Newsweek România a analizat contractele derulate de instituții publice în perioada care a trecut de la depistarea primului caz de Covid-19 și publică o serie de articole pe această temă.
A ratat un contract pentru izolete
Secțiunea Achiziții Electronice din SICAP arată că, până la depistarea primului caz de Covid-19 în România, firma Proton Impex 2000 nu depășise, în acest an, suma de 100.000 de lei din contractele cu instituții publice. Ulterior acestui moment, mare parte din procedurile acestei societăți s-au axat pe furnizarea ”produselor momentului”: teste rapide, măști, combinezoane și viziere. Suma încasată în perioada aceasta: peste 1,3 milioane de lei.
Cele mai bănoase afaceri au fost parafate cu UM 0510 (Policlinica Serviciului Român de Informații SRI) - 80.000 de lei, respectiv 34.000 de lei (1.000 de combinezoane de unică folosință/80 lei bucata și 10.000 de măști faciale chirurgicale cu 3 pliuri la 3,4 lei bucata), UM 0521 (Spitalul SRI) - 60.000 de lei (20.000 de măști faciale chirurgicale la 3 lei bucata), UM 0929 (SRI) - 20.808 lei (6.120 măști protecție cu 3 pliuri la 3,4 lei bucata) și Spitalul Clinic de Urgență București 190.000 de lei (10.000 de măști FFP2 la 19 lei bucata).
Proton Impex 2000 a apărut și pe celebra listă a firmelor care au semnat contracte la urgență, tot pentru combaterea pandemiei, cu Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC). El ar fi urmat să aducă 50 de izolete contra sumei de 1,3 milioane de lei. Ulterior, contractul a picat.
Referitor la o comparație a cifrei de afaceri a Proton Impex din primul trimestru din 2020 față de 2019, Bernevig a spus pentru Newsweek România că e prea devreme de estimat: ”Cam peste două săptămâni”.
O rudenie inexistentă
Văzând atâtea contracte cu entități legate de servicii secrete, adepții teoriilor conspirației ar putea invoca zecile de articole de presă apărute din 2007 încoace în care se făcea o legătură între Bernevig, afacerile sale și prezumtivul său tată. Colonelul Cristian Bernevig a fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare. Condamnat în 1997 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru uciderea a cinci persoane într-un accident rutier, colonelul a fost grațiat, ulterior, de Ion Iliescu.
Problemele sale cu legea nu s-au oprit aici: în 2013, DNA anunța că Bernevig Senior era urmărit penal pentru modul în care își cumpărase locuința de serviciu.
Totul nu este însă decât un fake news propagat ani la rând: între Codrin și Cristian Bernevig nu este nici o legătură de rudenie. Cu toate acestea, patronul Proton Impex 2000 nu s-a grăbit să îl dezmintă decât recent. ”Nu l-am văzut în viața mea”, a declarat Codrin Bernevig, care a adăugat că relațiile sale de afaceri cu SRI sunt vechi ”de vreo 17 ani”.
Unde-i afacerea, hop și foștii din servicii
Despre influența unor foști angajați/persoane aflate într-un anume context aproape de serviciile secrete s-a tot scris în această perioadă.
„Pocinogul” l-a făcut Cătălin Hideg, patronul Grupului Sanimed, care, prin intermediul societății unei bucătărese care îi era angajată, a semnat un contract de circa 12 milioane de euro cu ONAC pentru furnizarea de măști. În acest context, a fost adusă în discuție calitatea lui Hideg de doctorand la Academia Națională de Informații.
Zilele trecute, Libertatea a dezvăluit că firma soției unui fost ofițer SRI a importat milioane de măști care au ajuns, în final, la Unifarm.
Tot un fost ofițer SRI deține la Iași o firmă de analize medicale care în această perioadă a semnat un contract pentru a aduce milioane de teste din Coreea de Sud.
AICI, primele cinci episoade din serialul PROFITORII CORONACRIZEI