PMB dă 1,3 milioane lei pe 99 de camere de carantină la hotel. Încurcături cu numărul de camere

DE Petru Zoltan | Actualizat: 22.04.2020 - 18:31
Firea dă plasă/FOTO: facebook.com

Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a închiriat 99 de camere la Hotelul Ambasador pentru suma de 1,3 milioane lei (în jur de 270.000 de euro). Numai că, oficial, hotelul are doar 40 de camere, după cum se precizează pe propriul site.

SHARE

Primăria Capitalei a trimis către Newsweek România următoarele precizări:

„Referitor la informaţia falsă apărută în spaţial public potrivit căreia Primăria Capitalei ar fi «închiriat 99 de camere de carantină la un hotel care ar avea ‘doar 40’», Primăria Capitalei, prin ASSMB, DEZMINTE FERM astfel de insinuări tendenţioase şi lipsite de fundament real!

Toate achizițiile realizate de ASSMB, inclusiv cele vizând spații de cazare pentru personalul medical aflat în prima linie a luptei împotriva pandemiei de COVID-19, sunt realizate transparent, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, cu respectarea strictă a tuturor prevederilor legale aplicabile în materie!

Mai mult decât atât, contractul pentru achiziția de servicii de cazare pentru medici și asistenți medicali de la hotelul în cauză a fost încheiat în data de 31 martie 2020 și vizează un număr de 99 de camere, conform ofertei oficiale înaintate de unitatea hotelieră, ceea ce înseamnă că, sub nici o formă, nu s-au plătit mai multe camere decât există în respectivul hotel!

Valoarea totală (maximală) a contractului este de aproximativ 1,3 milioane lei, iar perioada sa de valabilitate este 01.04.2020 - 31.05.2020.

În prezent, la hotelul care face obiectul articolului de presă sunt cazate 101 persoane, medici și asistenți medicali din cadrul Spitalului Clinic Colentina.

De-a lungul perioadei scurse până acum din contract, numărul de persoane care au beneficiat de servicii de cazare la respectivul hotel a variat continuu, ajungând chiar și la 130 de medici și asistenți, la un moment dat.

În funcție de durata stării de urgență și de perioada de manifestare a pandemiei, contractul poate fi întrerupt anticipat sau eventual prelungit.

De asemenea, numărul personalului medical care beneficiază de servicii de cazare este variabil, în funcție de necesitățile unității spitalicești beneficiare, iar decontarea serviciilor se face, evident, în funcție de numărul de camere ocupate.”

___________________________________

Banii vor fi suportați din bugetul alocat Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

40 sau 99 de camere?

Hotelul Ambasador din centrul Capitalei se va transforma într-un centru de carantină după ce a fost închiriat integral de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Din informațiile publicate pe site-ul hotelului aflăm că fost proiectat de arhitectul Arghir Culina și inugurat în anul 1939.

A fost considerat unul dintre cele mai bune hoteluri, cu „cea mai modernă instalație sanitară din Europa”.

Hotelul Ambasador, simbol al Bucureștiului, are 40 de camere, două săli de conferințe și un restaurant, potrivit propriei prezentări.

Dar Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, instituție publică din subordinea municipalității, susține că a plătit pentru închirierea a 99 de camere.

Cel puțin așa rezultă din anunțul de atribuire a contractului publicat de Administrația Spitalelor în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, unde se menționează că au fost închiriate 99 de camere contra sumei de 1,31 milioane lei.

Directorul hotelului, Vlad Brâncoveanu, a susținut într-o declarație pentru Newsweek România că, în realitate, Hotelul Ambasador ar avea 99 de camere, doar că site-ul nu a mai fost actualizat.

„Nu vă pot da detaliile la telefon pentru cine a fost închiriat. În momentul de față, hotelul are 99 de camere. Să vă uitați pe pagina de engleză a site-ului (captura de mai sus este chiar de pe pagina în limba engleză a site-ului - n.r.). Eu vă spun câte sunt. Nu vă pot spune pe ce perioadă a fost închiriat”, a declarat Vlad Brâncoveanu.

Ulterior, directorul nu a mai vrut să răspundă la vreo întrebare. În schimb, a solicitat toate întrebările pe e-mail.

Hotel închiriat pe cel puțin două luni

Primarul Gabriela Firea a declarat pentru Newsweek România că nu se ocupă personal de aceste aspecte și ne-a îndrumat către Administrația Spitalelor.

ASSMB a transmis pentru Newsweek România următoarele: „Contractul a fost atribuit pe 31 martie pentru o perioadă de două luni. Atribuirea contractului a fost făcută publică azi în SEAP pentru că legea ne permite să publicăm anunțurile în maxim 30 de zile de la data semnării. Hotelul a fost închiriat pentru medicii și asistenții de la Spitalul Colentina”.

Pe perioada pandemiei de coronavirus, statul decontează o sumă maximă de 230 lei/zi pentru cazarea persoanelor aflate în carantină.

Administrația Spitalelor a semnat un contract pentru suma de 1,31 milioane lei, ceea ce înseamnă că Administrația a închiriat întregul hotel pentru cel puțin următoarele 58 de zile.

Sau chiar mai multe, dacă hotelul a acceptat o sumă mai mică de 230 de lei pe zi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te