Nu plătești taxe la stat, stai cu șefi din Poliție la masă

DE Petru Zoltan | Actualizat: 09.11.2019 - 15:40
Marian Iorga, l-a prins doar pe șeful PSD Călărași

Cel puțin așa se întâmplă la Călărași dacă ești evazionist condamnat. Iar dacă se nimerește și un interlop, asta e.

SHARE
  • Șeful Inspectoratului de Poliție Călărași, comisarul șef Marian Iorga, chefuiește alături de cei mai mari evazioniști din județ, frații Popa, și se afișează alături de politicienii locali de la PSD.

Adjunctul său, Petronel Dumitrașcu, a fost fotografiat la o masă alături de fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, de Codrin Ștefănescu și de senatoarea Roxana Pațurcă. Tensiunile și scandalurile din sânul Poliției Călărași au fost raportate miniștrilor de Interne, ba chiar și șefilor din Poliția Română. Nimeni nu a avut curajul să ia vreo măsură.

Evazioniști grei, călare pe Călărași

Județul Călărași este considerat raiul evazioniștilor pentru comercianții de cereale. Numai în acest județ, statul român este păgubit anual cu zeci de milioane de euro, bani rezultați din evaziune fiscală.

Practic, instituțiile statului din județ sunt roase de corupție, în timp ce afaceriștii români și arabi își văd nestingheriți de fraudarea statului.

Aici și-au stabilit cartierul general mai mulți afaceriști din lumea arabă, printre care și libanezul Maher Bou Ezzedinne, acuzat de procurorii anticorupție de inițiere a unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

ÎNTÂLNIRI Adjunctul Poliției Călărași, Petronel Dumitrașcu (sus), la masă cu Liviu Dragnea, șef al PSD. Șeful său, Marian Iorga (jos), l-a prins doar pe șeful PSD Călărași

În același dosar a picat și Rami Ghaziri, etichetat „regele“ puilor din România. Anchetatorii au stabilit, la finalul anului 2013, că paguba adusă statului depășește suma de 50 de milioane euro.

După aproape un an de zile, în septembrie 2014, șeful Poliției Române de atunci, chestorul Petre Tobă, a decis să-l numească pe comisarul șef Marian Iorga la șefia Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Călărași, pentru a stârpi evaziunea din județ.

Se naște o stea: Tase. Nicolae Tase

Ajuns la Călărași, comisarul șef Iorga s-a împrietenit rapid cu Nicolae Tase, ofițer de poliție judiciară în cadrul Servi­ciului de Investigații Criminale (SIC) și un fin cunoscător al lumii interlope din județ.

Ulterior, ofițerul Tase s-a bucurat de o carieră fulminantă: a intrat în concurs pentru ocuparea funcției de adjunct al Poliției Municipiului Călărași și a reușit. Interesant este faptul că niciun alt polițist din județ nu și-a dorit funcția de adjunct al Poliției municipale.

Dar visul lui Nicolae Tase era altul: își dorea cu ardoare funcția de șef la SIC, pe județ. Și de această dată, a reușit cu ajutorul comisarului șef Iorga.

Surse din cadrul poliției județene au declarat sub protecția anonimatului că „Tase a fost numit fără examen sau concurs pe funcția de șef al Serviciului de Investigații Criminale, prin dispoziția directă a comisarului șef Marian Iorga“.

Apare agricultorul milionar evazionist

Relația de prietenie dintre comisarii șefi Iorga și Tase a fost cimentată de familia lui George Popa, considerat unul dintre cei mai mari agricultori din Bărăgan.

Dar și un evazionist pe măsură. El a administrat firma Zoo Sintex SRL, care a avut o cifră de afaceri de peste 350 de milioane lei în anul fiscal 2014 și un profit declarat de doar 1,25 milioane de lei.

Cifra de afaceri a scăzut la 216 milioane în 2015 iar profitul a fost diminuat până la 157.187 lei. În 2016, cifra de afaceri se învârtea în jurul sumei de 190 de milioane lei.

La fel ca în anii precedenți, profitul declarat a fost de doar 1,55 milioane lei.

