CALENDAR 21 OCTOMBRIE - 15 DECEMBRIE Răscoala țărănească condusă de Horea, Cloșca și Crișan

DE Newsweek România | Actualizat: 27.11.2022 - 19:12

31 octombrie 1784. La 28 octombrie 1784, fiind zi de târg la Brad, judeţul Hunedoara, un număr semnificativ de iobagi se aflau în această localitate.

SHARE

Crişan s-a dus la acest târg şi s-a întâlnit pe ascuns, sub podul de peste Criş, cu ţărani din mai multe sate din Zărand, pe care i-a convocat la o întâlnire la biserica din satul Mesteacăn, în ziua de 31 octombrie, duminică.

Acolo se adunaseră 600 ţărani iobagi din Zărand şi din Munţii Apuseni, iar la întâlnire au venit Crişan şi Cloşca. Horea, fiind bolnav, nu a putut participa.

Crişan le-a arătat ţăranilor o cruce de aur primită de la Horea, care i-ar fi fost dăruită acestuia din urmă de însuşi împăratul Iosif al II-lea odată cu o scrisoare prin care împăratul îi îndemna pe români să meargă să se înroleze în regimentele de grăniceri. Preotul din Mesteacăn a întărit cele spuse de Crişan, astfel că iobagii au pornit imediat spre Alba Iulia spre a se înrola în armată, pentru a scăpa de iobăgie.

Programul răscoalei a fost iniţial unul social, având ca scop nivelarea diferenţelor de clasă socială şi instaurarea unei echităţi sociale.

Datorită faptului că cea mai mare parte a nobililor din Transilvania era de origine maghiară (sau români maghiarizaţi complet) a fost necesar doar un mic pas pentru a se trece de la scopul social al răscoalei la scopul naţional al acesteia, răsculaţii din Zărand şi Munţii Apuseni fiind în majoritate români.

Cea mai violentă manifestare a răscoalei a avut loc în judeţele Hunedoara şi Alba, unde aceasta izbucnise şi de unde îşi aveau originea şi conducătorii răscoalei.

Revolta a fost cu greu înăbușită și cei trei lideri au fost prinși. Crișan s-a spânzurat în celulă, iar Horia și Cloșca au fost trași pe roată.

Ultimul zbor Concorde de la New York la Londra

24 octombrie 2003. Aeronavele Concorde au operat 27 de ani zboruri transatlantice din Londra și Paris către New York și Washington.

În timp ce un avion comercial făcea 7 ore pentru un zbor transatlantic, Concorde parcurgea distanța în 3 ore. Cum diferența de fus orar era de 6 ore, pasagerii ajungeau la New York practic cu 3 ore înaintea orei de plecare de la Paris, ceea ce a făcut ca deviza sub care zburau aceste avioane să fie „Ajungem înainte de a pleca!“.

Lupta de la Codrii Cosminului

26 octombrie 1497. Armatele moldovenești conduse de Ștefan cel Mare au atacat și au învins armata poloneză.

Războiul lumilor

30 octombrie 1938. S-a difuzat radiofonic în New Jersey Războiul lumilor, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells de către Orson Welles. Piesa a stârnit panică în rândurile a mii de oameni, care chiar au crezut ca SUA au fost invadate de marțieni .

A fost inaugurată Casa Albă

3 noiembrie 1800. Reședința președinților SUA, situată în Washington, a fost construită dupa planurile arhitectului James Hoban, lucrările începând în anul 1792.

Revolta de la Brașov

15 noiembrie 1987. La Brașov au avut loc manifestațiile spontane ale muncitorilor de la uzinele „Roman“ împotriva regimului ceaușist, manifestații la care s-a alăturat o mare parte din populația orașului.

Primul mouse de calculator

17 noiembrie 1970. Douglas Engelbart a primit patentul pentru primul mouse de calculator la 17 noiembrie 1970.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te