CALENDAR SEPTEMBRIE Puciul de la Moscova. Bulgaria atacă Dobrogea. România întoarce armele

DE Newsweek România | Actualizat: 25.08.2024 - 06:58
Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

19 august 1991. Puciul Vodka ori Lovitura de stat din august a fost o încercare a unui grup de conservatori comuniști sovietici de a-l răsturna de la putere pe președintele Mihail Gorbaciov și de a prelua controlul asupra țării.

SHARE

La 19 august 1991, cu doar o zi înainte ca Gorbaciov și un număr de lideri republicani să se întâlnească și să semneze noul tratat, conservatorii, reuniți în ceea ce ei au numit Comitetul de Stat de Urgență, au încercat să preia puterea.

Puciștii au anunțat că Gorbaciov era bolnav și urma să fie eliberat din funcția de președinte. Gorbaciov era în vacanță în Crimeea când s-a declanșat tentativa de lovitură de stat și a fost arestat acolo. Vicepreședintele Uniunii Sovietice, Ghennadi Ianaev a fost numit președinte interimar.

Printre cei opt membri ai Comitetului se aflau șeful KGB, Vladimir Kriucikov, ministrul de Interne, Boris Pugo, ministrul Apărării, Dmitri Iazov și primul-ministru, Valentin Pavlov, absolut toți fiind numiți în posturi în timpul mandatului lui Gorbaciov.

În Moscova și Sankt Peterburg au avut loc demonstrații populare de amploare împotriva liderilor loviturii de stat.

Președintele Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse Boris Elțîn a fost în fruntea rezistenței împotriva loviturii de stat în sediul Parlamentului rus și a condamnat acțiunea puciștilor.  Un plan de atac împotriva sediului Parlamentului, care urma să fie dat de Grupul Alfa, (forțele speciale ale KGB-ului), a fost abandonat după ce militarii au refuzat în grup să execute ordinele.

O unitate de tancuri s-a alăturat lui Elțîn și sprijinitorilor lui și a ocupat poziții defensive în jurul sediului Parlamentului.

Pe 21 august, marea majoritate a trupelor a trecut de partea demonstranților. Lovitura de stat a eșuat, iar Gorbaciov s-a reîntors la Moscova.

Bulgaria a atacat Dobrogea românească

18 august 1916. Declarația de război a fost făcută abia a doua zi. În vara lui 1916, România intră în război de partea Antantei, împotriva Germaniei, Austro-Ungariei, Bulgariei și Turciei (Puterile Centrale).

Pentru Bulgaria, războiul trebuia să fie prilejul de a căpăta teritoriile care îi fuseseră atribuite la Tratatul din Yeșilköy/San-Stefano, și Dobrogea. 

România a întors armele împotriva Germaniei

23 August 1944. România a întors armele  şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei.  

Mareșalul Ion Antonescu, conducător al statului, a fost arestat în urma loviturii de stat organizate de Regele Mihai I și s-a format un guvern condus de Constantin Sănătescu. Impulsul pentru lovitura de stat de la 23 august 1944 l-a dat înfrângerea Axei la Stalingrad, în ianuarie 1943. 

A fost fondată Google Inc.

7 septembrie 1998. Google Inc.A fost fondată în 1988 de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page și Sergey Brin. Cei doi au fost gata să-și vândă motorul de cautare pentru 1 milion de dolari în 1997. 

Ei l-au oferit Yahoo, care însă a respins oferta. În 2002, Yahoo s-a răzgândit și a oferit fondatorilor Google 3 miliarde de dolari, dar de data aceasta Google le-a respins oferta.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te