Explicația profitului foarte mic: George Popa a fost prins cu o evaziune de 8,2 milioane lei.

În fața magistraților, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii au respins acordarea de despăgubiri civile pentru Finanțe, întrucât prejudicial produs fusese acoperit integral prin compensare. Sentința a fost pronunțată în decembrie 2015.

Tatăl – cu suspendare, copiii – la închisoare

Controversatul agricultor din Bărăgan George Popa are trei copii: Marius Răzvan Popa, Florin Popa și Alina Aurelia Anghel, fostă Popa.

Primul a înființat firma Alymar Com în anul 2004. În 2015, compania a fost cedată integral Alinei Aurelia Anghel, care i-a schimbat denumirea în Alymar Trans Agri.

Un an mai târziu, firma administrată de tatăl lor a cerut insolvența firmei Alymar Trans Agri pentru suma de 40.000 lei. Apoi, firma a intrat în faliment și a fost radiată de la Registrul Comerțului.

Pe numele celor doi copii, Marius Răzvan Popa și Alina Aurelia Anghel, dar și pe cel al firmei lor, Direcția
Națională Anticorupție a deschis dosarul nr. 265/P/2013, în care cei menționați au fost acuzați de evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

Prejudiciul a fost calculat la aproximativ 6,7 milioane de lei. Alături de ei au mai fost acuzați Florin Ciocoi și Ilie Ștefan, un alt afacerist specializat în evaziune fiscală.

Instanța de fond, Tribunalul Călărași, a decis ca cei doi copii ai lui Popa să fie condamnați la șase ani de închisoare.

Pe numele lui Marius Răzvan Popa mai figurează firma Agricultura Gepo, o firmă înființată în anul 2010 și care nu a depus documentele fiscale.

Datorii de zeci de milioane, dar donație la USL

Ultimele date fiscale ale companiei Alymar Trans Agri arată că aceasta a avut o cifră de afaceri de peste 15,8 milioane lei și pierderi de peste 13,4 milioane de lei în 2014.

În anul fiscal următor, cifra de afaceri era de aproximativ un milion de lei iar pierderile au fost reduse la 3,18 milioane lei.

În 2016, pierderea a fost redusă la 3.463 de lei și datorii declarate de peste 15,4 milioane lei. Firma nu a raportat cifră de afaceri.

Pe anul fiscal 2017, datoriile au crescut la peste 20 de milioane lei, iar pierderile erau de 8,4 milioane lei. Tot fără cifră de afaceri. În ultimul an fiscal, datoriile au depășit 21 de milioane lei iar pierderile au fost de 11.459 lei.

Cu toate acestea, patroana firmei, Alina Aurelia Anghel, a donat din conturile companiei nu mai puțin de 10.000 lei pe data de 23 mai 2012 pentru a susține alianța USL, care tocmai se instalase la guvernare cu 16 zile
înainte.

Comisarul Tase, petreceri cu evazioniști

În urmă cu aproximativ doi ani, comisarul șef Nicolae Tase și-a serbat ziua de naștere la localul „Monica“, din zona Chiciu, din Călărași.

La petrecere au participat mai mulți afaceriști controversați, polițiști, și chiar și șeful IPJ Călărași, comisarul Marian Iorga, care a stat lângă evazionistul Marius Răzvan Popa și soția acestuia.

La finalul petrecerii, Marius Popa a postat pe contul său de socializare un film cu cei prezenți la onomastică.

Dar relația comisarului șef Nicolae Tase cu familia Popa este de notorietate în Călărași. De exemplu, Tase este nelipsit de la reședința Popilor de pe malul Dunării, unde au un punct de colectare cereale și încărcare pe barje.

Aici, comisarul șef a fost fotografiat la masă alături de Jan Taban (un controversat afacerist care deține un punct de colectare a fierului vechi), Marius Popa (condamnat la șase ani cu executare) și Florin Popa.

Un alt amănunt interesant al poveștii este că fiul polițistului Tase, Daniel Alexandru Tase, a fost angajatul firmei Alymar, conform declarației de avere depusă de comisar în 2017.

