Pesedistul Cicerone Lupu către jurnalistul Sorin Țiței: „Mă p.ș pe tine și nu numai, animalule”

DE Petru Zoltan | Actualizat: 14.06.2021 - 22:16
Pesedistul Cicerone Lupu către jurnalistul Sorin Țiței: „Mă p.ș pe tine și nu numai, animalule”/FOTO: Facebook/Cicerone Lupu

„Mă p.ș pe tine și nu numai, animalule”, acesta a fost unul dintre mesajele transmise de pesedistul gălățean Cicerone Lupu, vicepreședintele CA al companiei „Apă – Canal Galați”, jurnalistului Sorin Țiței.

SHARE

Jurnalistul Sorin Țiței, de la publicația "Ne Pasă de Galați", este de ani de zile o voce critică la adresa autorităților locale. În 2018, a fost dat în judecată de Sinan Mustafa, în calitate de administrator special al companiei Electrocentrale, pentru că a atras atenția asupra problemelor cu care se confruntau gălățenii din cauza lipsei unei strategii de termoficare la nivelul municipiului Galați.

Sistemul de termoficare, băgat în faliment

Peste 36.000 de apartamente din municipiul Galați au fost lăsate fără apă caldă și căldură în primăvara anului 2017. Zeci de reportaje publicate în presa centrală și locală arătau că 120.000 de gălățeni au fost trimiși înapoi cu 100 de ani pentru că robinetele sistemului de termoficare fuseseră închise. Cetățenii erau obligați să își încălzească apa la aragaz.

Un articol din lunga serie de texte pe subiect a fost scris și de jurnalistul Sorin Țiței, în aprilie 2017. Articolul atrăgea atenția asupra „incompetenței” primarul pesedist Ionuț Pucheanu, care recunoștea cu nonșalanță că nu are nici o strategie de termoficare orașului. Însă propunea ajutoare economice prin care gălățenii să își poată cumpăra centrale termice. Sinan Mustafa, în calitate de administratorul special al Electroncetrale Galați, compania care gestiona rețeau de termoficare, s-a opus planului măreț al pesedistului Pucheanu.

Administratorul special Sinan Mustafa a mai făcut ceva: l-a dat în judecată pe jurnalistul Sorin Țiței pentru că s-a simțit calomniat, insultat și ironizat de textul acestuia. „Mi-au fost lezate onoarea, demnitatea, reputația, imaginea, pe care o am în societate, profesionalismul și nu în ultimul rând mi-a fost afectată viața de familie”, spunea în cererea de chemare în judecată Sinan Mustafa.

Mustafa mai susținea că „ziaristul a instigat gălățenii la neîncredere în sistemul centralizat de încălzire, neîncredere în persoana mea, în soluțiile propuse, a indus panică prin aceea că le-aș vinde apartamentele în calitate de speculant pe piața imobiliară locală”.

Ulterior, în noiembrie 2020, Electrocentrale Galați a intrat în faliment printr-o decizie luată de instanța de judecată, care a respins planul de reorganizare a societății (ce prevedea vânzarea activelor principale și a operațiunilor economice contra unei sume de 91,8 milioane lei). Așadar, nu jurnalistul a falimentat compania Elecrocentrale Galați, deținută indirect de Ministerul Economiei.

Jurnalistul, obligat să plătească daune de 2.500 lei

Judecătoria Galați a reținut că „afirmațiile cuprinse în articolul publicat la data de 04.04.2017 pot fi apreciate ca judecăți de valoare care nu au o bază factuală suficientă, aprecierile exagerate la adresa reclamantului fiind de natură a-l denigra, fără a putea fi reținut un eventual caracter satiric”.

Sinan Mustafa a estimat prejudiciul cauzat de articol la suma de 50.000 lei, însă Judecătoria Galați a decis ca jurnalistul să plătească daune morale de 2.500 lei, deși în motivarea decizie judecătorii au stabilit daunele la suma de 2.000 lei. Motivul? „Instanța reține că acesta a suferit un prejudiciu de natură morală care se impune a fi reparat în mod echitabil, însă are în vedere că reparația trebuie să fie echitabilă și proporțională cu prejudiciul moral suferit și să nu fie o sursă de îmbogățire fără just temei”, se menționează în decizia instanței.

Sorin Țiței a făcut apel la decizia dată de Judecătoria Galați pentru că el consideră că instanţa a reţinut greşit că „subsemnatul am menţionat în acel articol <<şi-a extins afirmaţiile în cadrul articolului de presă, menţionând legătura de afinitate existentă între unul dintre suspecţii faptei de furt calificat şi reclamant - al. 44 din Întâmpinare>> fapt care ar justifica aplicarea art. 8 din CEDO, întrucât în afara de domnul primar al Municipiului Galaţi, dl. Ionuț Pucheanu, nu am mai menţionat pe nimeni în acel articol, ca atare instanţa se afla în eroare în a justifica aplicarea art. 8 din CEDO!”

Injurii la adresa jurnalistului incomod

În paralel cu procesul, Sorin Țiței a fost luat la ochi de pesedistul gălățean Cicerone Lupu, vicepreședintele Consiliului de Administrație al companiei „Apă – Canal Galați”. Într-o postare pe Facebook, Cicerone Lupu a scris: „Sorin Țiței, hai sictir bețiv ordinar, șpăgar nenorocit, ziarist de căcat, ginere de… sper să mai știi cui, dacă nu ești sclerozat din cauza invocată adineaori, nulitate ordinară!”.

Apoi a continuat înjurăturile la adresa jurnalistului: „Sorin Țiței, adaug, cu scuzele de rigoare, pentru cei care mă urmăresc. Mă piș pe tine și nu numai, animalule! Mănânci căcat nemernicule, așa cum o faci de când ești. Dacă știa biata Mamă-ta ce secătură aducea pe lume, sigur te avorta. Bagă-ți nasul în cur… Nu de prost am scris Mamă-ta, boii nu pot avea parte de așa ceva”.

Conform declarației depusă de Cicerone Lupu pe anul 2020, acesta a încasat suma de la 97.349 de lei net anual (adică 8.112 lei net lunar), în calitate de vicepreședinte al CA la Apă Canal, ca să participe la una-două ședințe pe lună.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te