Omerta lui Burleanu. FRF refuză să spună cum cheltuie sute milioane €. Nu suntem instituție publică

DE Stelian Negrea | Actualizat: 12.09.2023 - 18:54
Vasile Dâncu este unul dintre apropiații lui Răzvan Burleanu care ar fi avut de câștigat de pe urma FRF Foto: INQUAM Photos/George Călin
Răzvan Burleanu, președintele FRF Foto: INQUAM Photos/George Călin

Federația Română de Fotbal (FRF) refuză să ne pună la dispoziție toate contractele atribuite. Susține că nu este autoritate publică și că nu se supune legii. Deși a beneficiat de bani de la bugetul de stat și cel al UE. Într-un proiect pentru Ministerul de Interne.

SHARE

Reprezentativa națională de fotbal a mai prins doar un turneu final de când FRF este condusă de Răzvan Burleanu. De aproape 10 ani.

FRF, în schimb, s-a transformat într-o uriașă afacere pentru acesta și acoliții săi. Care au secretizat tot și nu dau socoteală nimănui.

De mai bine de un an de zile, FRF refuză să pună la dispoziția Newsweek România toate contractele semnate de această instituție de când e condusă de Burleanu.

Citește și: România - Israel, 1-1. Iordănescu: Suntem condamnaţi să ne chinuim. Alibec: Am făcut un meci prost

Susțin că nu sunt autoritate publică. Și că nu se supun legii. Să ne arate cum au cheltuit zeci de milioane de Euro.

Din gestionarea celui mai îndrăgit sport din România.

Fotbalul mare a devenit minifotbal

Răzvan Burleanu a venit la șefia FRF în 2014. De la șefia Federației Române de Minifotbal. Unde vedete sunt echipe de tipul Ajax Dulcisimo.

Citește și: Burleanu, în 2009: sărac lipit și 400 €/lună. Azi, are 30.000€/ lună și 400.000 euro în bănci

Un teren de minifotbal este de cel puțin de două ori mai mci decât unul de fotbal mare.

Burleanu fusese înscăunat după ce contracandidatul său de forță, fosta glorie a fotbalului românesc, Gheorghe Popescu, fusese arestat de către DNA.

Cu o zi înaintea desfășurării competiției oficiale a FRF. De Burleanu nu auzise nimeni până atunci.

Nu suntem autoritate publică. Nu vă dăm nimic

Din 2014 până în prezent, FRF s-a transformat într-o afacere privată a lui Burleanu și apropiaților acestuia. 

Vasile Dâncu, patronui unei case de sondare a opiniei publice, membru PSD de frunte și un apropiat al Serviciului Român de Informații.

Rare sunt meciurile naționalei de fotbal în care Dâncu să nu se afișeze în loja oficială. Somptuos și faraonic. Alături de Burleanu. Și Anghel Iordănescu. Prietenul apropiat al lui Gabriel Oprea. Ex-PSD.

Am vrut să îi scotocim lui Burleanu prin contractele atribuite de când a devenit șef la FRF. Ne-a refuzat. Grosolan. De mai bine de un an de zile.

Să vedem dacă sunt adevărate zvonurile că Dâncu a beneficiat de milioane de Euro din bugetul FRF.

Și ce servicii a prestat pentru acești bani. Și cum a primit acești bani? Licitație, Negociere direct etc?

Sau ce a prestat Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) pentru ce 130.000 lei încasați de la FRF. În perioada 2020-2022.

Deși s-a restras oficial din acționariatul IRES, Dâncu este unul din cei care controlează încă această casă de sondare a opiniei publice.

Dacă și câți bani a plătit FRF către firme din proximitatea lui Dâncu. Cum ar fi Vitrina Felix Media SRL.

Sau de ce se plătesc milioane de lei către Nevada Expert SRL? Sau alte milioane de lei către Delloite Audit SRL?

Sau alte milioane de lei către mari case de avocatură?

Doar ca să dea o glazură de onorabilitate unor contabilități putrede și secrete? Și unor practici de intimidare?

