Stația care epurează Apa Sâmbetei

DE Petru Zoltan | Actualizat: 11.09.2021 - 10:53
Stația de epurare de la Glina va fi definitivată în 2022. Ani de zile, apele menajere din București au poluat trei râuri până să ajungă în Marea Neagră - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
Sorin Oprescu
Daniel Florea
Mircea Eugen Burada
Afișul filmului „Nea Mărin miliardar“
VIZITĂ În iunie a.c., primarul Nicușor Dan a vizitat stația de epurare de la Glina - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Un deceniu de primit fonduri europene și un management slab ne-au lăsat fără 
275 de milioane de lei

SHARE

Stația de epurare de la Glina este o afacere de peste 1,7 miliarde de lei, bani care au ajuns la afaceriști controversați cu conexiuni politice importante.

Peste 15% din această sumă, însă, va trebui acoperită de către Primăria Generală, fiind considerată cheltuială neeligibilă de către Comisia Europeană.

Cum ajungea apa nefiltrată în mare

Bucureștiul era singura capitală europeană care nu avea o stație de epurare a apelor uzate.

Volumul de ape uzate din București și localitățile limitrofe este de 354,3 milioane de metri cubi anual. Apă care se deversa direct în râul Dâmbovița.

De aici își urma cursul în râul Argeș, iar ulterior se vârsa în Dunăre și ajungea în Marea Neagră. În anul 2007, au fost demarate primele lucrări pentru construcția unei stații de epuare.

Prima fază a lucrărilor a costat 100 de milioane de euro, din care 55 de milioane de euro au fost alocate din fonduri ISPA, 35 de milioane de euro din împrumuturi de la BEI și BERD, iar restul, de la bugetul de stat. Lucrările au fost inaugurate în octombrie 2011, dar stația poate epura doar 50% din cantitatea de ape uzate. Restul de 177 de milioane de metri cubi ajung anual în Marea Neagră. 

Pentru faza a doua a lucărilor, Primăria Municipiulu București a obținut, la finalul anului 2016, o finanțare europeană de 1.738.198.440 lei, adică în jur de 355 de milioane de euro. Puțin peste 275 de milioane de lei din această finanțare este neeligibilă și va fi acoperită din bugetul municipalității. 

La finalul lucrărilor, stația de epurare de la Glina va fi predată pentru operare companiei Apa Nova, care a primit în concesiune rețeaua de alimentare cu apă și canalizare a Bucureștiului. 

_______________________________

Citește dosarul complet  „Miliardul pierdut”

1 euro din 5 primiți de la Bruxelles de Primăria Capitalei trebuie returnat

Tramvaie chinezești cu bani europeni

Necunoscute sunt căile tramvaiului

PMB s-a curentat în autobuzele electrice

______________________________

Treaba merge ca pe Rotary

Primul contract inclus în faza a doua de construcție a stației de epurare a apelor uzate de la Glina a fost câștigat în iunie 2014 de asocierea dintre firmele Rotary Construcții și Brexxon DDS SRL.

Contractul în valoare de 80,2 milioane lei prevedea construirea sistemului de drenare de pe partea dreaptă a casetei de canalizare de sub Dâmbovița și alte lucrări la sistemul de evacuare din lacurile Titan, Tineretului si Carol.

În acea perioadă primar al Bucureștiului era medicul Sorin Oprescu, susținut de PSD. 

LEGĂTURI Unii dintre contractanții stației de epurare de la Glina au avut relații bune și cu primarul Sorin Oprescu (foto sus), și cu primarul Daniel Florea (foto jos)

Compania Rotary Construcții este controlată de controversatul afacerist Mihai Leonard Rotaru, un apropiat al liderilor PSD.

Cu puțin timp înaintea alegerilor locale, Primăria Capitalei a atribuit firmei lui Rotaru patru contracte în valoare de 29 de milioane lei pentru anveloparea unor blocuri din Sectorul 6.

Atunci, PMB era condusă de Gabriela Firea, de la PSD. Ulterior, cu puțin timp înaintea alegerilor locale, Mihai Rotaru a împrumutat PSD cu suma de 445.000 lei. 

În precampania electorală, Rotaru s-a afișat pe litoral alături Daniel Florea, pe atunci primarul Sectorului 5. 

Compania cu care s-a asociat Rotaru pentru contractul de la stația de epurare, Brexxon DDS, este patronată de Cornelia Boca și Mariana Codruța Boca. De administrarea specială a firmei se ocupă Daniel Ioan Boca.

