Cine a fost misteriosul faraon al Paștelui, numit și „faraonul Exodului” evreilor din Egipt

DE Elena Andrei | Actualizat: 13.04.2023 - 19:39
Faraonul Amenhotep II-Foto: explore luxor
Faraonul Amenhotep II-Foto: explore luxor

Cine a fost misteriosul faraon al Paștelui, care i-a prigonit pe israeliți declanșând Exodul. În amintirea ieșirii din Egipt, evreii au stabilit sărbătoarea Paștelui.

SHARE

Cine a fost misteriosul faraon care a domnit asupra Egiptului, i-a înrobit pe israeliți și s-a confruntat cu unul dintre cele mai influente personaje din Biblie, Moise?

Mulți istorici, arheologi, egiptologi și profesori de studii evreiești au încercat să rezolve puzzle-ul și să găsească un răspuns corect și să aducă dovezi convingătoare pentru a susține diferite ipoteze.

Cine a fost misteriosul faraon al Paștelui

O dezbatere aprinsă a izbucnit și continuă să o facă astăzi între egiptologii despre adevărul faimoasei povești cu ieșirea evreilor din Egipt. Mulți îi neagă rădăcinile istorice, pretinzând că nu este altceva decât o parte a tradiției și miturilor evreiești din Biblie.

La fel de mulți, însă, susțin că povestea este adevărată, evreii înregistrând evenimentul în detalii și transmițând din generație în generație Exodul, momentul istoric când israeliții au fost eliberați din sclavie din Egipt și au făcut legământ că aparțin lui Dumnezeu.

Istoricul biblic și egiptologul dr. Douglas Petrovici consideră că există doar două fluxuri principale de cercetare pentru a-l descoperi pe misteriosul faraon care a determinat Exodul. 

Ramses al II-lea Cel Mare, puțin probabil

Primul, numit „teoria datei târzii”, îl numește pe Ramses al II-lea „Cel Mare”, care conducea Egiptul în secolul al XIII-lea î.Hr., drept faraonul  care a prigonit  poporul evreu.

Acest lucru poate părea, la prima vedere, să se potrivească perfect. Fiecare evreu care sărbătorește Paștele cunoaște orașul omonim Ramses, iar numele este chiar menționat în Hagada (un text evreiesc a cărui citire de Paște este o împlinire a poruncii scripturale adresate fiecărui evreu de „a spune fiului său” despre eliberarea din robie).

Problema ar părea rezolvată, însă, la o privire mai atentă asupra textului (în special Exodul 1:11), se descoperă că legendarul Ramses este de fapt un oraș construit în Egipt de sclavii israeliți și adesea corespunde orașului Pi-Ramses, un centru mare de depozitare a cerealelor care a fost construit în Egipt în jurul anilor 1270-1100 î.Hr.

În povestea Exodului detaliată în Biblie, se spune că Faraonul care a condus Egiptul la vremea Exodului urmase la tron după o domnie lungă a tatălui său, nici acesta numit.

Ramses al II-lea însuși a avut o domnie foarte lungă (66 de ani), ajungând la tron după moartea lui Seti I, care a domnit doar 15 ani, ceea ce-l face pe Ramses al II-lea un candidat mai puțin probabil pentru titlul de „faraonul Exodului”, potrivit ynetnews.com.

Amenhotep al II-lea, candidatul „teoriei datei timpurii”

O altă teorie care încearcă să explice identitatea faraonului Exodului este cunoscută ca „data timpurie” și îl nominalizează pe faraonul Amenhotep al II-lea din secolul al XV-lea î.Hr. drept cel care a domnit în Egipt în timpul când israeliții au părăsit țara.

Interesant, Petrovici citează una dintre faimoasele plăgi pe care Moise le-a aruncat asupra Egiptului la refuzul faraonului de a-i elibera pe sclavii evrei, ca o posibilă cauză de susținere a lui Amenhotep al II-lea ca personaj biblic.

În timpul celei de-a zecea și ultima plagă asupra Egiptului, în care a fost ucis fiecare întâi născut, așa cum i-a prezis Dumnezeu lui Moise, logica ar fi dictat că dacă faraonul însuși ar fi fost primul născut, ar fi murit.

Ramses al II-lea a fost fiul cel mai mare al lui Seti I și ar fi trebuit să moară răpus de plagă, dar Amenhotep al II-lea nu a fost primul născut al faraonului Thutmose III, deci  ar fi putut supraviețui.

Citește și: DOCUMENT „Mă cheamă Lucca”. Un copil este cel care a răspândit „fișierele secrete” ale Pentagonului?

Poate de aceea, se presupune, Amenhotep nici nu și-a mai numit vreunul dintre copii drept „prim născut”, așa cum era obiceiul caselor regale. 

În plus, Tutmes al III-lea Cel Mare, tatăl lui Amenhotep al II-lea, a domnit 54 de ani (1479 î.C - 1425 î.C), primii 22 sub tutela vestitei sale mame, Hatșepsut.

Citește și: România, în pretinsele informații scurse de Pentagon. Harta cu jocuri militare în sprijinul Ucrainei

În ultimii doi ani ai domniei sale, el l-a numit succesor pe Amenhotep al II-lea, pentru că întâiul său născut și moștenitorul tronului, Amenemhat, a decedat înaintea faraonului.

Povestea biblică a Exodului vorbește despre campaniile militare ale faraonului în Asia, ceea ce ar corespunde cu campaiile lui Amenhotep, în timpul căruia au dispărut sclavii evrei din Egipt, deci episodul petrecându-se pe la mijlocul secolului al XV-lea î.Hr, potrivit dr. Petrovici.

Nu se știe cu certitudine cine a fost Faraonul Exodului, dar pe măsură ce tehnologia arheologică avansează și devine mai fiabilă, poate că răspunsul va ieși la iveală. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te