Sau pe cine protejează bodiguarzii firmei Qauntum Protect SRL? Din Cluj Napoca.

“Luând act de solicitarea dumneavoastră, vă informăm că Federația Română de Fotbal nu se circumscribe autorităților sau instituțiilor publice astfel cum acestea sunt definite în cuprinsul art. 2. Lit. 1 din legea 544/2001 (privind liberul acces la informațiile de interes public) și, pe cale de consecință, prevederile respectivei legi nu îi sunt aplicabile”, susținea biroul de comunicare al FRF într-un răspuns către Newsweek România. Din 1 iunie 2022. 

La vremea respectivă cerusem official FRF să ne pună la dispoziție o listă completă a tuturor contractelor atribuite de FRF în perioada 2014-2022. Valoarea fiecărui contract în parte, obiectul contractului și compania/entitatea câștigătoare.

De atunci, am mai făcut încercări oficiale de a lua la puricat contractele FRF. Fără succes. 

Nu putem vedea cui dă această federație banii deși echipa națională de fotbal este a tuturor. Așa cum susține și diferitele sloganuri de pe stadioane.

Toate federațiile care se ocupă de celelalte echipe naționale dau socoteală autorităților statului. Și opiniei publice. 

Fotbalul păstorit de Burleanu și acoliții său nu. 

De când a ajuns la șefia FRF în 2014, Burleanu a cheltuit cum a vrut el sute de milioane de Euro.

FRF a avut în 2022 venituri de 22,5 milioane euro. Iar pentru acest an estimează venituri de 31, 5 milioane de Euro.

FRF, plutește deasupra tuturor

Conform propriului statut FRF este “persoană juridică de drept privat, fără scop lucrative, autonomă, neguvernamentală (…) FRF este membru afiliat FIFA și UEFA fiind singura autsoritate a fotbalului asociație recunoscută de organismele internaționale – FIFA și UEFA – și autorizată conform legii să organizeze activitatea fotbalistică din România”.

Deși are un scop eminamente public gestionând cu voie de la statul roman în mod exclusiv cel mai iubit sport din România, FRF este o cloaca privată.

A unei cabale formate din câteva persoane. Cu Burleanu la vedere. Și cu Dâncu în spatele ușilor închise.

Dar FRF a gestionat bani publici. Chiar europeni. Alături de instituții publice ale statului roman. Și atunci trebuie să dea socoteală.

MTS: Nu i-am finanțat

Oficialii Ministerului Tineretului și Sporturilor s-au spălat rapid pe mâini. Afirmă, într-un răspuns pentru Newsweek România, că nu au finanțat FRF în perioada 2014-2022. 

"Ministerul Spotului (respectiv Ministerul Tineretului și Sportului) nu a finanțat în perioada 2014-2022 nici un proiect al Federației Române de Fotbal. În perioada respectivă nu am pus la dispoziția FRF nici un imobil din domeniul public sau privat al statului, aflat în administrarea instituției noastre. Ministerul nu a fost informat de către FRF cu privire la proiectele cu finanțare europeană gestionate în perioada 2014-2022", afirmă oficialii MTS. 

Bani de la bugetul național și al. UE. Pentru FRF

Conform unui răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), FRF a fost, totuși, partener cu instituții ale statului român într-un proiect pe fonduri europene.

“FRF este partener, alături de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (n.r. instituție de stat) în cadrul contractului de finanțare Consolidarea capacității autorităților administrației publice centrale de a optimiza procese de gestionare a organizării și desfășurării în România  a evenimentelor sportive majore, al cărui beneficiar (lider de proiect) este Ministerul Afacerilor Interne.

Contractul are o valoare totală de 24 milioane de lei, din care 20 milioane lei reprezintă controbuția UE, iar 1,7 milioane lei sunt dela bugetul de stat“, susțineau într-un răspuns pentru Newswek ROmânia oficialii MIPE.

