Mașini, sex, baloți de lucernă, bani - șpăgile primite de Marian Iorga, fost șef al Poliției Prahova

DE Petru Zoltan | Actualizat: 21.08.2021 - 11:26
Mașini, sex, baloți de lucernă, bani - șpăgile primite de Marian Iorga, fost șef al Poliției Prahova/FOTO: IPJ Prahova

Marian Iorga, fostul șef al Poliției Prahova și Călărași, a fost turnat la DNA de Constanța (Alina) Naghi, patroana grupului Aldis Călărași, pentru că i-a dat șpagă două mașini, un televizor, bani și un ceas de lux.

SHARE

După ce a fost pus sub control judiciar la solicitarea DNA, Marian Iorga a fost schimbat din funcția de șef al Poliției Prahova și detașat la Școala de Poliție de la Câmpina. Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne susțin că baronul liberal Iulian Dumitrescu trăgea sforile pentru ca Marian Iorga să fie numit șeful Poliției Române.

Cariera lui Iorga, legată de baronul liberal Iulian Dumitrescu

Marian Iorga a ajuns șeful Poliției Județului Călărași în septembrie 2014. Din aprilie 2019, a fost numit șeful Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, apoi a revenit pe funcția de șef al Poliței Călărași. Din 30 aprilie 2020, a fost numit la șefia Poliției Prahova, județ controlat de prietenul său Iulian Dumitrescu, noul baron liberal de Prahova.

Citește și: Ultimul sondaj al sociologului PSD Dîncu arată o miraculoasă opțiune de vot a 102% dintre români

Întâmplător sau nu, Iulian Dumitrescu a fost senator PNL de Călărași, județ în care a câștigat contracte publice de peste 35 de milioane de euro. Acum, după ce liberalii au ajuns la guvernare, Iulian Dumitrescu a încercat să îl impună pe comisarul șef Marian Iorga la șefia Poliției Române.

Newsweek România dezvăluit în exclusivitate încă din noiembrie 2019 că șeful Poliției Călărași, comisarul șef Marian Iorga, petrecea cu interlopii din județ, dar și că era un apropiat al Constanței Naghi. De exemplu, Iorga se ducea acasă la Constanța Naghi de fiecare dată când era primit. El își parca mașina de serviciu, un Volkswagen Touareg cu nr. B-100-WIM, în fața locuinței acesteia.

Citește și: Nu plătești taxe la stat, stai cu șefi din Poliție la masă

Mai mult, chermezele polițiștilor călărășeni erau organizate la pensiunea ADA, deținută de compania Aldis Călărași. Acolo se punea la cale și viitorul polițiștilor. Adică, se decidea cine și cum să fie avansat în grad.

Pentru ca povestea să fie completă, compania Aldis a fost investigată de Poliția Călărași pentru evaziune fiscală în dosarul penal 27/P/2016. Cauza a fost clasată în data de 21 aprilie 2016, în mandatul de șef al Poliției Călărași al comisarului șef Marian Iorga.

Patroana de la ALDIS s-a spovedit la DNA

Direcția Națională Anticorupție l-a acuzat pe comisarul șef Marian Iorga că a luat șpagă un ceas de lux. Conform ordonanței DNA, obținute de Ziarul Incomod, din Prahova, Constanța Naghi a mărturisit în fața anchetatorilor că i-a cumpărat comisarului șef Marian Iorga două mașini Skoda Superb, un televizor, dar i-a dat și bani.

Suspecta Naghi Constanța a declarat că i-a mai dat inspectorului șef Iorga Marian un televizor, dar și că în cursul anului 2017, atât direct, cât și print-o persoană interpusă, i-ar fi cumpărat două autoturisme marca Skoda Superb”, se menționează în ordonanța DNA.

Citește și: Bianca Drăgușanu, justițiară în parcare: „Vin unii cu tocairiciuri (…) Mă-ta știe cum parchezi?”

