EXCLUSIV Ministrul Leș sabotează licitația pentru corvete cu riscul plății unor daune enorme

DE Alexandru Pop | Actualizat: 06.12.2018 - 11:20
Ministrul Apărării se înclină în fața lui Liviu Dragnea/FOTO: Facebook.com
Ministrul Apărării se înclină în fața lui Liviu Dragnea/FOTO: Facebook.com

Instalat în fruntea Ministerului Apărării pentru a-i face pe plac lui Liviu Dragnea, ministrul Gabriel Leș este într-o situație fără ieșire: respectă dorința șefului PSD și condamnă statul la plata unor daune sau respectă legea și-l supără pe Dragnea.

SHARE

Miza este uriașă: 1,6 miliarde de euro pentru contractul de construcție de corvete și modernizare de fregate.

Încă de acum două luni, Newsweek România arăta că, de fapt, "contractul ar putea fi atribuit grupului olandez Damen, care deja a primit cadou de la Guvernul României, condus din umbră de Liviu Dragnea, conducerea șantierului naval de la Mangalia, deși statul roman este acționar majoritar."

Citește și: Dragnea se joacă de-a bărcuțele

În ciuda unui lobby susținut pentru competitorul olandez, în faza finală a procedurii de selecție s-a ajuns la un rezultat deloc pe placul lui Liviu Dragnea. Astfel, acum trei săptămâni, scriam așa: "comisia de licitație a Ministerului Apărării a produs un cutremur prin deschiderea plicurilor cu ofertele financiare ale celor trei companii.

(...) ordinea prețurilor este următoarea: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro.

Așadar, câștigătoarea licitației este, practic, compania navală franceză.

Pe cale de consecință, Damen, favorita lui Liviu Dragnea, iese pe locul al doilea și pierde potul."

Citește și: Damen a ieșit pe locul al doilea

Se caută cu disperare o hibă procedurală

De atunci încoace, în Ministerul Apărării s-a instalat o tensiune extremă.

Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, cel care ar trebui să ia oficial o decizie, stă mai tot timpul plecat în delegații pentru a nu fi nevoit să semneze eșecul Damen.

Mihai Fifor a devenit între timp fost ministru, după ce și-a dat demisia tocmai pentru a nu fi implicat într-o eventuală hotărâre pe lângă lege.

La mutare este acum generalul cu o stea (avansat cu ocazia zilei naționale de centenar) Constantin Luca, șeful Auditului Apărării.

Structura pe care Luca o conduce lucrează acum la un raport care să consfințească rezultatele deschiderii plicurilor cu ofertele financiare.

Conform surselor noastre, misiunea generalului Luca este să identifice hibe procedurale care să ducă la anularea licitației.

Deocamdată, însă, nu-și asumă nimeni să găsească nod în papură unei proceduri care a decurs corect.

Așadar, problema lui Dragnea rămâne nerezolvată: Damen este tot pe locul al doilea.

Ministrul Apărării, gata să îngroape leșul licitației

În acest punct al telenovelei marinărești intră în scenă noul ministru al Apărării, Gabriel Leș.

În mod incredibil și cu totul iresponsabil, Leș s-a arătat dispus să anuleze licitația.

Ce e drept, această mișcare l-ar salva pe Dragnea: contractul pentru construcția de corvete nu ar fi atribuit și, astfel, Damen ar avea șansă să câștige la o a doua licitație.

Motivul identificat de Leș pentru anularea licitației a fost unul singur: lipsa banilor.

"Lipsa banilor poate duce la anularea licitației conform Hotărârii de Guvern 48 (din 2018 - n.r.)", a spus ministrul recent la B1 TV.

Citește și: Ministrul Leș, dispus să anuleze licitația pentru corvete

Dacă ar vrea să folosească acest argument pentru anularea licitației, însă, Leș ar trebui să aștepte bugetul pentru 2019.

De ce? Simplu: în bugetul pe 2018 există bani prevăzuți pentru contractul corvetelor, deci lipsa banilor nu poate fi invocată anul acesta.

În acest caz, însă, Leș s-ar lovi de altă problemă: dacă ar muta tranșarea licitației în 2019, Ministerul Apărării s-ar expune la plata unor daune substanțiale.

Licitație atribuită anul acesta sau plata daunelor

Cum stau lucrurile din punct de vedere al legii?

Conform Anexei HG 48/2018 ("privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial <Corvetă multifuncțională>"), la articolul B, I, 7, "Autoritatea contractantă are obligația, în principiu, de a lua decizia privind atribuirea acordului-cadru/contractului multianual în cel mult 90 de zile de la data depunerii ofertei finale."

Cum data depunerii ofertei finale a fost 2 octombrie a.c., cele 90 de zile expiră la sfârșitul acestui an.

Dacă, până atunci, contractul nu este atribuit, Anexa invocată anterior arată că apar și daunele de plătit de către Ministerul Apărării.

Astfel, la articolul B, I, 4, se vorbește despre cazurile în care "Autoritatea contractantă are dreptul de a anula procedura specifică, fără obligația de a suporta daune". 

Unul din aceste cazuri este în situația în care "nu se identifică fondurile necesare semnării și derulării contractului multianual până la momentul finalizării procedurii specifice".

Așa cum am arătat mai sus, însă, fondurile pentru 2018 există iar finalul procedurii este, legal, obligatoriu să fie în 2018.

Deci, acest argument nu poate fi invocat de către ministrul Leș.

Pe cale de consecință, mutarea deznodământului licitației în 2019 pentru a invoca lipsa bugetului duce automat la plata daunelor de către Ministerul Apărării.

Leș, pregătit să sacrifice bugetul pentru daune

În practica internațională în materie de astfel de contracte, daunele cerute pentru anularea unei proceduri legale sunt și de 10% din contract.

În cazul licitației pentru corvete, am vorbi de 160 de milioane de euro.

Bani în schimbul cărora România nu ar primi nimic.

Ar fi în stare ministrul Gabriel Leș de o asemenea nebunie, să mute finalul procedurii în 2019?

Răspunsul este, sec, afirmativ. "Câștigătorul licitației va fi anunțat cel mai târziu în data de 12 ianuarie 2019", a spus Leș acum câteva zile la B1 TV.

Newsweek România a cerut, în mai multe rânduri, comentarii pe această temă atât de la ministrul Gabriel Leș, cât și de la secretarul de stat Andrei Ignat. Ambii au refuzat orice fel de declarație.



Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te