EXCLUSIV Scandal în masonerie. Maestrul Bălănescu vrea să îl „ardă între coloane" pe Stelian Nistor

DE Petru Zoltan | Actualizat: 23.04.2020 - 14:37
Nistor și Bălănescu, la cuțite/FOTO: NWR

Cei mai influenți și controversați masoni din România, Radu Bălănescu și Stelian Nistor, au declanșat un scandal de amploare în sânul masoneriei românești. Marea Lojă Națională din România, păstorită de Radu Bălănescu, nu mai recunoaște Ritul Scoțian Antic și Acceptat.

SHARE

Ritul Scoțian Antic și Acceptat este condus de Stelian Nistor. Bălănescu amenință chiar că Stelian Nistor ar putea fi „ars între coloane”.

Oficial, scandalul dintre cei doi masoni a fost generat de faptul că Ritul Scoțian Antic și Acceptat nu a solicitat reînnoirea unui acord prin care să funcționeze sub jurisdicția Marii Loji Naționale din România (MLNR), acord expirat din 2018. Ceea ce înseamnă că, în ultimii doi ani, organizația secretă păstorită de Stelian Nistor ar fi funcționat în ilegalitate.

Neoficial, Radu Bălănescu îl contestă pe Stelian Nistor pentru că a acceptat în Ritul Scoțian mai mulți masoni excluși din MLNR. La rândul lor, masonii excluși contestă „dictatura” instaurată de Radu Bălănescu în organizația ascunsă pe care o conduce cu mână de fier.

Concordatul expirat

Newsweek România a intrat în posesia unei „Planșe de Arhitectură a Ținutei Marelui Consiliu al MLNR” din aprilie 2020, adică un fel de minută, în care s-a discutat relația dintre MLNR și Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România, condus de Suveran Mare Comandor Stelian Nistor.

Conform acestui document, Marele Maestru Radu Bălănescu îi reproșează lui Stelian Nistor că „nu a solicitat MLNR semnarea și reînnoirea Concordatului, care a expirat” în 2018.

Marele maestru Bălănescu le-a spus celor prezenți că, în conformitate cu prevederile Capitolului VI, Art. 12.2 din Constituția Marii Loji Naționale din România, „Riturile și Ordinele Onorare sau Invitaționale își vor desfășura activitatea pe teritoriul României numai în baza unui Concordat încheiat cu Marea Lojă Națională din România, prin marele Maestru și Conducătorul Ritului sau Ordinului”.

Bălănescu a accentuat că a făcut această precizare deoarece conducerea Supremului Consiliu al RSAA din România a lansat ideea că, pentru a funcționa în Jurisdicția Marii Loji Naționale din România, respectivul Rit de Perfecționare nu are nevoie de Concordat semnat cu MLNR.

Masonii lui Bălănescu, preluați de Nistor

Bălănescu reliefează că termenii Concordatului între Marea Lojă Națională din România și Supremul Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România condus, în calitate de Suveran Mare Comandor, de Fr. Stelian Nistor, 33°, „nu au fost respectați, pentru că termenii respectivului Concordat, semnat în 6015 ( anul 2015 - n.r), prevăd foarte clar că acesta este valabil pe o perioadă de trei ani”.

Apoi, Bălănescu îi mai reproșează lui Nistor că „la Riturile de Perfecționare și la întrunirile organizate de acestea nu pot participa foști membri ai Marii Loji Naționale din România, care și-au pierdut statutul de membru regular prin demisie sau excludere definitivă din MLNR, ceea ce Supremul Consiliu condus, în calitate de Suveran Mare Comandor, de Fr. Stelian Nistor, 33°, nu a respectat.”

Nistor riscă să fie „ars între coloane”

Radu Bălănescu i-a mai informat pe masonii din MLNR că este „dezamăgit” de răspunsul pe care Stelian Nistor l-a dat unei jurnaliste care s-a interesat de ajutoarele acordate de masonerie către spitalele din Suceava și Câmpulung Moldovenesc, precum și către medicii și familiile lor din mediul rural. Mai mult, Bălănescu consideră că Nistor a pus la îndoiala buna credință a fraților masoni din MLNR. În concescință, Bălănescu consideră că declarațiile făcute de Nistor ar putea fi judecate de Justiția Masonică.

Emiterea şi propagarea, în Obediență sau în public, de zvonuri precis orientate sau cu caracter general, cât şi de varii atacuri la persoană, ofense, denigrări şi defăimări ale Fraților, prin orice mijloace de comunicare, constituie un grav delict masonic şi conduce la inițierea procedurilor Justiției Masonice. În funcție de gravitatea faptei şi de prejudiciile aduse, se poate hotărî Arderea între Coloane”, le-a spus Bălănescu fraților masoni.

Am încercat să obținem un punct de vedere de la cei doi masoni implicați în scandal, dar Stelian Nistor nu a răspuns la telefon. În schimb, Radu Bălănescu a spus: „Nu pot vorbi, sunt într-o ședință. Nu am nici un scandal cu nimeni”. Întrebat despre ideea de a-l arde între coloane pe Nistor, Bălănescu a spus că nu vrea nimic: „Nu știu de unde ați înțeles asta”.

Buzatu înființează un nou Rit

Până când se va decide „arderea între coloane” a lui Stelian Nistor, Bălănescu a retras recunoașterea Ritului Antic și Acceptat din România. Mai mult, masonul Răzvan Buzatu – Suveran Mare Comandor, împreună cu masonii Stelian Tipa – Locotenent Mare Comandor, și Cristian Daniel Pop – mare Secretar General, au decis înființarea unui nou rit Scoțian Antic și Acceptat.

Drept urmare, un grup de Frați de Grad 33 și Ultim al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România au hotărât formarea unui Suprem Mare Consiliu condus de Prea Puternicul și Ilustrul Frate Răzvan Buzatu, 33°, pentru a continua perpetuarea tradiției, a cutumelor și a învățăturilor Ritului Scoțian Antic și Acceptat printre Frații membri și simpatizanți din cadrul Marii Loji Naționale din România, care fac parte în prezent, dar și a celor care vor dori să facă parte din Ritul Scoțian Antic și Acceptat din România în viitor”, se menționează în Planșă.

Trainer NATO pentru Afganistan

Masonul Răvan Buzatu face parte din grupul de lectori adunați sub umbrela organizației Centrul de Strategii Avansate, din conducerea cărui face parte generalul de brigadă Constantin Onișor, decanul Facultății de Informații al Academiei SRI. Tot aici îl regăsim și pe Alexandru Galusca, fost locțiitor al Reprezentantului Militar al României la NATO și UE.

Din descrierea făcută de Răzvan Buzatu aflăm că este doctor în economie și activează la trainer NATO pentru Guvernul din Afganistan, lector permanent la școala NATO din Oberammergau, profesor asociat la Colegiul National de Aparare, lector permanent în cadrul Departamentului pentru Operatii Multinaționale și Managementul Riscului din cadrul Universității Naționale de Apărare, dar și șeful Departamentului pentru Afaceri Globale și Europene al publicației Calea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te