În timpul audierilor din cursul anului 2020, Constanța Naghi a fost audiată de procurorii DNA „cu privire la remiterea unor sume de bani și foloase inspectorului șef IORGA MARIAN, printre care și ceasul care face obiectul mitei în prezenta acuzație penală”. După ce le-a destăinuit procurorilor toate secretele ascunse, Constanța Naghi s-a spovedit în fața inspectorului șef Marian Iorga.

Astfel, acesta s-a arătat surprins de faptul că suspecta a recunoscut, încercând totodată să confere o altă conotație remiterii, respectiv una afectivă” , se arată în ordonanța DNA.

Naghi folosea organul statului în interes personal

Procurorii DNA susțin în ordonanță că patronala Aldis Călărași, Constanța Naghi, folosea „organul de cercetare penală ca mijloc de presiune asupra reprezentantului Balkan Trading de a returna banii”.

Ce s-a întâmplat în acest caz? Constanța Naghi a comandat mai multe produse de carne de la firma Balkan Trading, iar în baza unei facturi proforme a plătit 5.000 de euro, respectiv 30.700 euro. Reprezentanta Balkan Trading a transmis că banii au fost returnați, dar nu au ajuns în conturile firmei Aldis.

Astfel, Constanța Naghi a făcut o plângere la Poliția Călărași, condusă de prietenul ei, inspectorul șef Marian Iorga. Acesta a scris și semnat pe plângere ca în termen de 30 de zile să se facă verificările aferente și propunerile procedurale. În timpul anchetei, Constanța Naghi se consulta cu Marian Iorga în legătură cu litigiul dintre cele două firme.

Ulterior, Constanța Naghi i-a cerut lui Marian Iorga să amâne audierile penru că a vorbit cu patroana de la Balkan Trading. Într-un final, speța a fost clasată pentru că Constanța Naghi și-a primit banii înapoi.

Newsweek România l-a întrebat în 2019 pe inspectorul șef Marian Iorga care este relația lui cu Constanța (Alina) Naghi? „Cine este această doamnă? Domnule, în ce calitate mă întrebați? Cum adică nu vreau să răspund dacă am fost la ea acasă? Un jurnalist întreabă un cetățean oarecare ce face el în timpul liber?”, spunea iritat inspectorul Marian Iorga.

Polițiști, șpagă 50.000 lei pentru funcții în Poliția Română

Inspectorul principal Andrei Mihai Manta, comisarul șef Ionuț Cătălin Ioan și subcomisarul Bogdan Dobre i-au dat inspectorului șef Marian Iorga suma de 50.000 lei pentru a fi numiți pe funcții de conducere. Astfel, inspectorul Andrei Mihai Manta a fost mutat de la Poliția Capitalei pe funcția de șef Serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.

Comisarul șef Ionuț Cătălin Ioan a fost mutat de la Poliția Capitalei pe funcția de șef al Serviciului Investigarea Criminalității Economice.

Subcomisarul Bogdan Dobre a fost mutat de la Inspectoratul de Jandarmi al Județului Călărași în funcția de ofițer specialist 1 la Serviciul Ordine Publică și împuternicit șef birou Centrul de Reținere și Arest Preventiv.

Anchetatorii susțin că colonelului în rezervă Emil Manta, tatăl lui Andrei Manta, fostul director de Logistică de la Școala de agenți de poliție „Vasile Lascăr” Câmpina și al Academiei de Poliției Al. I. Cuza, ar fi recunoscut în cadrul unei discuții, la o partidă de vânătoare, că partea din suma de 50.000 lei aferentă fiului său ar fi fost plătită de el.

Agentul de poliție Mihai Tudorel Manea, din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Călărași, i-a dat aproximativ 200 baloți de lucernă care au fost transportați, „cu sprijinul acestuia și a numitului Stoica Ștefan, la ferma pe care tatăl ofițerului de poliție o are în comuna Șotrile, sat Lunca Mare, jud. Prahova”.