Colegii de șpriț ai lui Tase, prieteni cu interlopi

Florin Popa, cel cu care stătea la masă comisarul Tase, a postat pe contul său de socializare o fotografie în care apare alături de manelistul Florin Salam și temutul interlop Vasile Boșnigeanu, zis „Americanul“.

Acesta din urmă a executat o pedeapsă de șase ani de închisoare, după ce judecătorii l-au declarat vinovat de comandarea şi finanţarea, în 2008, a unui asasinat care-l avea ca ţintă pe rivalul său Cristinel Ghencea, zis „Chirmuş“.

Rivalul său urma să fie atacat şi împuşcat în plină stradă de un asasin plătit de „Americanul“, însă crima nu s-a mai produs deoarece Boşnigeanu şi asasinul au fost arestaţi cu câteva ore înainte, în urma unui denunţ şi a interceptărilor telefonice care demonstrau întregul mecanism pus la cale.

Scandalul dintre cei doi interlopi a izbucnit din cauza neînţelegerilor legate de taxele de protecţie percepute în județ.

Șeful Poliției Călărași, la masă cu șeful PSD local

Șeful IPJ Călărași a fost fotografiat la o terasă alături de George Chiriță (fost președinte executiv și actual vicepreședinte al PSD Călărași), comisarul Sorin Mihalache (șeful Poliției Rutiere Călărași) și afaceristul Nelu Lățcan.

Întâmplător sau nu, soția comisarului Mihalache a fost contabila firmei Zoo Sintex, administrată de George Popa. Informațiile apar în declarația de avere a comisarului. 

Contactat de Newsweek România, comisarul șef Marian Iorga a declarat următoarele: „Relațiile dintre polițiști, oameni de afaceri și politicieni nu le comentez.

Milioanele de euro pe care statul
le pierde lunar
în județe agricole
precum Călărași prin
evaziune
nu-i încurcă pe polițiștii locali

Nu sunt admisibile pentru polițiști, dacă mă întrebați pe mine. Fiți convins că, în măsura în care unul dintre colegii mei se află într-o ipostază care excede cadrului legal, nu am nicio problemă să impun toate măsurile
necesare disciplinare“.

Acesta a fost răspunsul pe care l-a dat atunci când a fost întrebat despre subalternii săi. Dar când e vorba de dânsul, situația devine confuză. Întrebat în ce relații este cu liderii PSD din județ, a spus că nu are niciun gen de relație: „Nici nu știu cine este acest domn Chiriță“.

Cât despre relația lui de prietenie cu comisarul șef Nicolae Tase, negare totală. „Cine este acest domn Tase
Nicolae?“, a întrebat, plin de aroganță, comisarul șef Iorga. Cât despre întâlnirile de la petrecere cu frații Popa, comisarul a spus că nu știe la cine facem referire.

Petreceri cu polițiști, organizate de firme cercetate

Polițiștii din Călărași organizează petrecerile anuale sau de câte ori se ivește prilejul la pensiunea ADA, care aparține societății ALDIS. Compania ALDIS, controlată de Alina Naghi, a fost investigată pentru evaziune fiscală în dosarul cu numărul DP 27/P/2016. Cauza a fost clasată pe 21 aprilie 2016.

Întrebat care este relația dânsului cu firma ALDIS, comisarul șef Iorga a spus astfel: „Nu am nicio relație cu
ALDIS. Nu s-a organiazat nicio petrecere de-a polițiștilor acolo“.

După câteva secunde, Iorga s-a răzgândit și și-a adus aminte că acolo s-au organizat una sau două petreceri la final de an.

„Nu sunt eu organizatorul acestor petreceri, cred că în orice societate, fie ea privată sau de stat, la final de an, colegii se pot întâlni pentru a socializa în niște condiții civilizate și nimic mai mult. Dacă dvs. știți că firma a fost investigată pentru evaziune, eu nu știu. Nu am cunoștință de așa ceva“, a declarat Iorga.

Comisarul șef s-a enervat când a fost întrebat despre relația cu Alina Naghi: „Cine este această doamnă? Domnule, în ce calitate mă întrebați?

