EXCLUSIV Stelian Nistor, puci ratat în Marea Lojă Națională din România

DE Alexandru Pop | Actualizat: 30.06.2020 - 10:51
Stelian Nistor / foto: zf.ro

Puciul încercat de Stelian Nistor în Marea Lojă Națională din România pare să fi eșuat. Marele Maestru Radu Bălănescu nu doar că l-a "ars între coloane" pe Nistor, dar a reușit să anihileze și o comisie, controlată de acesta, care ar fi urmat să-l detroneze pe Bălănescu.

SHARE

După cum Newsweek România a dezvăluit recent în exclusivitate, Radu Bălănescu, în calitate de Mare Maestru al Marii Loji Naționale a României, a suspendat activitatea Ritului Scoțian Antic și Acceptat. Totodată, șeful acestui Rit, masonul Stelian Nistor, a fost suspendat din masonerie, apoi "ars între coloane". "Laic" spus, a fost exclus din masonerie.

Totul după ce o "comisie specială" formată din 13 "frați" din cadrul Marii Loji Naționale din România a decis suspendarea din funcție a masonului Radu Bălănescu. Motivul acestora: cercetarea unor presupuse abuzuri de care ar fi fost responsabil Radu Bălănescu.

MLNR acuză o "uzurpare de calități"

Documente la care Newsweek România a avut acces, însă, arată că această "comisie" nu a avut argumente juridice nici pentru înființare, nici pentru funcționare.

Astfel, după cum se menționează într-un document intitulat "Precizări" și trimis "fraților" din Marea Lojă Națională a României, "13 frați (...) și-au atribuit în mod nelegal denumirea de <Comisie specială> (...) în numele Marii Loji Naționale din România, folosind pentru aceasta sigla și antetul MLNR. (...) intenția evidentă este aceea de uzurpare de calități și de reprezentare fără drept a Marii Loji (...). Totodată, arogarea unor drepturi și atribuții care depășesc limitele menționate în Constituție și Regulamentul General al MLNR, cum ar fi acela al suspendării tuturor prerogativelor Marelui Maestru Radu Bălănescu, reprezintă acte de deturnare și uzurpare a puterii de către un grup de frați ce nu au dreptul să facă parte din această comisie. (...) Se poate observa cu ușurință faptul că rolul acestei așa-zise comisii este acela de destabilizare a Marii Loje Naționale din România (...) cu singurul scop de preluare nelegală a puterii în cadrul Masoneriei Române și uzurparea calităților conferite de către Conventul MLNR."

"Precizările" sunt semnate de către "Ovidiu Galeș, Mare Orator al Marii Loji Naționale din România."

13 "frați" vs 14.000 de "frați"

Într-un alt set de precizări, același "Mare Orator" se referă la decizia "Comisiei speciale" ca la un "demers" care, "în forma prezentată, îmbracă un caracter totalitar, în sensul preluării de către comisie a atribuțiilor Marelui Consiliu, Justiției Masonice și chiar al Conventului, practic 13 Frați substituindu-se fără mandat în drepturile a 14.000 de Frați."

În același document, Galeș adaugă: "o astfel de comisie, ilegală și nelegitimă prin constituire, componență și scop propus a fost generată și în obediența noastră de un grup de nemulțumiți, frustrați și răzvrătiți, unii deja în afara MLNR. Invocând, trunchiat și arbitrar, art. 9.4 din Regulamentul General al MLNR, zisa comisie a produs materiale menite a justifica poziții contrare armoniei și unității care sunt valori fundamentale ale oricărei structuri francmasonice din lume. (…) Comisia <specială> formată de 13 Frați care nu au mandatul legitim al unei structuri masonice și nici reprezentativitatea și respectabilitatea cuvenită a încălcat flagrant nu doar legalitatea care este imperios necesară, ci este culpabilă de următoarele fapte: uzurparea de calități și reprezentare fără drept a Marii Loji Naționale din România; destabilizarea și crearea unei atmosfere de anarhie în cadrul MLNR; decredibilizarea și denigrarea Marelui Maestru și a întregii conduceri actuale a MLNR. atât în plan intern, cât și în afara țării."

"Poziții contrare armoniei și unității"

La poziția conducerii MLNR s-au raliat și 16 Mari Maeștri de Onoare, care au compus și semnat o scrisoare intitulată "<Comisia specială> - o făcătură ilegală". Potrivit acestei scrisori, "O astfel de comisie, ilegală și nelegitimă prin constituire, componență și scop propus a fost generată și în obediența noastră de un grup de nemulțumiți, frustrați și răzvrătiți, unii deja în afara M.L.N.R. Invocând, trunchiat și arbitrar, art. 9.4 din Regulamentul General al M.L.N.R. zisa comisie a produs materiale menite a justifica poziții contrare armoniei și unității care sunt valori fundamentale ale oricărei structuri francmasonice din lume."

Cei 16 Mari Maeștri de Onoare mai arată că scopul demersului este "Preluarea prin forță a M.L.N.R. în numele unui grup de Loji (aproximativ două duzini) care reunesc mai puțin de 300 de Frați."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te