CALENDAR 24 MARTIE-20 APRILIE Înființarea Institutului de seruri și vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino“

DE Newsweek România | Actualizat: 24.03.2023 - 01:18
Institutul „Dr. Ion Cantacuzino“ - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

1 Aprilie 1921. Fondator al școlii românești de imunologievvși patologie experimentală, Ioan Cantacuzino s-a născut la 25 noiembrie 1863, la București.

SHARE

Lui Ioan Cantacuzino i se datorează descoperiri importante privind vibrionul holeric și vaccinarea antiholerică, imunizarea activă împotriva dizenteriei și febrei tifoide, etiologia și patologia scarlatinei. De altfel, pornind de la cercetările sale, a creat o metodă de vaccinare antiholerică, numită „Metoda Cantacuzino“, folosită și astăzi.

Tot datorită lui, România a fost a doua țară din lume, după Franța, care a introdus în 1926 vaccinul BCG („Bacilul Calmette-Guérin“) împotriva tuberculozei.

El a avut un rol esenţial în campaniile de luptă împotriva epidemiilor de tifos exantematic și holerei în timpul Primului Război Mondial și în campania antimalarică.

Încă din anul 1901, când a fost numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, profesorul Ioan Cantacuzino a creat şi condus „Laboratorul de Medicină Experimentală“ care, pe lângă activităţile sale didactice şi ştiinţifice, avea ca sarcină, din anul 1904, prepararea serului antistreptococic şi apoi a serului antidizenteric.

Între anii 1910-1913, au fost produse primele două vaccinuri, tifoidic şi holeric. În cursul Războaielor Balcanice, echipa prof. Cantacuzino a furnizat vacinul holeric necesar prevenirii bolii în rândul armatei şi opririi extinderii epidemiei la nord de Dunăre. Aceasta a fost şi prima vaccinare în plin focar epidemic recunoscută internaţional sub titulatura de „marea experienţă românească“.

În perioada 1916-1920, a început prepararea serului antidifteric şi ulterior a serurilor antimeningococic şi anticangrenos, iar campania din Primul Război Mondial desfasurată la Iaşi şi la Odessa a fost o probă de profesionalism desăvârşit a echipei prof. Cantacuzino.

Războiul Crimeii

28 martie 1854. Războiul Crimeii a durat din 28 martie 1853 până în 1856 și a fost un conflict armat dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, a celui de-al doilea Imperiu Francez, a Regatului Sardiniei și a Imperiului Otoman, pe de altă parte. 

Războiul a început prin ocuparea de către Imperiul Rus a Principatelor Române, sfârșind în martie 1856, când Rusia cere oprirea ostilităților. Prin Tratatul de la Paris (1856).

Principatele Române au obținut cu ajutorul marilor puteri (Marea Britanie și Franța) independența de facto față de Rusia și Imperiul Otoman.

A fost inaugurat Turnul Eiffel

31 martie 1889. Structura a fost construită între anii 1887-1889, urmând să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției Franceze.

A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai.  300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oțel, folosind două milioane și jumătate de nituri.

Luând în considerare standardele de siguranță din acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit la construcția turnului, și anume în timpul instalării lifturilor. 

Asasinarea lui Abraham Lincoln

14 aprilie 1865. Abraham Lincoln, al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite, a fost asasinat de cunoscutul actor de teatru John Wilkes Booth la 14 aprilie 1865, la piesa Our American Cousin jucată la Teatrul lui Ford din Washington, DC.

Împușcat în cap în timp ce urmărea spectacolul, Lincoln a murit a doua zi la ora 7:22, în Casa Petersen, vizavi de teatru.

El a fost primul președinte american care a fost asasinat, iar funeraliile și înhumarea sa au marcat o perioadă extinsă de doliu național.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te