CALENDAR 17 FEBRUARIE - 23 MARTIE Cutremurul din 1977

DE Newsweek România | Actualizat: 16.02.2023 - 19:34
Cutremurul a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României - Foto: Profimedia Images

4 martie 1977. Cutremurul din 4 martie 1977, produs la ora 21.21, a avut o magnitudine Mw (magnitudine-moment) de 7,4 şi s-a produs la o adâncime de 94 km, se aminteşte într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

SHARE

Cutremurul a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României. 

Cutremurul a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României. La nivel national,1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa (1.424 în Bucureşti) şi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în Bucureşti).

Un număr de 32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în Capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectaţi.

În toate punctele din Bucureşti unde s-au prăbuşit imobile au acţionat ostaşi, studenţi, echipe de specialişti, cascadori, cadre sanitare, dar şi simpli cetăţeni veniţi să ajute la operaţiunile de salvare. Mulţi dintre aceştia au lucrat fără întrerupere zi şi noapte la degajarea ruinelor. 

În urma cutremurului din 4 martie 1977, şi-au pierdut viaţa multe personalităţi ale vieţii culturale, artistice şi ştiinţifice, dintre care îi amintim pe: Anatol Emilian Baconsky, Savin Bratu, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafiţa, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Tudor Dumitrescu, Toma Caragiu, Doina Badea, Alexandru Bocăneţ, Eliza Petrăchescu, Liviu Popa, Mihaela Mărăcineanu, fizicienii acad. Florin Ciorăscu şi acad. Paul C. Petrescu ş.a.. 

Descoperirea planetei Pluto

18 februarie 1930. Americanul Clyde Tombaugh de la Observatorul Lowell, aflat la Flagstaff, statul Arizona, a descoperit, la 18 februarie 1930, cea de-a noua planetă a sistemului solar.

Din 24 august 2006, în urma unei rezoluții a Uniunii Astronomice Internaționale în care a fost schimbată definiția termenului de planetă, Pluto a primit statutul de planetă pitică.

Patentarea motorului diesel

23 februarie 1893. Rudolf Diesel a primit brevetele în Germania, Elveția, Regatul Unit și în SUA pentru „Metoda și aparatul de convertire a căldurii în lucru mecanic”.

În 1893, el a descris un motor cu ardere înceată care prima dată comprimă aer, astfel crescând temperatura peste punctul de pornire a combustibilului, apoi gradat se introducea combustibil în timp ce se permitea amestecului să se extindă.

Steaua câștigă Supercupa Europei

24 februarie 1987. Golul lui Gică Hagi contra Dinamo Kiev a adus Stelei al doilea trofeu european, după Cupa Campionilor câștigată în 1986. Întâlnirea cu Dinamo Kiev a fost prima a lui Gheorghe Hagi în tricoul Stelei.

Jucătorul a fost adus de la Sportul Studențesc şi a reuşit golul victoriei roş-albaştrilor în minutul 44, dintr-o lovitură liberă de la 25 de metri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te