Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,97 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

CALENDAR 8-14 NOIEMBRIE - Primul protest anticomunist al românilor

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 08.11.2019 - 08:22

8 noiembrie 1945: Are loc prima manifestație anticomunistă din România, de ziua onomastică a regelui Mihai I, organizată de tineretul PNL și PNȚ.

SHARE

Partidele istorice au profitat de prezența unui jurnalist american, trimis al președintelui Harry Truman, pentru a arăta ce credeau românii despre comuniștii care, sprijiniți de Armata Roșie de ocupație, își impuneau controlul asupra țării.

Peste 1.000 de tineri sunt arestați și stau în închisoare în următorii ani, iar cele 13 victime, preponderent din rândurile activiștilor comuniști aduși de Guvernul Groza să împiedice manifestația, sunt folosite de noua putere pentru a lichida PNL și PNȚ, potrivit IICCMER.

Închiderea tinerilor va fi folosită de comuniști, în decembrie 1947, pentru a-l forța pe regele Mihai să abdice.

Iată ce scria Scânteia, organul Partidului Comunist, în 11 noiembrie 1945: „Manifestanții fasciști au pornit în grupuri mici de la sediile partidelor politice.

Printre manifestanți au fost două sute de prostituate. Agresiunea din Piața Palatului: primele rezultate ale anchetei. Manifestanții au făcut declarații senzaționale.

Poziția Guvernului Groza este definitiv consolidată. Sub marca unei manifestații monarhice, Maniu și Brătianu au organizat acțiuni anarhice contra ordinii de stat“.

Găsim fragmentul relatat în memoriile Adrianei Georgescu, șefa de cabinet a generalului Rădescu, ultimul guvern dinainte de instaurarea comunismului.

Tot în memoriile ei, este redat episodul, povestit autoarei de una din colegele de celulă de la Văcărești: „Au venit mulți noi, d-ăia politici.

Cică a fost o încăierare mare în fața Palatului. (...) Au tras de la Interne în cei care cântau imnul național. Au luat cadavrele și le-au îngropat zicând că ăilalți le-au făcut de petrecanie“.

Doi ani mai târziu, comunismul se instaura definitiv în România, pentru următorii 42 de ani.

Prima Biblie în română

10 noiembrie 1688: S-a terminat tipărirea Bibliei în limba română. Textul a fost definitivat din inițiativa lui Șerban Cantacuzino, domnul Munteniei.

Scrisă cu caractere chirilice, titlul ei complet era Biblia adecă Dumnezeiasca Scriptură a Vechiului și Noului Testament. Ea a fost „textus receptus“ pentru toate versiunile Bibliei în limba română până la ediția din 1914, inclusiv.

Dintr-o „greșeală“, cade Zidul

9 noiembrie 1989: Zidul Berlinului cade, iar barierele dintre Germania de Est și cea de Vest se deschid. Zidul a căzut dintr-o greșeală: Günter Schabowski, membru al conducerii politice a RDG, dorea să calmeze spiritele și a declarat că restricțiile de călătorie spre RFG vor fi eliminate.

Întrebat când va intra în vigoare măsura, el a răspuns:„Imediat”, deși nu aceasta era intenția comuniștilor est-germani.

În scurt timp, Harald Jäger, ofițer de gardă la punctul de frontieră din Bornholmer Strasse, s-a trezit în fața unui număr mare de oameni care doreau să treacă granița. În lipsa unor instrucțiuni clare, a luat decizia de a ridica bariera.

Dihonie între frații liberali

8 noiembrie 1885: S-a fondat Partidul Liberal-Democrat condus de Dimitrie C. Brătianu, unind în rândurile sale pe cei nemulțumiți de guvernarea liberală a lui I.C. Brătianu, inclusiv pe Mihail Kogălniceanu.

A funcționat până la 24 martie 1890, când PLD s-a comasat cu PNL, iar Dimitrie Brătianu s-a împăcat cu fratele său, I.C.Brătianu. Ambii au deținut funcția de premier.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te