Aceștia susțineau că acești bani pot fi asociați unor finanțări de la bugetul de stat care ar obliga FRF să dea socoteală pentru toate cheltuielile pe care le face. Și să nu se mai folosească, în mod abuziv, de faptul că nu e finanțată de la bugetul de stat:

“Bugetul eligibil al unui proiect cuprinde finanțarea proporțională din fondurile UE și de la bugetul de stat (national), la care se poate adăuga cofinanțarea proprie a beneficiarului, după caz. Prin urmare finanțarea nerambursabilă acordată beneficiarilor unui proiect include și o component finanțată de la bugetul de stat al României“.

Într-un alt răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației susținea FRF a beneficiat de 4,8 milioane lei din acest proiect și că trebuie să se supună legii achizițiilor publice:

“Referitor la întrebarea ce vizează asimilarea din punct de vedere juridic a finanțării din fonduri europene cu finanțarea de la bugetul de stat, facem mențiunea că fondurile nerambursabile , atât cele din FSE cât și de la bugetul de stat, precum și confinanțarea eligibilă a beneficiarilor trebuie să respecte regimul juridic al fondurilor publice, din perspectiva legislației aplicabile achizițiilor publice.“

Două ministere din Guvernul României spun că FRF a gestionat și bani publici atât de la bugetul de stat dar și din fonduri europene ceea ce o supune regulilor instituțiilor publice care trebuie să ofere informații pe baza Legii 544/2001 privind liberul access la informațiile de interes public.

FRF refuză în continuare să ne pună la dispoziție toate contractele atribuite de această instituție în perioada 2014-2023.

Zeci de milioane de Euro cheltuite doar pentru Burleanu și amicii.

Burleanu și amicul, foști consilieri prezidențiali

O explicație pentru siguranța cu care Burleanu refuză să facă public modul cum a gestionat zecile de milioane de Euro ale FRF este trecutul său. 

Alături de prietenia cu Vasile Dâncu. 

Nu trecutul din Federația Română de Minifotbal ci cel de fost consilier prezidențial. El alături de un colaborator extrem de apropiat al acestuia, Vișan Radu Traian, au trecut și pe la Cotroceni. 

În timpul mandatului lui Traian Băsescu.

Apropiatul său conduce acum din umbră FRF. Din poziția de secretar general. Se ocupă de toate tranzacțiile.

Și Administrația Prezidențială este sub imperiul unei omerte:

”Atât domnul Marian Răzvan Burleanu, cât și domnul Radu Traian Vișan au fost angajați în cadrul Administrației Prezidențiale pe funcție contractuală de execuție, categorie de persoane pentru care nu există obligația declarării averilor și intereselor, în conformitate cu prevederile Art. 1 alin (1) pct. 1-39 al Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților puclice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative. ”

Administrația Prezidențială nu a vrut să ne precizeze nici măcar care au fost funcțiile oficiale ale celor doi și perioada în care au fost încadrați în această instituție. 

Nici măcar cv-ul celor doi nu a vrut Cotroceniul să ni-l pună la dispoziție. Nu e de interes public. 

O fi clasificat. 

Traseul de la un pârlit la milionar

Declarația de avere a lui Răzvan Burleanu din 2008 era goală. Nu avea casă, nici mașină, conturi bancare, vreun salariu consistent sau alte active. 

Era un simplu consultant la o comisie juridică. Cel mai probabil la Administrația Prezidențială. Care ne-a refuzat această informație. Că nu e de interes public. 

Să știm trecutul a doi anonimi, care nu au avut nici un fel de legătură cu fotbalul mare, dar care au ajuns să gestioneze în interesul unei cabale restrânse zeci de milioane de Euro.

Fără să dea socoteală nimănui.

Acum Burleanu împreună cu amicul său cu care conduce FRF are proprietăți. Conform informațiilor publice și-a atribuit un salariu lunar de 30.000 lei. Circa 6.000 Euro.

Cei doi amici sunt vecini în două apartamente dintr-un bloc exclusivist din Pipera. Conduc mașinile FRF. 

Pentru care FRF plătește sute de mii de lei. Anual. Dar și pentru care sponsorii se înghesuie să se asocieze cu echipa națională de fotbal a României.

Nu cu Burleanu. Sau Vișan. Sau Dâncu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te