Unde a dispărut coroana lui Ștefan cel Mare? Doar o replică se află la Putna, la mormântul acestuia

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.01.2024 - 10:04
Ștefan cel Mare cu coroana pe cap, așa cum apare zugrăviit la Voroneț, alături de Maria Vochița, ultima sa soție și de urmașul la tron, Bogdan - Foto: decenei.com
coroana replica stefan

Unde a dispărut coroana lui Ștefan cel Mare? Doar o replică se află la Putna, la mormântul acestuia

SHARE

Unde a dispărut coroana lui Ștefan cel Mare? Alături de sabie și sceptru, coroana este unul dintre simbolurile majore ale puterii, în vremea voievozilor români.

Dar, cu toate acestea, până la noi nu a ajuns nimic, în afară de câteva returi de coroane făcute din stofă, așa că majoritatea istoricilor s-a întrebat unde s-ar putea afla, de fapt, coroana marelui domnitor al Moldovei.

Unde a dispărut coroana lui Ștefan cel Mare? Doar o replică se află la Putna, la mormântul acestuia

Imaginea pe care o avem despre Ștefan cel Mare rezultă, în mare măsură, din puținele reprezentări votive, de pe pereții bisericilor pe care voievodul moldovean le-a ctitorit în lunga sa domnie de 47 de ani,.

Cea mai cunoscută, probabil, este cea de la Voroneț, unde Ștefan apare alături de a treia și ultima sa soție, Maria Vochița și de fiul celor doi și cel care l-a urmat la tron, Bogdan zis și cel Orb.

Toți trei poartă coroane pe cap, aceeași imagine a domnului găsindu-se și în reprezentarea de la mănăstirea Dubrovăț, la cea din Pătrăuți, precum și în cunocutul Evangheliar de la Humor.

Totuși, la fel ca și în cazul altor voievozi din Țările Române, coroana lui Ștefan a dispărut fără urmă. Cândva, se credea că a fost decoperită în mormântul de la Putna, deschis în 1856.

Citește și: Care a fost bătălia pierdută de Ștefan cel Mare ce a salvat Moldova? Lupta: 1 moldovean la 10 turci

La 2 decembrie al acelui an, Alecu Hurmuzachi scria „Gazetei Transilvaniei” entuziasta depeșă, prin care anunța pripit că „Coroana lui Ştefan cel Mare s-a aflat în Putna, mormântul lui şi al lui Bogdan şi altele se cunoscură şi se deschiseră, conform timpul.md.

Dar informația era departe de adevăr. Lăăm la o part3e faptul că voievozii nu erau înmormântați cu coroana, sabia și sceptrul, ci ale însemne ale puterii erau, în mod normal, transmise din voievod în voievod, mai ales când urmașul era propriul fiu, ca în cazul lui Ștefan cel Mare.

El a fost succedat la conducerea Moldovei de Bogdan cel Orb, cel cu care apare zugrăvit la Voroneț, care a domnit din 1504, până în 1517. 

De altfel, rezultatul deschiderii mormintelor celor doi, de acum aproape 170 de ani, a fost relativ dezamăgitor. Au fost găsite resturi ale unei coroane, dar una făcută din stofă, fie ea și prețioasă, și ale unei mantii domnești de mătase, de culoare vișinie

Pe de altă parte, în mormântul lui Ștefan, se aflară „puţine rămăşiţe ale unui corp, vreo câteva părţişoare de veşminte, tot din stofă preţioasă şi tot cu flori de fir de aur ţesute şi cu argint vârstate, şi fără sicriu, ci numai întins pe 11 chingi (lăncii) de fier, sub care era mai afund încă un spaţiu deşert, ca de două palme”.

Pe cap domnitorul părea să fi purtat o coroană, după anumite urme găsite pe craniu, dar una făcută tot din stofă prețioasă - cine știe, poate chiar cea descoperită în mormântul fiului său, Bogdan.

Citește și: Cine a fost haiducul celebru care n-a omorât pe nimeni? Achitat de justiție, a murit de cancer

Șocantă a fost, însă, descoperirea că după poziționarea și amplasamentul rămășițelor, depuse călugărește, pe o mantie direct pe  cei drugi de fier și fără vreun sicriu, mormântul fusese în mod evident jefuit.

Replica coroanei lui Ștefan cel Mare a fost sfințită în 2018, de Patriarhul Daniel, și se află la Putna, unde odihnește voievodul - Foto: timpul.md

Ar fi fost furată de călugări sau de turci

De către cine? Se pare că chiar de călugării mănăstirii Putna. Dovada a fost găsită, după multe căutări prin arhive, într-o crisoare a Mitropolitului Iacov, din 1757, trimisă către egumenul (conducătorul) mănăstirii

În ea se arată cum călugării au furat tot ce era de valoare - inele de aur, coroana, mărgăritare și cine știe mai câte - tocmai pentru a restaura și redecora mănăsirtea Putne, potrivit mythologica.ro.

Dar nu exista nicio dovadă concretă că și coroana domnitorului, așa cum apărea ea în reprezentările bisericești, ar fi fost furată, totuși, de acei călugări.

Așa că au existat mai multe alte ipoteze,. Una susținea că ar fi fost luată, în 1573, chiar către sultanul Soliman Magnificul, când porțile cetății Sucevei s-au dechis larg în fața acestuia.

Dar n-au fost încă găsite consemnări care să certifice acest lucru, chiar dacă intrarea lui Soliman în Cetatea de caun este certă și amintită de Grigore Ureche, în Letopisețul său.

Citește și: Unde se află mormântul lui Vlad Țepeș? Un mister de peste 500 de ani și o variantă surprinzătoare

O altă variantă se bazează pe faptul că sabia lui Ștefan cel Marer eistă și se află la Palatul Topkapî din Istanbul, Fără a se ști exact, se presupune că sabia a ajuns în posesia otomanilor, la finalul primei domnii a lui Petru Rareș, alt fiu al lui Ștefan cel Mare, în septembrie 1538.

După ce acesta s-a refugiat în Transilvania, turcii au jefuit tezaurul Moldova înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia marelui voievod. Poate că, tot cu acea ocazie, au pus mâna și pe coroana domnitorului.

O altă ipoteza vorbește despre posibilitatea ca totul să se fi întâmplat în 1553, atunci când Iliaș Vodă, fiul lui Petru Rareș, a fost prins de turci care i-au confiscat toată „avuția”. Una ce era posibil să conțină și coroana marelui său înaintaș.

Totuși, un grup de experți a reușit să reconstituie coroana lui Ștefan cel Mare, creând o replică a acesteia care a fost sfințită de Patriarhul Daniel la 13 august 2018, potrivit ziarulnatiunea.ro.

Ea a rămas spre păstrare în locul firesc, mănăsitrea Voroneșț, locul unde legendarul domn al Moldovei își doarme somnul de veci.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te