Firma Lareno Fa SRL este cea care a efectuat lucrări la liceul Tamasi Aron, atunci când un perete al internatului s-a prăbușit. Un băiat a murit, alți trei fiind internați la spital.
Firma care făcea lucrările este abonată la bani publici și, de-a lungul timpului, a încheiat cel puțin 4 contracte cu liceul.
Publicația transteelx.ro spune că Lareno-Fa Kft. a fost antreprenorul lucrărilor începute în jurul căminului liceului Tamasi Áron.
Lucrări de 15.000 € fără licitație la liceul prăbușit din Odorhei. Firma, abonată la bani publici
Compania se găsește pe lista firmelor cu activitate și a încheiat zeci de contracte din bani publici. Contractele nu era foarte mari, dar gama instituțiilor publice era foarte largă.
Citește și: Patronul firmei ce făcea lucrări la internatul prăbușit: „Nu știam că sunt copii înăuntru”
Firma a avut, în medie, 45 de angajați, iar în ultimii 5 ani a avut, în total, un profit de 3 milioane de lei.
O parte din acest profit a fost realizat din contracte cu diverse instituții ale statului din zonă. Majoritatea contractelor s-au încheiat pentru sume mai mici, astfel încât nu să nu fie nevoie de licitații. Ca și în cazul liceului, contractele au putut fi încredințate direct.
În 2022, s-a adoptat o lege prin care se puteau face achiziţii directe pentru produse sau servicii cu valoare mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări cu valoare mai mică de 900.400 lei. Contractele firmei Lareno-Fa au fost mai mici decât această sumă.
Contracte cu primăria Odorhei și cu alte școli
În 2023, firma a încheiat 5 contracte cu instituții publice în valoare de 800.000 de lei.
În septembrie primăria Muncipiului Odorheni a plătit 99.000 de lei respectivei firme ca să repare un mal la un canal colector. Acest contract a fost încredințat direct.
Firma Lareno Fa a avut mai multe contracte cu Liceului Tamasi Áron din Odorheiul Secuiesc, dar și cu Școala Gimnazială Tamași Aron din Lupeni, județul Harghita. Contractele s-au semnat în 2022.
Contractele s-au dat astfel:
3.600 euro contract de vopsire la Liceul Tamasi Áron din Odorheiul Secuiesc,
4.000 euro lucrări la Liceului Tamasi Áron din Odorheiul Secuiesc,
2.200 euro lucrări la Liceului Tamasi Áron din Odorheiul Secuiesc,
4.700 euro lucrări de zugrăveli la Liceului Tamasi Áron din Odorheiul Secuiesc,
700 euro reparații scări la Liceului Tamasi Áron din Odorheiul Secuiesc,
8.900 euro lucrări de reparații la Școala Gimnazială Tamasi Aron din Lupeni, județ Harghita.
Firma a făcut lucrări la Școala Petofy Sandor și la Liceul Marin Preda din Odorheiul Secuiesc. De asemenea, a avut mai multe contracte cu primăria din Odorheiul Secuiesc.
Un contract de 279.000 lei a fost semnat cu comuna Dealu pentru anvelopalea unor clădiri și un altul cu satul Sancrăi în valoare de 266.000 lei pentru reamenarea unuie teren.
În 2022, firma a beneficiat de 15 contracte din bani publici toate prin încredințare directă.
În 2021, a primit contracte din bani păublici de 1,2 milioane de lei.
Newsweek a scris, aseară, la câteva ore de la tragedie, că guvernul de la Budapesta alocase 1,8 milioane de euro pentru lucrări ample de reabilitare a internatului. Ele trebuiau să înceapă anul viitor. Vezi mai jos:
Citește și: 1.800.000 € alocase guvernul maghiar pentru renovarea liceului - internat prăbușit în Odorhei
Filmul unei tragedii
Misiunea de salvare de la internatul Liceului "Tamasi Aron" din municipiul Miercurea Ciuc, al cărui perete s-a surpat luni, surprinzând patru elevi sub dărâmături, s-a încheiat, iar forţele de intervenţie se retrag, a anunţat Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.
Potrivit sursei citate, echipajele de salvare au reuşit să scoată de sub dărâmături patru adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, respectiv trei fete şi un băiat, dar, din păcate, ultimul nu a răspuns manevrelor de resuscitare.
"Acţiunile de căutare-salvare au încetat, forţele de intervenţie se retrag. Bilanţ final: o victimă decedată, o victimă cu traumatisme severe, intubată, două victime conştiente, cu diverse traumatisme", au precizat reprezentanţii ISU Harghita.
Forţele ISU Harghita implicate în misiune au fost sprijinite şi de Salvamont, cu câini de căutare, precum şi cu o dronă cu cameră de termoviziune.