologii moderne, 260 de milioane de ani de evenimente geologice majore până au ajuns la această concluzie.
Autorii studiului au observat grupuri recurente de activitate geologică aproximativ la fiecare 27,5 milioane de ani.
„Mulți geologi cred că evenimentele geologice sunt întâmplătoare în timp. Dar studiul nostru oferă dovezi statistice pentru un ciclu, sugerând că aceste evenimente geologice sunt corelate și nu aleatorii”, spune autorul principal al studiului, Michael Rampino, geolog și profesor la Departamentul de Biologie la Universitatea New York.
Tot mai mulți oameni de știință au realizat în ultimii ani că planeta noastră pare să se confrunte cu cicluri de evenimente geologice majore, care schimbă geografia Pământului.
Suntem la 20 de milioane de ani de un nou puls
Prof. Rampino și echipa sa au reușit să realizeze o evidență actualizată și mai exactă a evenimentelor geologice majore care au avut loc în ultimii 260 de milioane de ani, grație tehnologiilor moderne.
Citește și
VIDEO Vulcanul Sinabung a erupt, expulzând cenuşă până la 2.000 de metri deasupra craterului
VIDEO Planeta Marte cum nu ați mai văzut-o. Primele imagini transmise de Perseverance
Echipa a evaluat vârstele a 89 de evenimente geologice majore bine datate care au avut loc în ultimul sfert de miliard de ani. Exemple de astfel de evenimente includ revărsări vulcanice majore de lavă cunoscute sub numele de „erupții de bazalt”, evenimente care au epuizat oceanele de oxigen, fluctuațiile nivelului mării, modificări ale plăcilor tectonice ale Pământului și extincțiile marine sau terestre.
Evenimentele geologice majore, ciclice
Această analiză i-a determinat pe cercetători să observe că evenimentele geologice globale majore s-au produs aproape în 10 momente distincte în timp în ultimii 260 de milioane de ani, fiecare grup având loc la aproximativ 27,5 milioane de ani distanță.
Cel mai recent eveniment a avut loc cu aproximativ șapte milioane de ani în urmă, indicând faptul că oamenii nu vor trebui să se îngrijoreze de următorul puls al activității geologice majore timp de încă 20 de milioane de ani.
Autorii studiului cred că originea pulsului este funcție a altor cicluri de activitate din interiorul planetei, procese legate de tectonica plăcilor și climă.
O altă teorie indică faptul că orbita Pământului joacă un rol în ritmul acestor evenimente.
„Indiferent de originile acestor episoade ciclice, descoperirile noastre susțin cazul unei înregistrări geologice în mare parte periodice, coordonate și intermitent catastrofale, care este o abatere de la punctele de vedere celor mai mulți geologi”, concluzionează prof. Rampino.
Descoperirile au fost publicate în revista Geoscience Frontiers.