Oficial, în România este austeritate. Pensiile nu au mai fost indexate cu 12%. Angajările au fost înghețate. În schimb, pentru cei 1.300.000 de bugetari se dau sporuri de mii de lei lunar.
Sporul de doctor de 950 lei la salariu e doar „mită” din bani publici. Îl iau șefii din Parlament
Newsweek România a dezvăluit sumele uriașe care se dau drept sporuri în primării, ministere, consilii județene, diverse instituții ale statului. Sporul pentru condiții vătămătoare este luat de absolut toți bugetarii și este în cuantum de 15% din salariu, procentul maxim admis de lege.
Newsweek a scris, spre exemplu, că șefii de la Casa de Pensii primesc spor pentru condiții vătămătoare de muncă, deși viața nu le este deloc pusă în pericol. Sporul lunar luat de șefii de la Casa de Pensii este mai mare decât pensia minimă luată de 1.000.000 de pensionari.
Detalii pe acest subiect în LINK-ul de mai jos:
Mai există un spor luat doar de „elite”. De oamenii cu carte. Este vorba de sporul de doctorat în valoare de 950 de lei brut pe lună.
Este un spor, plătit din bani publici, care nu are nicio logică. Cine vrea să obțină titlul de doctor o face pentru a dobândi cunoștințe aprofundate într-un domeniu. Cu aceste cunoștiințe, respectivului doctor i se deschid uși spre poziții de top pe piața muncii, desigur, mai bine plătite.
În România, e suficient să ai titlul de doctor pentru a primi un spor de 950 de lei. Indiferent dacă muncești sau nu în domeniul în care ești doctor.
Doctor în Parlament: „cadou” de la stat de 950 de lei
În Parlament, spre exemplu, toți șefii primesc spor de doctor de 950 de lei pe lună, așa cum se vede mai jos. De ce să oferi acest spor când titlul de doctor ar fi trebuit să le fi permis să ajungă în aceste funcții de conducere?
Logic ar fi să îți dorești titlul de doctor ca să ajungi într-o poziție bine plătită. Și nu să iei bani pentru că ai o diplomă, indiferent cum și unde o folosești.
În plus, legea spune că doar pentru cunoștințe dobândite în timpul doctoratului la locul de muncă poți lua sporul de doctor de 950 de lei.
„În contextul unei ordonanțe date în 2023, care impunea o condiție suplimentară pentru acordarea sporului de doctorat în rândul bugetarilor, respectiv modificarea fișelor de post, Înalta Curte s-a pronunțat recent stabilind că angajatorii nu sunt obligați în toate situațiile să modifice fișele de post.
Concret, obligația prevăzută de lege există doar în măsura în care specificul muncii permite identificarea unor atribuţii/criterii obiective care să prevadă în ce modalitate este sau poate fi valorificată suplimentar activitatea salariatului ce deţine acest titlu. Indemnizația pentru titlul de doctor se acordă însă numai după modificarea fișelor de post, iar nu și în lipsa acesteia”, arattă avocatnet.ro.
Citește și: Sporuri păstrate în Parlament: Director: 2.400 lei/lună, ospătar: 400 lei. Salarii și de 21.000 lei
În România, însă, nu are nicio importanță dacă ești doctor în agronomie și ajungi director în Parlament. Oricum, îți iei sporul de dotorat de 950 de lei. De aceea, se înghesuie zecid e mii de români să aibă un doctorat indiferent dacă e plagiat sau făcut în Republica Moldova, cum a fost cazul fostului ministru al Justiției, Florin Iordache.
Un doctorat îți asigură o „mită” în valoare de 950 venită lunar de la statul român.