Corupție tocmai din Kenya

Pe 3 mai 2016, primarul Sorin Oprescu a mai atribuit un contract, de aproximativ 60 de milioane de lei, asocierii dintre firmele Tahal Consulting Engineers Ltd. și Triada Prod Impex. Pentru acești bani cele două firme urmau să reabiliteze colectoarele principale de canalizare AD și BD. 

Firma Tahal Consulting Engineers Ltd. este o sucursală a unei companii israeliene cu același nume prezentă în 30 de state din întreaga lume.

Numele companiei apare într-un caz de corupție în Kenya. Fostul guvernator al Nyandarua, Daniel Waithaka Mwangi, împreună cu alte șapte persoane, au fost acuzați de abuz în serviciu pentru că ar fi atribuit firmei israeliene un contract pentru reproiectarea sistemului de canalizare fără să respecte achizițiile publice. Mai mult, contractul nici măcar nu era bugetat. 

În România, numele firmei israeliene apare în dosarul de corupție al lui Adrian Mîndroiu, director general și ulterior director la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu.

Procurorii anticorupție susțin că Mîndroiu „a pretins şi primit bani, alte foloase şi a acceptat daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, cu complicitatea şi a altor persoane, pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul AM POSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului menționat, între care și firma Tahal Consulting Engineering“. 

Partenerii români din afacerea cu stația de epurare de la Glina, Triada Prod Impex, este deținută de scriitorul Mircea Eugen Burada, autorul și scenaristul filmului „Nea Mărin Miliardar“.

El a fost implicat într-o anchetă a DIICOT alături de creatoarea de modă Adina Buzatu, suspectă că ar face afaceri cu haine contrafăcute.  

_______________________________

Citește dosarul complet  „Miliardul pierdut”

1 euro din 5 primiți de la Bruxelles de Primăria Capitalei trebuie returnat

Tramvaie chinezești cu bani europeni

Necunoscute sunt căile tramvaiului

PMB s-a curentat în autobuzele electrice

______________________________

Dosarul Ciudad de Panama

Asocierea FCC Construction, Aqualia Intech și Suez Internațional a câștigat cel mai mare contract: 552.872.903 lei, pe 22 iunie 2017. Banii au fost alocați pentru extinderea stațieei de epurare a apelor uzate și construcția incineratorului de nămol.

Compania FCC Construction, abonată la contractele cu statul român, este acuzată de corupție după ce ar fi dat șpagă 82 de milioane de euro pentru a i se atribui contractul privind construcția liniilor de metrou din Panama.

Potrivit El Pais, compania de construcții este acuzată de corupție și spălare de bani pentru că a plătit comisioane ilegale pentru a obține contractul privind construcția celor două linii de metrou din Ciudad de Panama, capitala Panama. 

FCC Construction a apelat la firma de consultanță Odebrecht, considerată epicentrul celui mai mare caz de corupție din America Latină. 

Judecătorul Ismael Moreno a acuzat FCC că „nu a activat și nu a aplicat niciun protocol care să prevină săvârșirea de fapte penale“. Nu a existat niciun mecanism de control, adaugă el, și nici nu a fost definită „o etică în afaceri“. 

„Dovezile relevă o încălcare radicală a legalității“, spune judecătorul. Acei bani, prin diferite companii instrumentale și un circuit de conturi bancare, au fost folosiți pentru a plăti „acte de corupție“ care erau deghizate în comisioane comerciale, dar au ajuns în mâinile angajaților publici și a liderilor politici.

Casetele de bani 

Primăria Capitalei, în mandatul de primar al Gabrielei Firea, a atribuit două contracte în valoare 189,6 milioane lei asocierii dintre firmele Construcții Erbașu și Gemite Ro.

Ambele contracte au fost atribuite pe 26 iulie 2019. Primul contract prevedea reabilitarea casetei și a sistemului său principal de drenare de pe partea stângă a casetei în sectorul Unirii – Vitan.

Cel de-al doilea contract prevedea același lucru, dar pentru sectorul Ciurel – Unirii.

FILM  Mircea Eugen Burada (foto sus), scenaristul filmului „Nea Mărin miliardar“ (foto jos), a fost implicat în lucrările de la Glina

Compania Construcții Erbașu este controlată acționarul majoritar Cristian Erbașu, care deține peste 63,7% din acțiuni.

Fratele său, Alexandru Erbașu, deține puțin peste 15% din acțiuni. Cealaltă firmă, Gemite Ro, este patronată de cehul Igor Nicolajev, dar este administrată de Alexandru Ioan Coțofan. Acesta a fost consilier local în municipiul Iași, din partea PNL. 

Apare Berevoianu, omul lui Oprescu

Compania Hidroconstrucția, în asociere cu Inoveco SRL, a câștigat două contracte în iunie 2019 cu o valoare cumulată de 115 milioane de lei.