Procurorii anticorupție fac referire inclusiv la mai multe cazuri de „favoruri de natură sexuală din partea polițistelor” pentru a putea promova în funcție cât timp Marian Iorga s-a aflat la conducerea IJP Călărași.

În septembrie 2016, Constanța Naghi a reclamat la Poliția Călărași că i-a fost spartă locuința și furtul a 350.000 lei, plus bijuterii în valoare de 100.000 euro. Polițiștii călărășeni au recuperat întreaga cantitate de bijuterii și aproximativ 150.000 lei. La presiunea inspectorului șef Marian Iorga, care a susținut că banii recuperați sunt „bani negri”, Constanța Naghi i-ar fi dat o parte din suma recuperată lui Marian Iorga.

Șpagă de 30.000 euro de la evazioniști

Newsweek România a dezvăluit că, la scurt timp după ce Marian Iorga a ajuns șeful Poliției Călărași, s-a împrietenit la cataramă cu Nicolae Tase, ofițer de poliție judiciară în cadrul Serviciului de Investigații Criminale și un fin cunoscător al lumii interlope din județul Călărași.

Relația de prietenie dintre comisarii șefi Iorga și Tase a fost cimentată de familia lui George Popa, considerat unul dintre cei mai mari agricultori din Bărăgan. Dar și un evazionist pe măsură. Controversatul agricultor din Bărăgan George Popa are trei copii: Marius Răzvan Popa, Florin Popa și Alina Aurelia Anghel, fostă Popa.

Pe numele celor doi copii, Marius Răzvan Popa și Alina Aurelia Anghel, dar și pe cel al firmei lor, Direcția Națională Anticorupție a deschis dosarul nr. 265/P/2013, în care cei menționați au fost acuzați de evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat. Prejudiciul a fost calculat la aproximativ 6,7 milioane de lei.

Din Ordonanța procurorilor DNA aflăm că, în anul 2015, inspectorul șef Marian Iorga a primit suma de 30.000 de euro de la frații Popa prin intermediarul Tănase Vasile Naghi, administratorul Aldis, pentru a „dispune încetarea verificărilor și pentru a evita blocarea agentului economic”.

De exemplu, firma familiei Popa, Alymar Trans Agri, a avut un dosar de evaziune fiscală la Poliția Călărași sub numărul 13/P/2015, dar dosarul a fost clasat. În dosarul penal 279/P/2014 era cercetată pentru evaziune fiscală Aurelia Pârlog, asociata lui George Popa, dar din motive necunoscute s-a renunțat la urmărirea penală.

Petrecere cu evazioniștii, prietenie cu interlopii

În urmă cu aproximativ patru ani, comisarul șef Nicolae Tase și-a serbat ziua de naștere la localul „Monica“, din zona Chiciu, din Călărași. La petrecere au participat mai mulți afaceriști controversați, polițiști, și chiar și șeful IPJ Călărași, inspectorul Marian Iorga, care a stat lângă evazionistul Marius Răzvan Popa și soția acestuia. La finalul petrecerii, Marius Popa a postat pe contul său de socializare un film cu cei prezenți la onomastică.

Fratele lui Marius Popa, Florin, apare în mai multe fotografii alături de comisarul Tase. Într-o altă fotografie postată pe Facebook, apare alături de manelistul Florin Salam și temutul interlop Vasile Boșnigeanu, zis „Americanul“.

Acesta din urmă a executat o pedeapsă de șase ani de închisoare, după ce judecătorii l-au declarat vinovat de comandarea şi finanţarea, în 2008, a unui asasinat care-l avea ca ţintă pe rivalul său Cristinel Ghencea, zis „Chirmuş“.

Rivalul său urma să fie atacat şi împuşcat în plină stradă de un asasin plătit de „Americanul“, însă crima nu s-a mai produs deoarece Boşnigeanu şi asasinul au fost arestaţi cu câteva ore înainte, în urma unui denunţ şi a interceptărilor telefonice care demonstrau întregul mecanism pus la cale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te