CALENDAR 14-20 FEBRUARIE - Ceaușescu desființează regiunea autonomă maghiară

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 15.02.2020 - 10:19

16 februarie 1968: România a renunțat la organizarea administrativă adoptată în 1950, în regiuni și raioane, și a reînființat unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul.

SHARE

În 1968, înainte de reorganizarea făcută de regimul Nicolae Ceaușescu, existau 16 regiuni (față de 28, în 1950), una din acestea fiind Regiunea Mureș – Autonomă Maghiară.

Reorganizarea însemna o distanțare de Uniunea Sovietică, care exportase modelul regiunilor în mai multe state est-europene, și servea scopurilor naţionaliste ale noului regim.

Într-o primă etapă, regimul Ceaușescu a înființat 39 de județe, plus municipiul București. În 1981 apar judeţele Giurgiu, Ialomița şi Călărași, prin reorganizarea judeţelor Ialomiţa şi Ilfov.

Nu s-au mai regăsit pe harta administrativă din 1968 21 din vechile judeţe, printre care: Câmpulung şi Baia (înglobate în judeţul Suceava); Ciuc şi Odorhei (desfiinţate prin crearea judeţului Harghita), Romanaţi (în Olt) sau Vlaşca (inclus în Ilfov).

După 1989, guvernul Năstase a deschis discuția despre regionalizare, dar a abandonat-o. În 2011, președintele Traian Băsescu a redeschis subiectul.

El a propus o reorganizare în opt regiuni, pe conturul regiunilor de dezvoltare.

În 2012, și USL a propus transformarea celor opt regiuni de dezvoltare în centre ale administraţiei locale, transformarea Senatului într-o cameră a puterilor locale şi înfiinţarea unor consilii regionale, conduse de un preşedinte ales. După ruperea USL, și acest proiect a fost îngropat.

Hrușciov denunță crimele lui Stalin

14 februarie 1956: Începe cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În ultima zi a congresului, 25 februarie, în ședință secretă, Nikita Hrușciov denunță crimele lui Stalin, la trei ani de la moartea dictatorului, șocându-i pe delegați.

Hrușciov condamnă însă doar cultul personalității lui Stalin, care a dus la marile epurări din 1936-1938 și critică politica externă a URSS din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Trece sub tăcere arestările și deportările arbitrare, prezentând trunchiat cifrele privind numărul victimelor lui Stalin.

Un leu pentru Ateneu

14 februarie 1888: Este inaugurat Ateneul Român, după un efort de doi ani al naturalistului și diplomatului Constantin Esarcu, unul dintre fondatorii Societății Ateneul Român.

El a pledat, din 1865, pentru construirea unui edificiu închinat „în exclusivitate științei și culturii”.

O parte din fonduri au fost strânse prin subscripție publică, fiind emise 500.000 de bilete în valoare de un leu, sub celebrul slogan „Dați un leu pentru Ateneu“.

Giordano Bruno, ars pe rug

17 februarie 1600: Filosoful și teologul dominican Giordano Bruno este ars pe rug pentru erezie, la Campo de' Fiori, în Roma, după ce este torturat de Inchiziție timp de șase ani.

El susținea că universul este infinit și că Dumnezeu se identifică cu materia și universul.

În anii ´90, Biserica Catolică și-a cerut scuze că l-a ars pe rug, însă a subliniat că acesta rămâne un eretic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te