Cum adică nu vreau să răspund dacă am fost la ea acasă? Un jurnalist întreabă un cetățean oarecare ce face el în timpul liber?

Mă țineți din timpul de serviciu, nu știu cine sunteți dvs. Sunteți cumva inchizitor? Este percepția dvs. că sunt arogant. Nu am ce să comentez despre relația cu Alina Naghi“. 

Școlit la Ecologică, licență la Academie

Comisarul șef Iorga și-a început cariera ca agent de poliție în Prahova, în 1995. În acel an, tocmai absolvise Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina. În paralel cu munca de polițist, agentul Iorga s-a apucat și de Facultatea de Drept.

La Universitatea Ecologică. Această unitate de învățământ este cunoscută pentru numărul mare de studenți proveniți din rândul agenților de poliție care s-au specializat în Drept. A terminat facultatea în 1998, dar nu și-a dat licența.

PARTY Comisarul Tase (în capul mesei), alături de Florin Popa (dreapta, cu Salam și un interlop) și Marius Popa (a doua poză de jos), evazioniști cu acte

Ba chiar a mai așteptat cinci ani pentru a-și da licența la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“.

Cu diploma în mână, a intrat în corpul ofițerilor de poliție. În perioada 2006-2009, a fost șeful Serviciului Investigații Criminale pe Sectorul 5 al Capitalei.

Apoi a fost avansat ca șef serviciu la Furturi Auto la Poliția Capitalei. Din mai 2013, este pus la conducerea Serviciului Investigații Criminale, pe București, funcție pe care a stat până în septembrie 2014.    

Adjunctul IPJ, la masă cu Dragnea, Ștefănescu și Pațurcă

Comisarul șef de poliție Petronel Dumitrașcu, adjunctul IPJ Călărași, a participat la o chermeză alături de șefii PSD Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu în martie 2019. Alături de cei trei, la masă mai era senatoarea
Roxana Pațurcă.

Contactat de Newsweek România, comisarul șef Dumitrașcu a spus inițial că nu își aduce aminte de vreo întâlnire cu Liviu Dragnea: „Încerc să îmi amintesc despre ce vorbiți. Aveți dvs. astfel de fotografii?“.

Cât despre relația dintre polițiști și politicieni, Dumitrașcu a spus că nu ar trebui să existe nicio legătură: „Una e să participi la o activitate politică, miting, întruniri cu caracter politic.

Este cu totul altceva, cum se mai întâmplă în anumite situații, după anumite evenimente de amploare, dacă se servește masa. Se mai poate întâmpla să mai fie invitați și cei care au participat efectiv la activitatea de ordine publică“.

O masă informală după un eveniment public

După câteva minute de discuții, comisarul șef Dumitrașcu și-a adus aminte contextul în care a fost făcută poza.

„Concret, este vorba despre o vizită, o delegație mai amplă la care urma să participe și premierul. S-a inaugurat o stație de pompare, de irigare.

S-au derulat toate activitățile pe care le aveau în program, după ce s-au finalizat, dumnealor au avut organizată o masă.

Nu știu cine de la acea masă a solicitat să participe și dispozitivul de siguranță pentru zece minute. Nu știu prin cine a fost transmisă invitația.

M-a rugat să mă așez (Dragnea – n.r.), m-a întrebat cum merg treburile, dacă sunt probleme, dacă avem nevoie de ceva. De acolo am plecat la altă masă, am mai stat zece minute și am plecat. La modul deschis și sincer, așa stau lucrurile“, a explicat Dumitrașcu.

Întrebat dacă a beneficiat de sprijin politic pentru a ocupa funcția de adjunct la IPJ Călărași, comisarul șef Dumitrașcu a spus că e în sistem de la vârsta de 14 ani: „De pe vremea în care se făceau liceele militare de poliție. Nu am nevoie de sprijin politic.

Nu eram eu la nivelul în care să mă bage în seamă domnul Dragnea. Noi, ca poliție, am avut misiunea de a asigura dispozitivul până la intrarea pe autostradă. Ceea ce presupune că eram obligat să asigur securitatea conform legii“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te