FOTO Morminte din Epoca Bronzului, descoperite în România. Zona era un adevărat “câmp al morților”

DE Alin Crișan | Actualizat: 22.05.2024 - 20:02
FOTO Morminte din Epoca Bronzului, descoperite în România. Zona era un adevărat “câmp al morților” - Foto: Facebook/ Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
FOTO Morminte din Epoca Bronzului, descoperite în România. Zona era un adevărat “câmp al morților” - Foto: Facebook/ Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Mai multe morminte din Epoca Bronzului au fost descoperite în România. Zona era recunoscută drept un adevărat “câmp al morților”.

SHARE

Mai multe morminte datând din epoca bronzului au fost descoperite de o echipă de arheologi de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în comuna Păulești.

Morminte din Epoca Bronzului, descoperite în România

În mai bine de cinci săptămâni (aprilie - mai 2024) o echipă de arheologi de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova condusă de Alin Frînculeasa, din care au mai făcut parte Octav Negrea, Claudia Dumitrescu și Eduard Ghinea, a realizat săpături arheologice preventive în localitatea Păulești, una care este bogată în astfel de obiective arheologice, informează un comunicat al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Citește și: Enigma sabiei lui Ștefan cel Mare: Arma primită de la Papa să salveze creștinătatea a ajuns la turci

Au fost cercetați trei tumului construiți din pământ, care au avut înălțimea cuprinsă între 0,6 – 1 m și diametrele de 25 - 35 m. Au fost descoperite patru morminte, unul în prima movilă, două în cea de-a doua, ultimul în tumulul numărul trei.

În prima movilă a fost descoperit un mormânt atribuit unui adult de sex masculin. În cea de-a doua movilă, care avea înălțimea de circa 1 metru și diametrul de 30 m, în unul din morminte atribuit unui copil au fost descoperite două inele de buclă, realizate din argint, și doi bulgări de ocru, dintre care unul de culoare mov, iar celălalt roșu.

În celălalt mormânt a fost descoperit un individ adult așezat lateral, o poziție de înmormântare a corpului mai puțin specifică în cazul tumulilor cercetați în zonă.

Citește și: Doi tineri au furat vulturul de pe monumentul din Cimitirul Eroilor din Zalău. Cântărește 100 de kg

În movila 3 a fost cercetat un mormânt de adult, individul având o constituție fizică masivă, așezat în poziție specifică, care avea depus în apropierea umărului stâng un bulgăre de ocru roșu, o vopsea naturală care simboliza în epoca respectivă putere și vitalitate.

Cercetările de la Păulești vin să completeze informațiile legate de populațiile și comunitățile umane care au locuit și trăit în această zonă în preistorie.

Un adevărat câmp al morților

Câmpia din apropierea Ploieștiului era cu milenii în urmă un adevărat „câmp al morților”. Peste 350 de movile din pământ (denumite de către cercetători tumuli), au fost ridicate de către comunitățile umane aflate la începutul epocii bronzului.

Tumulii sunt monumente funerare construite din pământ în care erau îngropați oamenii acum aproape cinci milenii, după un ritual specific comunităților umane din acea perioadă.

Citește și: Unde a dispărut coroana lui Ștefan cel Mare? Doar o replică se află la Putna, la mormântul acestuia

În secolele recente aceste câmpii au fost exploatate agricol, iar în prezent devin terenuri deschise investițiilor industriale sau imobiliare, dar și pentru amenajarea unor centrale solare.

În aceste situații arheologii intervin pentru a salva patrimoniul arheologic și cultural reprezentat de aceste monumente care sunt expuse distrugerilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te