EXCLUSIV Ștefan N. Marian, noul lider al Ritului Scoțian Antic și Acceptat. Stelian Nistor, afară

DE Alexandru Pop | Actualizat: 29.07.2020 - 17:51
Ștefan N. Marian/FOTO: NWR

Un mic război în masoneria română s-a soldat cu "excomunicarea" celui care l-a pornit: Stelian Nistor, fostul lider al Ritului Scoțian Antic și Acceptat. Nistor a contestat conducerea Marii Loje Naționale și chiar a încercat un puci, însă a pierdut pe toate fronturile.

SHARE

Oficial, scandalul dintre cei Stelian Nistor și Radu Bălănescu, cel care conduce Marea Lojă Națională din România (MLNR), a fost generat de faptul că Ritul Scoțian Antic și Acceptat nu a solicitat reînnoirea unui acord prin care să funcționeze sub jurisdicția MLNR, acord expirat din 2018. Ceea ce înseamnă că, în ultimii doi ani, organizația secretă păstorită de Stelian Nistor ar fi funcționat în ilegalitate.

Neoficial, Radu Bălănescu îl contestă pe Stelian Nistor pentru că a acceptat în Ritul Scoțian mai mulți masoni excluși din MLNR. La rândul lor, masonii excluși contestă „dictatura” instaurată de Radu Bălănescu în organizația ascunsă pe care o conduce cu mână de fier.

„Emiterea şi propagarea, în Obediență sau în public, de zvonuri precis orientate sau cu caracter general, cât şi de varii atacuri la persoană, ofense, denigrări şi defăimări ale Fraților, prin orice mijloace de comunicare, constituie un grav delict masonic şi conduce la inițierea procedurilor Justiției Masonice. În funcție de gravitatea faptei şi de prejudiciile aduse, se poate hotărî Arderea între Coloane”, le-a spus Bălănescu fraților masoni printr-o comunicare internă după ce Nistor a atacat conducerea MLNR.

Citește și: EXCLUSIV Scandal în masonerie. Maestrul Bălănescu vrea să îl „ardă între coloane" pe Stelian Nistor

În cele din urmă, Stelian Nistor a pierdut bătălia: Marele Maestru Radu Bălănescu nu doar că l-a "ars între coloane" pe Nistor, dar a reușit să anihileze și o comisie, controlată de acesta, care ar fi urmat să-l detroneze pe Bălănescu.

Citește și: EXCLUSIV Stelian Nistor, puci ratat în Marea Lojă Națională din România

În 2018, cel care atunci era Mare Comandor, Stelian Nistor, a povestit pentru Newsweek România cum i s-au intersectat drumurile cu fostul ofițer KGB Boris Golovin. În urmă cu mai mulți ani, acesta din urmă reprezenta interesele economice ale Rusiei în România. Nu își mai aduce aminte în ce an l-a cunoscut. 

„A fost un proiect de oportunitate pentru cele două țări. Ei erau prezenți aici. Golovin era reprezentantul statului rus. Avea mandat pe economic, pentru termocentrale și cărbuni. Cred că știu lucrul ăsta și din presă. Cred că era vorba de recuperarea unei creanțe a statului rus din România“, a declarat Stelian Nistor.

Citește și: Pionii lui Putin. Masonul Stelian Nistor despre agentul Golovin: „Știam că a fost ofițer KGB“

În urma conflictului din MLNR, Ritul Scoțian Antic și Acceptat s-a ales cu o nouă conducere: locul lui Stelian Nistor a fost luat de Suveranul mare Comandor Ștefan N. Marian.

Potrivit unor declarații pe care noul lider al Ritului Scoțian Antic și Acceptat le-a acordat Newsweek România, acesta este unul dintre întemeietorii Ritului în România în anii '90:

"Începuturile mele masonice se leagă de numele lui Nicu Filip cel care m-a învățat conceptele masonice, cel care mi-a îndrumat primii pași și cel care pentru mine va rămâne veșnic cel dintâi Maestru. Am încercat întotdeauna să răsplătesc încrederea cu care am fost investit ajutând la fondarea Marii Loji Naționale din Romania cât și a Ritului Scoțian.

După Decembrie 1989, Ritul Scoțian Antic și Acceptat și-a reaprins Luminile în Romania sub conducerea Supremului Consiliu din Romania, 33° (Supreme Council of Romania, 33°) fiind reconsacrat de către Supremul Consiliu Mamă al Lumii, Jurisdicția Sud din Statele Unite. În 1993 am avut onoarea să fiu unul dintre cei numiți direct de Suveranul Mare Comandor al Jurisdicției Sud din Statele Unite ca membru al „Supreme Council of Romania” și prin urmare numele meu se regăsește pe Patenta care consfințește acest lucru.

Ca membru fondator în Romania al Ritului Scoțian Antic și Acceptat, cu o activitate neîntreruptă de 27 de ani în conducerea acestuia, am reușit alături de frații mei din Supremul Consiliu, să funcționam în toată această perioadă pe teritoriul României, în deplină armonie cu Marile Constituții și cu regulamentele care ne guvernează în întreaga lume, frații români fiind parte a Lanțului Universal al Masoneriei.

Administrând gradele de perfecție de la 4° la 33°, fiecare dintre acestea încărcat de învățături și simboluri care ajută ca un om bun să devină și mai bun, Ritul Scoțian Antic și Acceptat este dedicat construirii unei societăți mai bune (...)."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te