RĂZBOI HIBRID Compania rusească Lukoil, parteneră a Ligii Militarilor Profesioniștilor din România

DE Petru Zoltan | Actualizat: 08.07.2019 - 11:57
Putin și board-ul Lukoil/FOTO: Facebook.com/Lukoil

O ofertă promoțională la carburanți a scos la iveală una dintre vulnerabilitățile sistemului de apărare românesc. Compania rusească Lukoil, partenerul asociației Liga Militarilor Profesioniști, le-a oferit militarilor români 5.000 de carduri pentru a beneficia de reduceri.

SHARE

Expertul în politici de securitate națională și sociologie Marian Zulean consideră că această promoție comercială ar trebui să fie un semnal de alarmă în actual context al războiului hibrid purtat de Federația Rusă cu Occidentul.

În grupul online al asociației Liga Militarilor Profesioniști (LMP) a fost postat recent un anunț prin care militarii profesioniști erau informați că au sosit cardurile de la compania Lukoil prin intermediul cărora vor obține prețuri mai mici la pompă pentru membri organizației militare.

"S-au primit din partea firmei Lukoil (…) 3000 de carduri LMP-Lukoil. În luna mai primele 2000 de carduri s-au epuizat în două săptămâni. Pentru obținerea cardului, membrii LMP se vor adresa reprezentanților zonali ai Ligii. (…) Vă reamintim că Lukoil este partener al Ligii Militarilor Profesioniști. Cardul de loialitate Club Lukoil Partener este acceptat în toată rețeaua de benzinării Lukoil, prezentarea și folosirea acestuia înainte de orice tranzacție aducând utilizatorului următoarele beneficii: discount la achiziția de carburant începând cu primul litru alimentat."

Căpitanul Valentin Oțelea este unul dintre cei care distribuie cardurile militarilor profesioniști. Întrebat de Newsweek România dacă nu consideră că folosirea acestor carduri de către militari români reprezintă o vulnerabilitate, căpitanul Oțelea a spus că nu s-a ocupat el de contract și ne-a îndrumat către site-ul organizației. Dar nimeni nu răspunde la numărul de telefon de pe site-ul organizației.

Semnal de alarmă

Expertul în politici de securitate națională și sociologie Marian Zulean a declarat că este foarte interesant mesajul despre cardul special al Lukoil pentru Liga Militarilor Profesioniști și, mai ales, despre epuizarea lor.

„Aparent este o activitate de marketing a unei entități private, dar în actualul context, al «razboiului hibrid» purtat de Rusia cu Occidentul, ar trebui să fie un semnal de alarmă. «Timeo Danaos et dona ferentes» trebuie adaptat.

Aș recomanda Raportul Comisiei Europene din iunie a.c. sau cartea lui Lucas, «Joc dublu», pentru a trage un semnal de alarmă. Ce se întâmplă dacă începe o campanie media despre pensiile «nesimțite» ale militarilor profesioniști și tăierea lor?

Vine Lukoil și cu Putin și dau o mână de ajutor. Pe de altă parte, sunt îngrijorat de calitatea argumentelor pe care le văd uneori pe forumurile mai multor asociații ale militarilor rezerviști, de genul celor ce l-a promovat pe colonelul Dogaru", a spus Marian Zulean pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te