CALENDAR 19 NOIEMBRIE - 16 DECEMBRIE - PNȚ se aliază cu Zelea Codreanu împotriva regelui

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 19.11.2021 - 09:44
Antonescu și Codreanu, în anul 1935

25 noiembrie 1937: Se încheie un „Pact de neagresiune electorală“ între PNȚ și Garda de Fier. La el aderă ulterior gruparea liberală condusă de Gheorghe Brătianu, Uniunea Agrară condusă de Constantin Argetoianu și Partidul Evreiesc.

SHARE

Pactul avea drept scop asigurarea libertății alegerilor: „Se încheie între partidele subsemnate o înţelegere cu scopul de a apăra libertatea şi de a asigura corectitudinea alegerilor“. Scopul său era „înconjurarea actelor şi limbajului de violenţă şi de denigrare, dar nu împiedică afirmarea ideologiei proprii şi discuţia de bună credinţă“. 

Pactul a produs confuzie în rândul alegătorilor: țărăniștii protejau o mișcare totalitară pentru a face față tendințelor dictatoriale ale regelui Carol al II-lea.

Pe de altă parte, comuniștii, care primiseră indicații să voteze cu PNȚ, s-au trezit aliați cu legionarii. De cealaltă parte erau PNL-ul, Frontul Românesc al lui Vaida-Voevod, Partidul Naţionalist-Democrat al lui Iorga, partidul lui Averescu şi Partidul Naţional Creştin condus de Goga şi A.C Cuza. 

La alegerile din decembrie, PNL a obținut 35,92% din voturi, PNȚ – 20,4%, iar pe locul trei, cu 15,58%, s-a plasat Partidul Totul pentru Ţară – un rezultat șocant al legionarilor.

Întrucât niciun partid nu trecuse pragul de 40%, regele Carol al II-lea l-a impus premier pe Octavian Goga, deși partidul acestuia luase doar 9,15% din voturi. La 10 februarie 1938, Carol al II-lea a recurs la o lovitură de stat, punând capăt regimului democratic. 

Începe Revoluția la Timișoara

16 decembrie 1989: Începe Revoluția Române la Timișoara, scânteia fiind aprinsă de nemulțumirea mai multor credincioși față de strămutarea pastorului reformat Laszlo Tokes.

De la nemulțumirea credincioșilor până la scandarea împotriva regimului Ceaușescu nu e decât un pas: Piața Maria este ocupată de sute de oameni care scandează „Libertate!” și cântă „Deșteaptă-te, române!”.

Intervin organele de represiune și au loc primele arestări. Din acea seară, începe să se strige „Jos Ceaușescu!”. Peste o mie de oameni au fost omorâți din 16 până în 27 decembrie. Crimele nu au fost pedepsite nici până acum. 

Sfârșitul Războiului Rece 

2-3 decembrie 1989: În timpul summitului de la Malta, președintele american George H.W.Bush și președintele URSS Mihail Gorbaciov declară că vor pune capăt Războiului Rece.

Întâlnirea a avut loc la inițiativa SUA,  în lumina schimbărilor din Europa de Est și după căderea Zidului Berlinului. Cei doi discută despre perestroika, despre cooperarea dintre cele două puteri, unificarea Germaniei.

Gorbaciov spune că URSS nu va interveni în procesele de schimbare în țările Europei de Est, în timp ce Bush menționează că SUA sunt pentru autodeterminare, conform unei relatări a Europei Libere din acea zi. 

Angela Merkel, cancelarul Germaniei

22 noiembrie 2005: Angela Merkel (Uniunea Creștin-Democrată, CDU) devine prima femeie cancelar a Germaniei, fiind considerată una dintre cele mai puternice femei din lume și lidera de facto a UE.

Merkel a anunțat că se retrage după 16 ani în fruntea Germaniei, ea declarând, pentru DW, că „politica privind refugiații și pandemia m-au solicitat cel mai mult”.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te