Miliardul pierdut: un euro din cinci primiți de la Bruxelles de Primăria Capitalei trebuie returnat

DE Petru Zoltan | Actualizat: 12.09.2021 - 21:57
PMB Cinci miliarde de lei au intrat aici în ultimii ani, dar un miliard a trebuit returnat - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Primăria Municipiului București a încasat de la Comisia Europeană 4,93 miliarde de lei pentru a implementa 19 proiecte în Capitală. O veste foarte bună, dacă nu ar fi umbrită de o alta: cheltuielile neeligibile din aceste proiecte depășesc suma de 938 de milioane de lei.

SHARE

938 de milioane de lei, adică 20% din valoarea totală a fondurilor europene accesate. Iar „cheltuieli neeligibile“ înseamnă bani care vor trebui returnați la Bruxelles.

Printre proiectele cu sume neeligibile se numără și achiziția a 100 de tramvaie pentru a reduce poluarea din București cu 2.884 tone de CO2 echivalent în fiecare an.

Contractul de 200 de milioane de euro fost câștigat de compania Astra Vagoane Călători, patronată de Valer Blidar, în asociere cu o companie din China care este condusă de membri ai Partidului Comunist Chinez. 

Alte patru proiecte europene prevăd achiziționarea a 100 de autobuze electrice pentru a reduce poluarea cu 5.883 de tone CO2 echivalent anual.

Prețul unui autobuz a fost estimat inițial la suma de 480.000 de euro, fără TVA. În mandatul primarului Nicușor Dan, însă, prețul unui autobuz a crescut cu 30%, adică la peste 620.000 euro.

Din această afacere rezultă o diferență de 14 milioane de euro, bani pe care îi va plăti în plus municipalitatea.   

Finalizarea Stației de Epurare Glina costă peste 1,72 miliarde de lei, bani europeni, din care 275 de milioane de lei reprezintă cheltuieli neeligibile.

O parte dintre contracte au fost câștigate în urma unor licitații de firme cu conexiuni la vârful clasei politice românești. Firme care și-au luat toți banii.

Primăria Municipiul București a atribuit restul licitațiilor unor companii de prestigiu interna­țional, implicate în scandaluri de corupție la nivel național și internațional.

De exemplu, spaniolii de la FCC Construction au fost acuzați în Spania că au dat mită de 82 de milioane euro pentru a obține contractele pentru construcția liniilor de metrou în Panama.  

Citește dosarul complet  „Miliardul pierdut”

Tramvaie chinezești cu bani europeni

Necunoscute sunt căile tramvaiului

PMB s-a curentat în autobuzele electrice

Stația care epurează Apa Sâmbetei

_______________________________

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.