38 ani de la Accidentul de la Centrala Nucleară Cernobîl. Au fost 56 de morți. Ce nu a mers bine?

DE Newsweek România | Actualizat: 21.04.2024 - 13:48
Foto: Profimedia Images

26 aprilie 1986. Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl 
a explodat, cauzând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie. În prezent, reactorul este acoperit cu un sarcofag dublu, unul construit de sovietici şi deja avariat, altul, mai modern, inaugurat în 2019.

SHARE

În mai puţin de două zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei.

Abia la 36 de ore de la dezastru au început evacuările în Pripiat, o localitate cu 50.000 de locuitori situată la un kilometru şi jumătate de centrală.

Totodată, suprafațe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuați peste 300.000 de oameni. „Zona morţii” de la Cernobîl - un teritoriu otrăvit de radiaţii - se întinde pe 2.600 de km pătraţi. Cunoscut oficial drept „zona de excludere”, acesta este perimetrul care a fost evacuat de armata sovietică după ziua de 26 aprilie 1986.

Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer.

Abraham Lincoln a fost ucis

15 aprilie 1865. Președintele american Abraham Lincoln a fost asasinat, chiar în Vinerea Mare a catolicilor, în loja teatrului Ford din Washington D.C., Statele Unite ale Americii.

Evenimentul s-a produs aproape de sfârșitul Războiului Civil American, iar asasinatul a făcut parte dintr-o conspirație mai amplă prin care se intenționa eliminarea celor mai importanți trei oficiali ai guvernului Statelor Unite.

Scufundarea Titanicului

15 aprilie 1912. Cea mai mare navă de croazieră, la acea vreme, Titanicul s-a scufundat în Oceanul Atlantic după ce a lovit un aisberg.

Nava plecase din Southampton, Anglia, cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912. În acel naufragiu au murit mai mult de jumătate dintre pasageri: 1.514 persoane din 2.228, câte erau la bord. 

Acesta a fost unul din cele mai mari dezastre maritime pe timp de pace din istorie. 

Steaua București a cucerit Cupa Campionilor Europeni 

7 mai 1986  Echipa Steaua București a reușit cea mai mare performanță a fotbalului românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni, învingând celebra FC Barcelona cu 2-0,  chiar la ea acasă.

Finala a fost câștigată graţie evoluţiei extraordinare a portarului Helmuth Duckadam, care a apărat patru lovituri de departajare consecutive în meciul de pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan“ şi a intrat, astfel, în Cartea Recordurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te