CALENDAR 15-28 IANUARIE - Primul guvern unic din istoria României

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 16.01.2021 - 23:13
Barbu Catargiu

22 ianuarie 1862: Se formează primul guvern unitar al României, după recunoașterea Unirii Principatelor, cabinetul fiind condus de conservatorul Barbu Catargiu.

SHARE

Primele măsuri luate de noul executiv urmăreau punerea în practică a Unirii: se desfiinţează ministerele din Moldova, Şcoala militară de la Iaşi se mută la Bucureşti, iar Iași nu mai primește titulatura de Capitală – toate aceste măsuri nemulțumindu-i pe moldoveni. 

În fața criticilor tot mai accentuate, guvernul Catargiu emite o lege care permitea poliției presei să controleze imprimantele „rău famate“. 

Cea mai mare controversă din perioada acestei guvernări a fost legea rurală, care-i favoriza pe marii proprietari de pământuri. Opoziția, condusă de Mihail Kogălniceanu, s-a opus vehement proiectului. 

La 8 iunie 1862, premierul Catargiu susţine în Cameră un discurs în care critica protestele planificate de opoziție: „Trandafirii din buchetele ce urmează a împodobi sărbătorirea de la 11 iunie vor fi, în realitate, topoarele, cuţitele, ciomegele şi chiar puştile, care s-au găsit asupra ţăranilor arestaţi la Văcăreşti [...] voi prefera moartea mai înainte de a călca sau a lăsa să se calce vreuna din instituţiile ţării“.

În aceeași zi, părăsind sediul din Dealul Mitropoliei al Camerei Deputaților, Catargiu este asasinat cu un foc de armă tras din turnul clopotniței Mitropoliei.

Pistolul cu care s-a tras, o vechitură ruginită, a fost găsit la locul crimei, însă criminalul dispăruse și nici până azi nu se știe numele său. 

Legionarii vor să pună mâna pe putere 

21-23 ianuarie 1941: Pe fondul luptei dintre mareșalul Antonescu și legionarii lui Horia Sima, în timpul statului național-legionar, are loc „rebeliunea legionară“.

Legionarii ocupă sediul poliției din Capitală, Primăria și alte clădiri publice, arestează și torturează evrei și distrug peste 1.200 de case și magazine evreiești.

Are loc Pogromul de la București - 125 de evrei sunt uciși. Antonescu înăbușă rebeliunea cu ajutorul Armatei. 

Eugen Ionescu, membru al Academiei Franceze 

22 ianuarie 1970: Dramaturgul Eugen Ionescu devine membru al Academiei Franceze, fiind primul scriitor de origine română ales în acest for, primind și distincția de Cavaler al Legiunii de Onoare.

Ionescu era interzis în România din 1945, după ce a fost condamnat la închisoare de comuniști, pentru un articol publicat în „Viața românească“, critic la adresa regimului.

El a scris și despre „rinocerizare“ - „oameni decăzuți în animalitate“, referindu-se la fascism.
Academia Română l-a făcut membru abia în 2009. 

Primul muzeu public național 

15 ianuarie 1759: Este inaugurat The British Museum, primul muzeu public național din lume, care se adresa „tuturor persoanelor studioase și curioase“.

Muzeul a fost creat prin lege, în 1753, la moartea președintelui Royal Society, Sir Hans Sloane, medic și naturalist, care a donat poporului colecția  de 71.000 de articole, între care peste 50.000 de cărți și manuscrise, 23.000 de monede și medalii, peste 5.000 de insecte și un ierbar. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te