EXCLUSIV Șeful TVR Cluj, protejatul Doinei Gradea, a schimbat ilegal grila, a dat deconturi fictive

DE Petru Zoltan | 02.02.2021 - 18:05
Romeo Couți, șeful demis al TVR Cluj/FOTO: NWR

Directorul TVR Cluj, Romeo Couți, a decontat deplasări fictive din bani publici, inclusiv cazări, diurne și motorină. Ba chiar a schimbat ilegal grila de programe a postului regional. Abuzurile au fost atât de grave încât nici patroana lui spirituală, șefa TVR, nu a avut încotro.

SHARE

Astfel, Couți a fost demis. 

Romeo Couți a mai fost demis de la șefia TVR Cluj în martie 2017 de Irina Radu, directorul de atunci al TVR, după ce 35 de angajați ai TVR Cluj și doi producători executivi au făcut publică o scrisoare deschisă în care prezentau cu lux de amănunte dezastrul generat de Romeo Couți. După câteva luni, la șefia TVR a ajuns Doina Gradea, care l-a reevaluat pe Couți și a decis să-l repună în funcție.

Cum a fost schimbată ilegal grila de programe a TVR Cluj

Pe 15 martie 2020, Televiziunea Română a aprobat grila de programe a studioului regional TVR Cluj, condus de Romeo Couți, grilă care prevedea adaptarea programelor la starea de urgență decretată în România, în contextul pandemiei de Covid-19. Dar, a doua zi, Consiliul Director al TVR Cluj a decis să emită o nouă hotărâre prin care a aprobat o altă grilă de programe decât cea aprobată de conducerea Televiziunii Române.

Într-un raport al Direcției de Programe din cadrul TVR se menționează negru pe alb că „în fapt, la o diferență de o zi, prin HCD nr. 57/16.03.2020, Comitetul Director al Studioului Teritorial Cluj a aprobat o altă grilă de programe decât cea transmisă de TVR Cluj și aprobată de Comitetul Director al SRTv în data de 15.03.2020 prin HCD 240. Conform raportului, Hotărârile Comitetului Director sunt aplicabile tuturor structurilor din SRTv. Prin urmare și HCD nr. 240/15.03.2020, care conține dispoziții imperative general valabile cu caracter obligatoriu și care sunt aplicabile tuturor structurilor din SRTv, are menirea de a da naștere unor obligații clare și precise de la care subiecții de drept nu pot deroga”.

Citește și: TVR, sub conducerea Doinei Gradea, sparge sute de mii de lei pe deplasările externe ale directorilor

Comisii de cercetare disciplinară

În urma acestui grav abuz, tot Comitetul Director, în frunte cu directorul coordonator Romeo Couți, au fost băgați în comisie disciplinară. Comitetul Director al TVR Cluj era format din: Mihaela Trinca – șef serviciu economic, administrativ, marketing, Mădălin Popa – șef serviciu Tehnic – Producție, Emilia Avram – producător executiv Știri Sport, și Aron Tovissi Antal – producător executiv al compartimentului Minorități Naționale.

În urma anchetei disciplinare, directorul general al Televiziunii Române, Doina Gradea, nu i-a mai prelungit mandatul de director lui Romeo Couți.

Surse din cadrul studoiului regional susțin că Romeo Couți va face tot ce îi stă în putință pentru a reveni pe funcția de director: „Va invoca diferite pericole care amenință studioul regional, pericol ce ar veni din partea minorității maghiare și a UDMR”.

Citește și: CONFLICT GRAV DE INTERESE. TVR cumpără cărți scrise de șefa TVR

Deconturi și indemizații ilegale

În data de 11 septembrie 2019, Romeo Couți a depus decotul 938 pentu o deplasare de două zile în perioada 12-13 septembrie a aceluiași an. Conform unui raport de audit, pentru data de 12 septembrie 2019 nu există desfășurător GPS iar pentru data de 13 septembrie, autovehiculul B 99 WSJ s-a aflat la Cluj, la studoiul teritorial. Practic, s-au decontat ilegal două zile de indemnizații de delegare și o zi de cazare.

Pe decont a fost înscris numărul autovehiculului și foaia de parcurs în care nu figurează nici o deplasare în perioada 12-13.09.2019”. Conform ordinului de deplasare, deplasarea trebuia să se efectueze pe ruta Oradea – Alba Iulia – Sibiu iar scopul deplasării a fost „întâlniri Primăria Oradea, Alba, Sibiu”. Ștampilele aplicate pe ordinul de deplasare pentru confirmarea plecărilor/sosirilor sunt de la hotel, nu de la primăriile unde s-au consemnat întâlnirile.

Pe 20 septembrie 2019, directorul Romeo Couți a primit indemnizație de delegare și bani de cazare pentru o deplasare, dar conform GPS instalat pe mașină, deplasarea s-a făcut între orele 13.01 și 20.49. Acestea sunt doar două exemple din mai multe cazuri în care lui Romeo Couți i-au fost decontați ilegali bani din bugetul public al Televiziunii Române.

Dar fenomenul decontărilor fictive este la ordinea zilei la studioul regional al TVR Cluj. De exemplu, Alexandru Bănoi, Ciprian Osorhean și Vasile Mocan au depus fiecare deconturi pentru perioada 7-8.05.2019. Pentru cei trei s-a decontat în plus indemnizația de delegare și cazare pentru o zi. În data de 8 mai 2019, mașina folosită pentru delegație, autovehicul B 100 UNS, s-a aflat în Cluj, dar nu la studioul regional al TVR, unde a ajuns la ora 16.36, parcurgând în plus 62,6 km nejustificat.

Romeo Couți nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te