Arheologii au descoperit un mormânt vechi de peste 4.000 de ani din Egipt

DE Newsweek România | Actualizat: 25.04.2024 - 12:17
Arheologii au descoperit un mormânt vechi de peste 4.000 de ani din Egipt Foto: canva.com
Arheologii au descoperit un mormânt vechi de peste 4.000 de ani din Egipt Foto: canva.com

O echipă de arheologi a făcut o descoperire rară în Egipt. Pe un șantier arheologic din Dahshur, aproape de piramidele din Giza, a fost găsit un mormânt vechi de peste 4.300 de ani, ce avea și o inscripție rară.

SHARE

Mormântul este de tip "mastaba" și este caracterizat printr-o structură dreptunghiulară, cu laturi înclinate spre interior. Conform arheologilor, cele mai multe morminte de acest gen au fost construite în "Epoca Piramidelor", care se întinde între 2700 și 2200 î.Hr.

Noua descoperire făcută de o echipă de arheologi germani și egipteni face parte dintr-un cimitir mai mare din Dahshur, găsit inițial în 2002 de cei de la Free University of Berlin. Conform spuselor lui Stefan Seidlmayer, de la Institutul de Arheologie German, mastaba din cărămidă de nămol recent descoperită datează din jurul anului 2300 î.Hr. A fost construită undeva între sfârșitul Dinastiei a V-a a Egiptului și începutul Dinastiei a VI-a.

Inscripțiile prezente pe mormânt arată faptul că acesta a fost construit pentru o persoană numită "Sened-Neb-Af", un membru al administrației regale, și pentru soția sa "Idet", o preoteasă din Hathor. Celelalte inscripții de pe mormânt prezintă scene din viața de zi cu zi, un element rar pentru o mastaba din acea epocă, potrivit echipei de arheologi. Scenele prezintă nave pe fluviul Nil, o piață și oameni care treierau cereale, un proces care în Egiptul antic se derula cu ajutorul secerilor și a boilor.

Istoria Egiptului face ca țara să fie una dintre cele mai atractive pentru turiști și nu numai

Istoria Egiptului este recunoscută la nivel mondial, iar acesta este și unul din motivele pentru care țara este atât de atractivă pentru turiști. Ba mai mult, istoria Egiptului inspiră și apariția a numeroase filme, seriale și jocuri. Un exemplu recent este serialul Cleopatra de pe Netflix, care a stârnit numeroase controverse. Iar filmele ca Egipt in Pharaohs (1955) și Death on the Nile (1978) fac parte din categoria unor clasice.

Cât privește jocurile inspirate din istoria Egiptului, titluri cunoscute sunt Tomb Raider, Ankh, Age of Mythology și Assassin's Creed Origins. Egiptul Antic a fost și rămâne o sursă de inspirație și pentru companiile care produc jocuri online pentru cazinouri. Pe platformele de casino online sunt zeci de sloturi inspirate din istoria Egiptului, în care simboluri sunt Cleopatra, Ra și alți zei din urmă cu mii de ani.

Aproape 15 milioane de turiști au venit în Egipt în 2023

2023 a fost cel mai bun an din istoria Egiptului ca număr de turiști. S-a stabilit un nou record, după ce 14,9 milioane de oameni au vizitat țara. Precedentul record datează din 2010, când 14,7 milioane de turiști au venit în Egipt. În ultimii ani, Egiptul a făcut eforturi susținute pentru a crește acest domeniu. În 2023, numărul camerelor de hotel din țară a crescut cu 10%, ajungând la 220 de mii.

În plus, inaugurarea noului muzeu din apropierea Piramidelor din Giza, cu costuri de aproximativ 1 miliard de dolari, a impulsionat și mai mult turismul. Egiptul își propune să se dezvolte și mai mult din acest punct de vedere și și-a setat ca obiectiv să ajungă la 30 de milioane de turiști în fiecare an până în 2028.

Această țară este populară și pentru români. Dincolo de aspectele istorice, Egiptul este și o destinație bună de plajă în Hurghada ori Sharm el Sheikh. Prețurile mici, comparativ cu cele din Europa, reprezintă un alt punct forte pe care țara îl are. În același timp, vremea este bună pentru aproape tot anul, astfel că se face plajă și când în țara noastră este primăvară sau toamnă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te