CALENDAR 23 APRILIE - 6 MAI - Primele vaccinări antirabice din România

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 23.04.2021 - 10:04
Timbru   aniversar, la împlinirea a 125 de ani de la nașterea lui Victor Babeș
Timbru aniversar, la împlinirea a 125 de ani de la nașterea lui Victor Babeș

6 mai 1888: Medicul și bacteriologul Victor Babeș (1854 - 1926) face primele vaccinări antirabice în București, la doar trei ani de la aplicarea pentru prima dată a acestui tratament pe om, la Paris, de către Louis Pasteur (în 6 iulie 1885).

SHARE

Babeș a lucrat cu Pasteur, convingându-l să accepte aplicarea tratamentului antirabic și în alte centre medicale ale Europei. 

Prima persoană din țară căreia i-a fost administrat serul antirabic, cunoscut drept metoda românească de tratament antirabic, a fost un soldat din Focșani, care fusese mușcat de un lup, conform prof. dr. Petre Calistru, de la Catedra de boli infecțioase și tropicale Dr. Victor Babeș, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila. 

Babeș a fost adus în țară în august 1887, ca profesor la Facultatea de Medicină a Universității din București, de la Universitatea din Budapesta, unde era profesor de histologie patologică, fiind deja cunoscut în comunitatea științifică pentru activitatea sa în bacteriologie și anatomie patologică.

În urmă cu doi ani, în 1885, el publicase, împreună cu savantul francez A.V. Cornil, primul tratat de microbiologie din lume: Les bacteries et leur role dans l’etiologie, l’anatomie et l’histologie pathologique des maladies infectieuses. 

La sosirea sa în țară, a înființat și a organizat Institutul de patologie și bacteriologie, primul institut de cercetări științifice din țară, în cadrul căruia a organizat al doilea centru de vaccinare antirabică din lume. 

Babeș a avut contribuții semnificative în studiul turbării, leprei, difteriei, tuberculozei și pelagrăi, descoperind corpusculii virotici din celulele creierului animalelor turbate — „corpusculii Babeș-Negri“ — și peste 50 de germeni patogeni noi. 

În 1895, a formulat principiul serovaccinării, a introdus pentru prima oară în lume tehnica antibiogramei și a preparat diverse seruri și vaccinuri pentru prevenirea și combaterea în masă a unor boli transmisibile. 

O legătură strategică

25 aprilie 1859: Sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps, începe construirea Canalului Suez.

Construcția s–a încheiat la 17 noiembrie 1869, iar beneficiile urmau a fi împărţite 15% guvernului egiptean, 10% fondatorilor, iar 75% acţionarilor companiei înființate de Lesseps. 

Canalul are lungimea de 161 km, lăţimea de 70-120 m și o adâncime de 10,8 m pe toată lungimea, după amenajările din 1956. În acel an, guvernul egiptean a naţionalizat compania canalului. 

Sfârșitul inamicului public nr.1

2 mai 2011: La Abbottabad, în Pakistan, Osama bin Laden este ucis de către membrii forțelor speciale americane, în cursul operațiunii cu numele de cod Neptune Spear.

Trupele SEAL au sosit la Abbottabad cu două elicoptere, fără să prevină autoritățile pakistaneze, au pătruns în vila lui bin Laden și l-au împușcat.

Au mai fost uciși trei bărbați, unul dintre aceștia fiind fiul lui bin Laden, și o femeie. Cadavrul lui a fost incinerat, iar cenușa aruncată în Oceanul Indian. 

Aviația lui Hitler se antrenează

26 aprilie 1937: Aviația germană, care, pe parcursul Războiului Civil din Spania, l-a susținut pe generalul Franco, bombardează Guernica.

În cinci ore, orașul de 5.000 de locuitori a fost distrus. Podul orașului, obiectivul strategic vizat de bombardament, scapă neatins.

Se apreciază că raidul a făcut câteva sute de victime, în marea majoritate femei, bătrâni şi copii, fiind, în opinia istoricilor, un act deliberat de teroare. Bombardamentul a inspirat un celebru tablou al lui Picasso, Guernica.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te