Primul contract avea ca obiect reabilitarea casetei și a sistemului de drenare de pe partea stângă în sectorul Vitan – NH Popești. Cel de al doilea contract prevedea același tip de lucrări, dar pentru sectorul NH Popești – Glina. 

Inoveco SRL este patronată și administrată de afaceristul Valentin Feodorov. El deținea împreună cu Costin Berevoianu, fostul consilier personal al primarului Sorin Oprescu și fost președinte al CA Radet, șase proprietăți și un ponton plutitor. Printre proprietățile comune se aflau o vilă, un spațiu comercial, dar și patru terenuri intravilane în localitățile Limanu și Chilia Veche. 

Costin Berevoianu a fost condus mulți ani Primăria Capitalei din umbră, poziție din care a fost implicat în cele mai tenebroase afaceri. 

_______________________________

Citește dosarul complet  „Miliardul pierdut”

1 euro din 5 primiți de la Bruxelles de Primăria Capitalei trebuie returnat

Tramvaie chinezești cu bani europeni

Necunoscute sunt căile tramvaiului

PMB s-a curentat în autobuzele electrice

______________________________

Asistență tehnică de la omul lui Vântu

În mai 2012, s-a semnat un contract în valoare de 31,5 milioane lei cu Aecom Ingenieria și Romcapital Invest pentru asistență tehnică pentru managementul proiectului stației de epurare de la Glina.

Aecom Ingenieria este filială locală a companiei AECOM, din Spania. Cealaltă firmă, Romcapital Invest este controlată de controversatul afacerist Dan Iulian Stratan, fostul președinte al Gelsor România și un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu. 

VIZITĂ În iunie a.c., primarul Nicușor Dan a vizitat stația de epurare de la Glina - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Numele său mai este legat şi de privatizarea Petrom, din postura de reprezentant al lui Sorin Ovidiu
Vîntu, dar şi de achiziţionarea companiei Petromservice de către offshore-ul cipriot Elbahold LTD,  ca reprezentant al acestei firme în România. Dar apare și în interceptările din dosarul spionului Stamen Stancev. 

În ultimii 15 ani a devenit unul dintre abonații la contractele de consultanță ale Ministerului Transporturilor, în special ale companiilor subordonate.

Finalizare în 2022

În iunie a.c., primarul general Nicușor Dan a vizitat stația de epurare și a promis definitivarea proiectului în 2022: „Am fost foarte bucuros să fiu aici, o să revenim anul viitor când lucrările vor fi terminate.

Este proiectul cel mai mare pe care Muncipalitatea îl desfăşoară în acest moment. E vorba de poluarea apelor uzate din întregul Bucureşti.

E o chestiune de mediu care ţine pe de-o parte de apele pe care noi le deversăm în Dâmboviţa, de aici în Argeş şi de acolo în Dunăre, pe de altă parte tot ce înseamnă reţea de ape uzate şi raportul dintre aceste ape uzate şi mediu e important ca să prevenim infiltraţiile pe care le cunoaştem cu toţii că au loc în Bucureşti.

E vorba despre un proiect finanţat în mare parte de Comisia Europeană prin POIM, este un proiect cu totul de 1,7 miliarde lei care are trei componente mari: una este staţia pe care o avem aici în spate, 550 milioane de lei, celelalte două componente sunt caseta Dâmboviţei şi cele două mari colectoare care sunt de-o parte şi de alta a Dâmboviţei.

Această locaţie a început în anii optzeci, înainte de acest proiect a existat un proiect care s-a finalizat în 2011 cu o investiţie pe care din nou a plătit-o, în mare parte, Comisia Europeană din fondurile de preaderare, partea care funcţionează în acest moment permite tratarea a 5 metri cubi pe secundă, după realizarea celei de-a doua linii care este prevăzută de această staţie o să ajungem la 12 metri cubi pe secundă, necesarul în acest moment pentru Bucureşti este 8 metri cubi pe secundă şi calculele făcute spun că această staţie cu cele două linii sunt suficiente pentru Bucureşti până în anul 2040.

Este o tehnologie de ultimă generaţie în ceea ce priveşte protecţia mediului, atât în ceea ce priveşte apa, poluarea aerului, mirosurile, după cum simţiţi suntem la o staţie de epurare a apelor uzate şi nu este niciun fel de miros în atmosferă“.

_______________________________

Citește dosarul complet  „Miliardul pierdut”

1 euro din 5 primiți de la Bruxelles de Primăria Capitalei trebuie returnat

Tramvaie chinezești cu bani europeni

Necunoscute sunt căile tramvaiului

PMB s-a curentat în autobuzele electrice

______________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te